تمامی برنامه نویسانی که به تازگی میخواهند توسعه نرم افزار برای سیستم عامل اندروید را شروع کنند، برای انتخاب زبان برنامه نویسی بر سر این دوراهی قرار میگیرند: جاوا بهتر است یا کاتلین ؟ جاوا و کاتلین دو زبان محبوب برنامه نویسی هستند و هر یک از آنها طرفداران خود را دارند؛ به همین دلیل ممکن است انتخاب شما را سخت کنند. به منظور رفع ابهامات و رسیدن به یک پاسخ مشخص، ضمن معرفی هر یک، در ابتدا مزایا و معایب استفاده از هر یک را توضیح میدهیم و بعد به سراغ تفاوتهای میان این دو میرویم تا با توجه به هدفی که دارید بتوانید بهتر تصمیم بگیرید که برای شما کاتلین بهتر است یا جاوا .
اگر شما هم به برنامه نویسی اندروید علاقهمند هستید پیشنهاد میکنیم به صفحه دوره آموزش برنامه نویسی اندروید سون لرن سر بزنید و از مشاوره رایگان مشاوران ما بهرهمند شوید.
جاوا زبان بسیار قدرتمندی است که برنامه نویسان زیادی در سراسر جهان از آن استفاده میکنند. جاوا زبان برنامه نویسی بومی مورد استفاده اندروید میباشد و توسط سان مایکروسیستمز که در حال حاضر مالک اوراکل است، توسعه داده شده است. برنامههایی که با سیستم عامل ارتباط برقرار میکنند و مستقیما از سخت افزار استفاده میکنند از جاوا استفاده میکنند. این زبان امکان ساخت هر برنامهای در هر زمینهای را فراهم کرده، با بسیاری از محیطهای نرم افزاری و سخت افزاری همخوانی دارد و از انواع مختلف سیستم عامل مانند OS X، اندروید، ویندوز، لینوکس و… پشتیبانی میکند. برخی از برنامههای نوشته شده با جاوا عبارتند از:
جاوا به عنوان یک زبان قدیمی، کاری بسیار بیشتر از توسعه اپلیکیشنهای اندرویدی انجام میدهد. اگر جاوا بلد باشید، فرصتهای شغلی بسیار بیشتری خواهید داشت؛ چرا که ممکن است بخواهید برنامهی خود را روی سایر پلتفرمها نیز توسعه دهید. در اصل جاوا به شما اجازه میدهد بالهای خود را بیشتر باز کنید. همچنین چندین سال است که این زبان در بسیاری از موسسهها و دانشگاههای جهان تدریس میشود. بالا بودن تعداد برنامه نویسان جاوا باعث شده تا این زبان انجمنهای (Community) بسیار گستردهای در سطح جهان داشته باشد. برخی از مزایای جاوا عبارتند از:
همانند هر زبان برنامه نویسی، جاوا نیز دارای معایب مخصوص به خود است. برخی از این معایب عبارتند از:
علی رغم شهرت بی چون و چرای جاوا به عنوان یک زبان برنامه نویسی، مدتها بود که برنامه نویسان اندروید به یک زبان مدرنتر نیاز داشتند. کاتلین این خلا را پر کرد و در سال 2011 توسط جت برینز (JetBrains) معرفی شد. این زبان که به یکی از رقبای اصلی جاوا در توسعه اندروید تبدیل شده و در طی این سالها محبوبیت خوبی به دست آورده است. در نهایت کاتلین به قدری مورد توجه توسعه دهندگان قرار گرفت که به عنوان زبان رسمی اندروید اعلام شد و توانست تا حدودی جاوا را به دومین گزینه برنامه نویسان تبدیل کند. برخی از برنامههای نوشته شده با کاتلین عبارتند از:
هدف توسعه دهندگان این زبان، سریعتر کردن روند کدنویسی برای برنامه نویسانی است که بخواهند از زبانی غیر از جاوا استفاده کنند. یک برنامه نویس کاتلین قطعا سرعت بیشتری در نوشتن کد دارد و به همین دلیل است که توسعه دهندگان زیادی کاتلین را دوست دارند. برای مثال میتوان 50 خط کد نوشته شده در جاوا را تنها با یکی دو خط کد در کاتلین نوشت. این ویژگی به معنای آن است که خطاها و باگهای بسیار کمتری در کاتلین وجود دارد. سایر مزایای کاتلین عبارتند از:
جامعه برنامه نویسان کاتلین هنوز جوان است و منابع یادگیری محدود هستند، بنابراین یافتن پاسخ برای سوالات میتواند کمی دشوار باشد. با این حال، با افزایش محبوبیت آن، منابع و جامعه به مرور زمان گسترش خواهد یافت. سایر معایب کاتلین به شرح زیر میباشد:
توسعه اپلیکیشنهای اندرویدی گزینه خوبی برای رسیدن به موفقیت در کسب وکار شما است اما انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی یک معضل واقعی است. برای بسیاری از ما واضح است که جاوا بهترین است چرا که در همه جا وجود دارد و همه آن را تحسین میکنند. با این حال، پس از ورود کاتلین، این اعتقاد مطلق به جاوا تا حدودی متزلزل شد و برنامه نویسان شروع به پرسیدن سوالات زیر در جوامع اینترنی کردند:
و سوالاتی از این قبیل همچنان ادامه دارد. در بخش بعدی قصد داریم به بررسی ویژگیهای برنامه نویسی دو زبان کاتلین و جاوا بپردازیم و ببینیم برای توسعه دهندگان اندروید، جاوا بهتر است یا کاتلین .
