برنامه نویسی، یکی از محبوبترین و پولسازترین رشتهها در سالهای اخیر است. این رشته به دلیل کاربرد در مشاغل و صنایع مختلف متقاضیان زیادی دارد و حتی بسیاری از افرادی که در رشتهی کامپیوتر تحصیلاتی ندارند، به یادگیری برنامه نویسی علاقهمند هستند. اولین قدم برای شروع برنامه نویسی شناخت حوزههای مختلف و زبانهای مورد استفاده در هر حوزه است. در ادامه با زبانها و حوزههای مختلف برنامه نویسی آشنا میشویم. در انتهای مقاله یک اینفوگرافیک جذاب برای دانلود آورده شده است که حوزههای برنامه نویسی در آن به صورت مختصر معرفی شده و میتواند نقشهی راه خوبی برای شما باشد.
برنامه نویسی موبایل یک شغل پردرآمد است. شما میتوانید ایدههای خودتان را پیاده سازی کنید یا به صورت فریلنسری یا استخدامی برای سایر افراد کار کنید. اگر به برنامه نویسی حوزهی موبایل علاقهمند هستید، باید پیش از شروع به یادگیری، پلتفرم مورد نظر خود را انتخاب کنید. اندروید و iOS دو پلتفرم محبوب موبایل هستند که درصد بالایی از بازار موبایل را به خود اختصاص دادهاند و برای نوشتن برنامههای مختص هر یک از این دو پلتفرم، باید زبانهای مخصوص آن را بیاموزید.
سیستم عامل اندروید توسط شرکت گوگل توسعه داده شده و پشتیبانی میشود. زبانهای رایج برای توسعهی برنامههای اندروید عبارتند از:
سیستم عامل iOS توسط شرکت اپل توسعه داده شده است. زبانهای رایج برای توسعه برنامههای iOS عبارتند از:
بیشتر بخوانید : بهترین زبان برنامه نویسی برای کسب درآمد
اپلیکیشن کراس پلتفرم به اپلیکیشنهایی گفته میشود که در سیستم عاملهای مختلف قابل اجرا باشند. توسعه اپلیکیشن کراس پلتفرم، به کاهش هزینهی توسعه اپلیکیشنها و همچنین صرفه جویی در زمان کمک میکند. زبانهای برنامه نویسی رایج که برای توسعه اپلیکیشن کراس پلتفرم استفاده میشوند، عبارتند از:
افرادی که قصد دارند برنامه نویسی را شروع کنند، این سوال برایشان پیش میآید که سیستم موردنیاز برای برنامه نویسی چیست؟ این افراد نگران هستند که شاید سخت افزار فعلی آنها پاسخگوی نیازهای برنامه نویسی نباشد. برای یافتن پاسخ این پرسش، مطالعهی مقالهی “سیستم مورد نیاز برای برنامه نویسی موبایل و طراحی وب” را به شما توصیه میکنیم.
برنامه نویسی حوزه دسکتاپ به دو بخش توسعهی نرم افزار تحت ویندوز و تحت macOS تقسیم میشود. برنامههای تحت دسکتاپ، زمان و منابع بیشتری برای توسعه نیاز دارند و معمولا گرانتر از سایر انواع برنامهها هستند. در ادامه شما را با متداولترین زبانهای برنامه نویسی تحت ویندوز و macOS آشنا میکنیم.
زبانهای برنامه نویسی برای توسعهی نرم افزار تحت ویندوز:
زبانهای برنامه نویسی برای توسعهی نرم افزار تحت macOS:
با افزایش استفادهی کاربران از اینترنت، تمایل برای استفاده از نرم افزارهای تحت وب افزایش یافته است. برنامه نویسی تحت وب به دو بخش برنامه نویسی فرانت اند و برنامه نویسی بک اند تقسیم میشود. بخش فرانتاند، جایی است که کاربران با آن در تعامل هستند. بکاند نیز به سه بخش سرور، برنامهی اصلی و پایگاه داده تقسیم میشود. بخش بکاند که فرآیندها و پردازشها در آن انجام میشود، برای کاربران قابل مشاهده نیست. به فردی که به هر دو مهارت توسعهی بکاند و فرانتاند مسلط باشد، برنامه نویس فول استک گفته میشود.
در ادامه زبانهای رایج برای استفاده در هر دو بخش را به شما معرفی میکنیم.
زبانهای بخش Front-End (سمت کاربر):
زبانهای بخش Back-End (سمت سرور):
هوش مصنوعی یک زمینهی نسبتا جدید و محبوب در رشتهی کامپیوتر است که هدف آن توسعهی برنامهها و ساخت ماشینهایی است که همانند انسان، هوشمند عمل کرده و به راحتی و رفاه انسانها کمک کنند. هوش مصنوعی در بخشهای مختلف مانند تجارت الکترونیک، صنعت، پزشکی، کشاورزی، اقتصاد و… به کمک انسانها آمده است.
یادگیری ماشینی یکی از زیر مجموعههای هوش مصنوعی است. الگوریتمهای یادگیری ماشینی، ماشینها را قادر میسازند تا بتوانند همانند انسان از روشهای مختلف مانند کسب تجربه، اجرای دستورالعملها و… چیزهای جدیدی را به صورت خودکار بیاموزند و از آموختههای خود استفاده کنند.
امروزه شرکتها از طریق ارائهی خدمات و ارتباط مستمر با مشتری، اطلاعات زیادی به دست میآورند که میتوانند با استفاده از تکنیکهای داده کاوی (Data Mining)، الگوهای پنهان درون این دادهها را کشف کنند و از نتایج بهدست آمده در جهت بهبود عملکرد سازمان و رفاه مشتریان خود استفاده کنند.
زبانهای برنامه نویسی محبوب برای کار در سه حوزهی نامبرده، عبارتند از:
بازیهای رایانهای محبوبیت بالایی در بین کودکان، نوجوانان و حتی بزرگسالان دارند. برخی افراد در کشورهای پیشرفته، از طریق بازی کردن کسب درآمد میکنند. برخی افراد ترجیح میدهند تا با توسعه بازیهای رایانهای درآمد نامحدود برای خود ایجاد کنند.
شما برای توسعه بازیهای رایانهای به یادگیری یک زبان برنامه نویسی مانند ++C نیازمند هستید و باید با اسکریپت نویسی و موتورهای بازی سازی (همچون یونیتی، آنریل، گیم میکر و…) نیز آشنایی داشته باشید.
اگر به بازی سازی علاقهمند هستید، توصیه میکنیم مقالهی ” نقشه راه بازی سازی: آموزش مراحل بازی سازی ” را از دست ندهید. مقالهی “رشته بازی سازی” نیز میتواند در رابطه با تحصیل در رشتهی بازی سازی شما را راهنمایی کند.
جمعبندی:
برنامه نویسی، یک حوزهی پرکاربرد و محبوب است که توانسته است جای خود را در همهی بخشهای زندگی انسانها پیدا کند. شما میتوانید با مطالعه در مورد حوزههای مختلف برنامه نویسی و کشف نیازهای جدید، حوزهی مورد نظر خود را پیدا کرده و پس از یادگیری زبانها و مهارتهای مورد نیاز به کسب درآمد بپردازید.
چون این شاخه یجورایی بین رشته ای هست (بخصوص با آیتی) و تمرکز صددرصدی روی برنامه نویسی نداره.
در اصل شبکه و امنیت خودش یک شاخه بسیار بزرگ هست که نیاز به دید تخصصی تر از صرفا برنامه نویسی داره.