درآمد برنامه نویسی در ایران چقدر است؟ این پرسش یکی از سوالات متداولی که بسیاری از اطرافیان ما – اعم از دوست و آشنا – از ما میپرسند. امروزه با پیشرفت فناوری و توسعه کسب و کارهای اینترنتی، برنامه نویسی به یکی از پرمخاطبترین حوزهها برای تحصیل و کار تبدیل شده است. اما واقعا چه میزان تقاضا برای کار در این حوزه وجود دارد و آیا به اندازه نیروی جویای کار، عنوان شغلی میباشد؟ آیا زیرساختها و شرایط اشتغال ایران به گونهای است که بتوان به راحتی استخدام شد یا به قول برخی از اطرافیان، کار در حوزه برنامه نویسی اشباع شده است؟
در این مقاله قصد داریم تا میزان درآمد برنامه نویسی در ایران را بررسی کنیم. در ادامه درمورد عوامل تاثیرگذار در میزان درآمد برنامه نویس در ایران صحبت کرده و سپس میزان حقوق برنامه نویسی در ایران را در هر یک از این حوزهها با هم مقایسه میکنیم.
آیا برنامه نویسی شغل پردرآمدی است؟
در حال حاضر رشته مهندسی کامپیوتر پرطرفدارترین رشته در میان سایر حوزهی مهندسی در ایران به حساب میآید. برنامه نویسی به راحتی جایگاه محبوبیت را از برق و الکترونیک ربوده است و اولین شاخهی مهندسی است که اغلب دانش آموزان به عنوان حوزه مورد علاقه خود انتخاب میکنند. از طرفی دانش آموختگان زیادی با دیپلم فنی وارد بازار کار میشوند و در نهایت همانطور که در مقاله آیا یادگیری برنامه نویسی نیاز به دانشگاه دارد گفتیم بسیاری از افراد به صورت خودآموز برنامه نویسی را یاد گرفته و به دنبال کسب درآمد از برنامه نویسی هستند. به همین دلیل بسیاری معتقدند که برنامه نویسی حوزهای است که اشباع شده است و توصیه میکنند که به سراغ آن نروید.
حقیقت این است که تقریبا اغلب کسب و کارهای امروزی برای شروع نیاز به نیروی کار مسلط بر برنامه نویسی دارند. هر فروشگاهی که یک سایت دارد و یا به صورت اپلیکیشن در درسترس است با زبانهای برنامه نویسی محصول خود را ارائه کردند، و حتی بسیاری که همچنان به شیوه سنتی کار میکنند از تحلیلگران داده و ماشین لرنینگ برای پیش بینی رفتار و نیازهای مشتریان کمک میگیرند. پس اگر پشتکار لازم را داشته باشید همواره برایتان کار پیدا میشود و در رقابت با سایر برنامه نویسان، هرچه مهارت بالاتری داشته باشید شانس استخدام و کسب درآمد و میزان حقوق برنامه نویسی بیشتر میشود.
پردرآمدترین زبان برنامه نویسی
اگر به دنبال آشنایی با بهترین زبان برنامه نویسی برای شروع از لحاظ حقوق و درآمد یا به اصطلاح زبان برنامه نویسی پولساز هستید، بهتر است بدانید که کسب درآمد برنامه نویسی در ایران و سایر نقاط جهان الزاما ربطی به انتخاب زبان برنامه نویسی ندارد. شناخت نیازمندیهای بازار و اینکه چگونه به بهترین نحو به این نیازمندیها پاسخ دهید، باعث میشود تا درآمد خوبی داشته باشید. در همین راستا میتوانید تقریبا با هر زبان برنامه نویسی به این هدف برسید وکسب و کارهای بزرگی ایجاد کنید و درآمد موردنظر خود را به دست بیاورید.
پس در اولین مرحله ایدهی شما، مدیریت زمان و مهارت شما در ارائه راهکار و مارکتینگ محصول، باعث میشود که برنامه نویسی برایتان پولساز خواهد بود. البته آشنایی کلی با پردرآمدترین زبانهای برنامه نویسی موجود در بازار به خصوص برای افرادی که به تازگی میخواهند در این صنعت کار پیدا کنند، بسیار مفید است و میتواند به آنها کمک کند تا آسانتر و سریعتر یک شغل را پیدا کنند. به همین دلیل در مقاله کدام زبان برنامه نویسی پولساز است به معرفی زبانهای برنامه نویسی پر درآمد برنامه نویسی در ایران و سایر نقاط جهان در حال حاضر پرداختیم.