این بخش برای برنامه نویسان حرفهای بسیار مفید است. ممکن است هنوز شک داشته باشید که کاتلین بهتر است یا جاوا و یا احساس کنید که دلایل کافی برای تغییر وجود ندارد. از آنجایی که جاوا برای همه پلتفرمها خروجی میدهد و مزایای زیادی هم دارد، پس چرا باید به سمت کاتلین بروید؟ در این بخش درمورد تفاوتهای این دو زبان بیشتر و به صورت تخصصیتر صحبت میکنیم تا متوجه شوید به عنوان یک برنامه نویس طبق چه معیارهایی باید از جاوا یا کاتلین برای توسعه کدهای خود استفاده کنید. (توجه داشته باشید که ممکن است برخی از این امکانات در نسخههای بعدی شرکتهای توسعه دهنده این دو زبان بهبود یابند و یا اضافه شوند)
استثناها (Exceptions) یکی از موارد مشکل ساز در جاوا هستند که در بسیاری از موارد برنامه نویسان را درگیر میکنند. اما کاتلین به خوبی این مشکل را مدیریت کرده است. این زبان کنترل تمامی اکسپشنها را به دست گرفته و برنامه نویسان، دیگر نیازی به کنترل این موارد در کدهای خود ندارند.
نوع دادهی char، double، float و بایت (byte) هنگام تعریف متغیرهای برنامه نویسی استفاده میشوند. در جاوا، آنها به عنوان یک شی از یک کلاس یا یک ساختار محسوب نمیشوند.
برخلاف کاتلین، در جاوا میتوانید یک متغیر از نوع استاتیک ایجاد کنید تا بتوانید از آن به راحتی در سایر کلاسها استفاده کنید. برای متغیر ساخته شده با عبارت کلیدی استاتیک، تنها یک فضای ثابت در حافظه سیستم اختصاص داده میشود.
مفهوم wildcard با استفاده از علامت سوال <?> مشخص میشود و نشان دهندهی یک نوع ناشناخته است. از این مفهوم در جاوا برای تعریف توابع جنریک استفاده میشود اما در کاتلین این ویژگی وجود ندارد.
جاوا دارای عملگر سوم دونقطه علامت سوال (a==b? c: d) برای شرط است و میتواند کدنویسی را کوتاه کرده و درست یا غلط بودن یک شرط را ارزیابی کند. در حالی که در کاتلین چنین کاری ممکن نیست.
زبان برنامه نویسی کاتلین این امکان را میدهد که از خواص لامبدا استفاده کنید. عبارت لامبدا در اصل یک تابع بی نام است و با یک موجودیت خاص ( مثلا یک کلاس، آبجکت یا یک اینترفیس خاص) محدود نمیشود. دقت کنید که جاوا از نسخهی هشت به بعد از لامبدا پشتیبانی میکند، اما برای نسخههای قدیمیتر باید از کتابخانهی Retrolambda استفاده کنید.
قالبهای رشتهای در زبان برنامه نویسی کاتلین به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا مقادیر پویا را مستقیما به رشتههای خود اختصاص دهند و به راحتی با استفاده از این قالبها، جملات را در کاتلین چاپ کنند.
برخلاف جاوا، کاتلین به توسعه دهندگان اجازه میدهد بدون نیاز به بررسی نوع یا نیاز به ریخته گری در داخل یک عبارت، به صورت خودکار تغییر متغیرها را مدیریت کنند.
احتمالا میدانید که هر کلاس دارای یک سازنده است و از آن سازنده برای مقداردهی و تنظیمات مورد نیاز کلاس استفاده میشود. در کاتلین میتوان آن را در سطح هدر کلاس تعریف کرد تا امکان راه اندازی خودکار متغیرها را فراهم کند.
کاتلین یک زبان به شدت حساس به نوع متغیر است که از Type Inference پشتیبانی میکند. بنابراین نیازی نیست نوع داده یک متغیر را به صورت صریح تعریف کنید، چرا که کامپایلر کاتلین این کار را به صورت خودکار برای شما انجام خواهد داد.
در زبان برنامه نویسی کاتلین، از الگوی سینگلتون به عنوان جایگزینی برای نبود ویژگی استاتیک استفاده میشود. الگوی سینگلتون تضمین میکند که تنها یک نمونه ایجاد شود و به عنوان یک نقطه دسترسی عمل میکند؛ این کار امنیت رشته را تضمین میکند.
در کاتلین میتوانید با استفاده از توابع RangeTo و DownTo برای هر عملگر، به راحتی دامنههایی برای مقایسه انواع مختلف داده ایجاد کنید.
یک کلاس داده، کلاسی است که فقط شامل تعریف متغیرها، ثابتها و حالات است و هیچ عملیاتی را انجام نمیدهد. بزرگترین مزیت استفاده از آن این نوع کلاسها این است که بخش زیادی از کد را به صورت خودکار تولید میکنند.
ممکن است شما در شروع راه برنامه نویسی باشید. جاوا یکی از گزینههای خوب در توسعه اندروید است و به شما کمک میکند پروژههای متنوع دیگری را نیز انجام دهید. اگر از قبل با زبان جاوا آشنایی دارید شاید بهتر باشد کار توسعه اپلیکیشنهای اندروید را با مقاله پیش نیاز برنامه نویسی اندروید شروع کنید. جاوا منابع زیادی برای یادگیری دارد و انجمنهای فعال آن، میتوانند در بسیاری از موارد پاسخ سوالهای شما را به راحتی در اختیارتان قرار دهند. علاوه بر این کلاسهای اموزشی و افراد باتجربه زیادی نیز در حوزه برنامه نویسی جاوا فعالیت میکنند.
اما بیشترین استفاده از کاتلین، در برنامه نویسی اندروید است. پس با توجه به اهدافی که دارید، یادگیری هر دو زبان میتواند مزایای زیادی برای شما داشته باشد. کاتلین هنوز هم منابع نسبتا کمی دارد و مانند جاوا فراگیر نشده است. اما اگر تسلط خوبی بر جاوا دارید، یاد گرفتن کاتلین برای شما کار سختی نیست. وقت آن است که به سراغ کاتلین رفته و از این زبان محبوب در پروژههای خود استفاده کنید. به خصوص که یادگیری کاتلین برای کسانی که بر جاوا تسلط دارند مزیت بزرگی محسوب میشود و شرکتها را برای استخدام آنها وسوسه میکند.
کاتلین بهتر است یا جاوا؟هر دو زبان ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند و به طور قطعی نمیتوان هیچکدام را حذف کرد. جاوا که همواره پرقدرت است و کاتلین نیز تاکنون توانسته طرفداران خود را راضی نگه دارد. بهتر است با توجه به هدف خود و نکات توضیح داده شده در این مقاله تصمیم بگیرید. شما بین کاتلین و جاوا کدام را انتخاب میکنید؟
جاوا زبان قدرتمندی هست و گوگل اون رو به عنوان زبان اصلی برنامه های تحت اندروید قرار داده. قبلا که کاتلین نبود، باید با جاوا در اندروید استودیو کدنویسی میکردید. بعد از مدتی تمرکز گوگل روی اندروید بیشتر شد و کاتلین رو معرفی کرد. پس هردوی اینها برای برنامه نویسی اندروید استفاده میشوند و هرکدوم طرفداران خودشون رو دارند.
اتفاقا برنامه نویس حرفه ای جاوا کم نیست، منتها اغلب شرکتها تصمیم میگیرند که از جاوای خالص استفاده نکنند و همین باعث شده برنامه نویسها سراغ چارچوبهایی مثل جاوااسپرینگ بروند.