عوامل موثر در میزان درآمد برنامه نویس در ایران
درکنار توضیحات بیان شده درمورد اهمیت خلق ارزش و پاسخ دهی به نیازمندیها که در بخش قبلی صحبت شد، بهتر است بدانید که چندین عامل بسیار مهم در افزایش یا کاهش حقوق برنامه نویسی در ایران موثر هستند. برخی از این عوامل عبارتند از:
میزان مهارت و تجربه کاری فرد در حوزه برنامه نویسی
شهری که در آن مشغول به کار هستید
شیوه کاری برنامه نویس
انتخاب حوزه برنامه نویسی
در ادامه تاثیر هر یک از موارد بالا را بررسی خواهیم کرد. البته به جز موارد بالا و انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب و مرتبط با حوزهای که انتخاب میکنید، عوامل کوچکتری هم وجود دارند: برای مثال در اغلب موارد اگر شرکتی که در آن کار میکنید شناخته شدهتر باشد، باید انتظار حقوق برنامه نویسی بیشتری داشته باشید.
میزان مهارت تجربه برنامه نویسی
به طور کلی درآمد یک برنامه نویس در ایران و همچنین سایر کشورهای جهان بر اساس سطح مهارت و میزان تجربه آنها تعیین میشود. برنامه نویسها براساس میزان تجربه کاری و مهارت، به چند دسته تقسیم میشوند:
توسعه دهنده تازه کار یا Junior developer
توسعه دهنده ارشد یا Senior developer
معمار ارشد یا Lead Architect
مدیر میانی یا Mid-Level Manager
رهبر ارشد یا Senior Leader
البته ممکن است فردی بعد از گذشت سه سال هنوز به مهارت کافی نرسیده باشد و همچنان در رده توسعه دهنده تازه کار باشد، اما به طور کلی هرچه میزان مهارت و تجربه کاری بیشتر شود، حقوق برنامه نویس در ایران نیز بیشتر میشود. پس علاوه بر افزایش حقوق هر ساله توسط وزارت کار، حقوق برنامه نویس در ایران براساس پیشرفت در طول سال نیز میتواند افزایش پیدا کند.
شهر محل کار
یکی از عواملی که در تعیین درآمد برنامه نویسی در ایران موثر است، شهری است که در آن مشغول به کار هستید. تهران به عنوان پایتخت کشور، کانون مشاغل مرتبط با برنامه نویسی است و اغلب موقعیتهای شغلی با درآمد برنامه نویسی بالا در این شهر وجود دارد. در رتبهی بعدی شهرهای صنعتی و بزرگ مانند اصفهان، مشهد، تبریز، شیراز و... قرار میگیرند. البته توجه داشته باشید که این مقایسه نسبی است و حتی در شهرستانهای کشور هم موقعیتهای شغلی برنامه نویسی نسبت به سایر حوزههای مهندسی بیشتر است.
اما جالب است بدانید که حتی اگر در شهر یا روستایی زندگی میکنید که موقعیت شغلی برنامه نویسی در آنجا نیست، میتوانید به عنوان یک برنامه نویس درآمد داشته باشید. با ظهور فناوریهای جدید، امروزه میتوانید از راه دور به صورت غیرحضوری (که به آن ریموت نیز گفته میشود) در یک شرکت مشغول به کار شوید یا به صورت فریلنسری فعالیت کنید. بسیاری از برنامه نویسان با خارج از کشور به همین صورت کار میکنند و درآمد نسبتا بالایی هم دارند. برای تخمین بهتر تعداد موقعیتهای شغلی میتوانید به وبسایتهای کاریابی آنلاین مراجعه کنید.
شیوه کاری برنامه نویس
عامل دیگری که در انتخاب که در میزان درآمد برنامه نویسی در ایران باید درنظر بگیرید ، شیوه کاری است. برنامه نویسان براساس شیوه کاری به دو گروه برنامه نویسان فریلنسری و برنامه نویسان استخدامی تقسیم میشوند. شما به عنوان یک برنامه نویس فریلنسری فردی خود اشتغال شناخته میشوید که قصد استخدام و کار حضوری در شرکتهای برنامه نویسی را ندارید و با ارادهی خود، درباره مهارتهای مورد نیاز، مشتریان، نرخ، ساعات کاری و محل کار خود تصمیم میگیرید. در حالی که اگر جزو گروه دوم (یعنی برنامه نویسان استخدامی) باشید، موظف به حضور در یک شرکت خاص به صورت تمام وقت یا پاره وقت هستید و اغلب زبان برنامه نویسی و شیوه کاری شما نیز توسط کارفرما انتخاب میشود.
ممکن است تصور کنید درآمد یک برنامه نویس فریلنسر بیشتر از استخدام در یک شرکت است. چراکه در شرکت همه مبلغ دریافتی پروژه به برنامه نویس تعلق نمیگیرد اما در فریلنسری برنامه نویس بخش زیادی از درآمد حاصل از پروژه را خودش دریافت میکند. اما متاسفانه در حال حاضر شرایط فریلنسری در ایران برخلاف انتظار بسیار پرخطر است. کارفرمایان زیادی هستند که مبلغ غیرمنصفانهای برای پروژه خود در نظر میگیرند و تعداد پروژههای تعریف شده بسیار کمتر از موقعیتهای شغلی رسمی است.
انتخاب حوزه برنامه نویسی
در بخشهای قبلی گفتیم که در هر کاری مهارت داشته باشید موفق خواهید بود. اما در قدم بعدی، بهتر است زمینهای که برای برنامه نویسی انتخاب میکنید براساس علاقه شخصی خودتان و همچنین با توجه به نیاز بازارکار باشد تا در آینده بتوانید درآمد خوبی داشته باشید. زمینههایی مانند رباتیک و برخی از شاخههای واقعیت ترکیبی هنوز بازارکار مناسبی ندارند و بیشتر به صورت تحقیقاتی در آزمایشگاهها و استارت آپهای نوپا میتوانید در این حوزهها فعالیت کنید.
از طرفی برخی حوزهها مانند طراحی وب، اپلیکیشن و هوش مصنوعی بسیار فعال و رو به رشد هستند و منطقی است که کسی که نیاز دارد تا با کمترین زمان یادگیری ممکن به عنوان برنامه نویس مشغول به کار شود یکی از این حوزهها را انتخاب کند. همچنین انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب یک حوزه در تعیین درآمد نقش بسیار مهمی دارد. برای مثال زبانهای برنامه نویسی مانند پاسکال و فورترن کمابیش منسوخ شده و بهتر است به سراغ شان نروید یا اگر تازه کار هستید یادگیری زبان همه فن حریفی مثل زبان برنامه نویسی پایتون میتواند مفید باشد، چراکه یادگیری آن نیز بسیار سادهتر از سایر زبانهای برنامه نویسی است.
درآمد برنامه نویس در ایران
میزان حقوق برنامه نویس در ایران دارای یک بازهی گسترده است و از 5 میلیون شروع شده و حتی به بالاتر از 50 میلیون نیز میرسد. شرایط مختلفی در تعیین درآمد برنامه نویس در ایران وجود دارد که در بخشهای قبلی درمورد آنها توضیح دادیم. از طرفی با توجه به شرایط اقتصادی، میزان حقوق دارای نوسانات زیادی است و همانطور که تا به اینجا متوجه شدید، نمیتوان رقم دقیقی برای حقوق برنامه نویس در ایران مشخص کرد.
برای تخمین بهتر میزان حقوق میتوانید از سایتهای کاریابی آنلاین استفاده کنید. در ویدیوی ابتدای مقاله چندین نمونه را به صورت عملی بررسی کردیم و میتوانید مشابه با آن حوزه موردنظر خود و میزان درآمد آن را بررسی کرده و تخمین بزنید. برای مثال لیست زیر به همین روش گردآوری شده است و قطعا در آینده نیز افزایش خواهند داشت:
برنامه نویس فول استک: از 15 تا 18 میلیون تومان و ارشد حداقل 20 میلیون تومان
برنامه نویس وردپرس: از 5 میلیون تومان و ارشد از 12 میلیون تومان (پیشنهاد میکنیم به صفحه دوره آموزش برنامه نویسی وردپرس سری بزنید)
توسعه دهنده موبایل: از 10 میلیون تومان و ارشد از 18 میلیون تومان به بالا (پیشنهاد میکنیم به صفحه دوره آموزش فلاتر و آموزش برنامه نویسی اندروید سری بزنید)
برنامه نویس پایتون: از 6 تا 20 میلیون تومان (از تازه کار به بالا)(پیشنهاد میکنیم به صفحه دوره آموزش پایتون سری بزنید)
برنامه نویس Golang ارشد: 20 میلیون تومان
علم داده و هوش مصنوعی: از 10 میلیون تومان به بالا (پیشنهاد میکنیم به صفحه دوره آموزش دیتا ساینس سری بزنید.)
اگر بخواهیم درآمد برنامه نویسان ایرانی را به صورت خلاصه بیان کنیم به جدول زیر رجوع کنید : .tftable {color:#333333;width:100%;border-width: 1px;border-color: #9dcc7a;border-collapse: collapse;}<br />.tftable th {background-color:#abd28e;border-width: 1px;padding: 8px;border-style: solid;border-color: #9dcc7a;text-align:left;}<br />.tftable tr {background-color:#ffffff;}<br />.tftable td {border-width: 1px;padding: 8px;border-style: solid;border-color: #9dcc7a;}<br />.tftable tr:hover {background-color:#ffff99;}<br />
سمت شغلی
میزان درآمد برنامه نویسی
زبان یا نوع یا فریم ورک برنامه نویسی
برنامه نویس
8 - 10 میلیون تومان
برنامه نویسی php
برنامه نویس ارشد
بالای 15 میلیون تومان
برنامه نویسی php
برنامه نویس
8 - 10 میلیون تومان
برنامه نویسی لاراول
برنامه نویس ارشد
بالای 15 میلیون تومان
برنامه نویسی لاراول
برنامه نویس
8 - 10 میلیون تومان
برنامه نویسی جاوا اسکریپت
برنامه نویس ارشد
بالای 15 میلیون تومان
برنامه نویسی جاوا اسکریپت
برنامه نویس
حداقل 15 میلیون تومان
فول استک
برنامه نویس ارشد
حداقل 20 میلیون تومان
فول استک
برنامه نویس
حداقل 5 میلیون تومان
وردپرس
برنامه نویس ارشد
حداقل 12 میلیون تومان
وردپرس
برنامه نویس
حداقل 10 میلیون تومان
موبایل / فلاتر
برنامه نویس ارشد
حداقل 18 میلیون تومان
موبایل / فلاتر
برنامه نویس
حداقل 6 میلیون تومان
پایتون
برنامه نویس ارشد
حداقل 20 میلیون تومان
پایتون
برنامه نویس ارشد
حداقل 20 میلیون تومان
GoLang
برنامه نویس
حداقل 10 میلیون تومان
هوش مصنوعی
برنامه نویس ارشد
حداقل 20 میلیون تومان
هوش مصنوعی
انتظارات نابه جا از برنامه نویسی
بسیاری از کاربران دو رشته اول شاخه ریاضی و تجربی یعنی مهندسی کامپیوتر و پزشکی را با هم مقایسه میکنند تا ببینند درآمد برنامه نویسی بهتر است یا پزشکی. باید دقت کنید که شغلی مانند برنامه نویسی را نباید با رشتههای علوم تجربی مانند پزشکی مقایسه کرد. برای نمونه میزان زحمت و زمانی که هر برنامه نویس برای رسیدن به درآمد بالا میگذراند با تلاش یک پزشک قابل مقایسه نیست. شما در طولانیترین حالت یعنی تحصیل در دانشگاه، بعد از چهار سال میتوانید به عنوان یک برنامه نویس تازه کار شغل موردنظر خود را بیابید اما یک پزشک حداقل هفت سال مشغول تحصیل است.
یکی دیگر از اشتباهات رایج این است که برخی صرفا به دلیل درآمد بالای برنامه نویسی وارد این حوزه میشوند. برنامه نویسی یک مهارت فکری است و به میزان حوصله و چگونگی حل مشکل در ذهن شما بستگی دارد. تقریبا اغلب افرادی که به برنامه نویسی علاقه نداشتند، دچار خستگی شغلی شده و حتی بعد از مدتی آن را رها میکنند. همچنین بهتر است در سالهای اول کار خود به میزان درآمد اهمیت ندهید و به فکر کسب مهارت باشید. درآمد در سالهای بعدی با پیشرفت شما بیشتر شده و کمبود سالهای آغازین کار را جبران خواهد کرد.
جمع بندی
در این مقاله میزان درآمد برنامه نویس در ایران بررسی کردیم و با عوامل مرتبط با افزایش یا کاهش حقوق آن آشنا شدیم. همانطور که در مقاله اشاره کردیم، انتخاب درست حوزه برنامه نویسی براساس علاقه و شناخت درست بازار کار یکی از گامهای مهمی است که در مسیر رسیدن به کسب درآمد از برنامه نویسی باید بردارید. یک تصمیم اشتباه میتواند شما را تا سالهای زیادی سردرگم کند و حتی بر آینده و درآمد شما تاثیر بگذارد. پس این گام مهم را جدی بگیرید.
به همین منظور میتوانید از دوره الفبای آموزش برنامه نویسی استفاده کنید که بنابر درخواستهای دوستان سون لرنی تهیه و تدوین کردیم. این دوره بسیار کوتاه و کم هزینه است و نقش مشاوره برای ورود به دنیای برنامه نویسی را دارد. اگر همچنان درمورد درآمد برنامه نویسی در ایران سوال، نظر و یا تجربهای دارید که فکر میکنید برای سایرین مفید است، خوشحال میشویم که آن را با ما و سایر کاربران سون لرن به اشتراک بگذارید.
۸ دیدگاه
سام امیرپور۱۴ آذر ۱۴۰۲، ۱۵:۱۸
سلام
میزان تقریبی درآمد برنامه نویسی c++ چقدره تو ایران؟
من کلا ۱۵ سالمه به زبان c++ تقریبا مسلط هستم
به جز اونم جاوا،پایتون،جاوااسکریپت،html & css هم بلدم
کدومشون آینده بهتری داره تو ایران؟
نازنین کریمی مقدم۰۳ دی ۱۴۰۲، ۱۰:۳۹
درود
در گام اول بهتره تمرکزتون رو روی کنکور و قبولی در رشته مهندسی کامپیوتر بذارید. با مهارت هایی که یاد گرفتید حیفه مدرک مرتبط نداشته باشید. مدرک شانس کاریابی بهتر و همچنین امکان اپلای رو بهتون میده.
درمورد زمینه هایی که گفتید، پایتون و جاوا اسکریپت درحال حاضر آینده بهتری داره. بعد جاوا و در نهایت سی پلاس.
یه نفری۲۷ آبان ۱۴۰۲، ۱۵:۴۳
سلام، ببخشید من کنکوریم.
مدرک تحصیلی رو چقدر تاثیر گذاره، مثلا اگر جای دانشگاه من بصورت خوداموز ۳، ۴ سال اموزش ببینم. بازم شانس ورود به بازار کار هست؟
نازنین کریمی مقدم۲۰ آذر ۱۴۰۲، ۰۵:۰۱
درود
بله میتونید خودآموز هم پیش برید اما خب در رقابت با بچه هایی که مدرک بهتری دارند در مرحله بررسی رزومه توسط کارفرما شانس کمتری دارید یا امکان استخدام در شرکتهای برند رو ندارید + شانس اپلای تحصیلی رو از دست میدید. پس پیشنهاد میکنم تمرکزتون رو روی کنکور بذارید تا نتیجه خوبی کسب کنید.
ابوالفضل مودب۲۶ مرداد ۱۴۰۲، ۱۰:۱۵
سلام خسته نباشید برای خرید دوره هاتون شرایط اقساطی هم دارید؟
نازنین کریمی مقدم۰۵ شهریور ۱۴۰۲، ۱۲:۰۳
درود
برای اطلاع با شرایط اقساطی با شماره ای که در سایت قرار داده شده تماس بگیرید تا راهنمایی تون کنند.
میثم کیانی۲۰ دی ۱۴۰۱، ۱۱:۲۹
سلام و وقت بخیر خدمت شما؛
ببخشید من قصد خرید یکی از دورهای شما رو دارم (متخصص وردپرس 1401) فقط میخواستم نظرات افرادی که قبلا این دوره رو خریداری کردن، ببینم. نظرات دورهها رو از کجا میتونم مشاهده کنم؟
با تشکر
نازنین کریمی مقدم۲۱ دی ۱۴۰۱، ۰۵:۵۷
درود
از طریق صفحه اصلی دوره - در بخش پایینش نظرات قرار گرفته. برای اطلاعات بیشتر میتونید با بخش فروش تماس بگیرید شما رو راهنمایی میکنند تا راختتر به نظرات دسترسی داشته باشید.