ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که مزایای PHP چیست و چرا زبان PHP را به عنوان زبان برنامه نویسی خود در حوزه طراحی وب انتخاب کنیم؟ در این مطلب قصد داریم به بررسی این سوال مهم بپردازیم. برای پاسخ دادن به این سوال باید با مزیتهای زبان PHP نسبت به سایر زبانهای برنامه نویسی آشنا شوید. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا بدانیم زبان برنامه نویسی PHP چه برتری هایی نسبت به دیگر زبانهای برنامه نویسی سمت سرور دارد.
همانطور که میدانید زبانهای برنامه نویسی زیادی مانند asp ،python و… در حوزه طراحی وب فعال هستند. اما زبان برنامه نویسی PHP همواره در میدان رقابت با این زبانهای برنامه نویسی پیروز از میدان خارج میشود. از جمله مهمترین مزایای PHP میتوان به موراد زیر اشاره کرد:
در ادامه این مقاله هر یک مزیتهای زبان PHP را بررسی خواهیم کرد.
اگر به خاطر داشته باشید در بخش قبلی اشاره کرده بودیم که Rasmus Lerdorf دانمارکی در سال ۱۹۹۴ زبان PHP را با هدف مدیریت وب سایت شخصی خود طراحی کرد. زبان PHP تا به امروز در راستای این هدف گسترش و توسعه یافته است. بنابراین توابع و دستورهای تعریف شده در PHP به صورت اختصاصی برای طراحی وب ایجاد شده اند و در بکارگیری و استفاده از آن شما نیازی نخواهید داشت که با انبوهی از اصطلاحات برنامه نویسی غیر مرتبط و غیر ضروری آشنا شوید.
PHP یک زبان برنامه نویسی کاملا رایگان است که این ویژگی آن نسبت به سایر زبانهای برنامه نویسی مانند asp مزیتی نسبی به حساب میآید. چرا که شما میتوانید بدون نیاز به صرف هزینه از زبان PHP استفاده کنید و در صورتی که از آن رضایت داشته باشید، میتوانید آن زبان را برای استفاده همیشگی خود انتخاب کنید.
ویژگی دیگری که به آن اشاره کردیم ” متن باز یا اپن سورس ” بودن PHP است. متن باز بودن به این معنی است که سورس کد اصلی برنامه در دسترس عموم قرار دارد و برای استفاده از آن سورس کد نیازی به دریافت مجوز و یا صرف هزینه وجود ندارد. این ویژگی باعث میشود که سورس کد اصلی زبان PHP به راحتی در اختیار کاربران و توسعه دهندههای مختلف در سرتاسر جهان قرار گیرد و توسط آنها بررسی شود و در نهایت ارتقا پیدا کند.
شاید برای شما این موضوع سوال شود که چرا باید برای ما این ویژگی اهمیت داشته باشد؟ ممکن است برای شما متن باز بودن یک زبان بی معنی و بی اهمیت باشد و با خودتان به این شکل فکر کنید که “من فقط میخوام کد بزنم و کارم پیش بره و اهمیتی نمیدم که کد چطوری میخواد اجرا بشه و در پشت پرده این کدها چی میگذره”. اما این نوع دیدگاه برای یک برنامه نویس کاملا اشتباه و به شدت خطرناک است.
متن باز بودن یک زبان از دید برنامه نویسهای حرفه ای و با تجربه مزیتی بزرگ محسوب میشود. زیرا در آینده امکان دارد بر اساس نیازهای کاربری مختلف و یا با گسترش پروژه به توسعه زبان برنامه نویسی نیاز پیدا کنند. بهترین مثال برای نشان دادن اهمیت این ویژگی، توسعه زبان PHP توسط فیسبوک است. فیسبوک در ابتدا مبتنی بر زبان PHP طراحی شد اما با توسعه و گسترش آن، تیم برنامه نویسی فیسبوک نیاز پیدا کرد که PHP را توسعه دهد و به این دلیل زبان برنامه نویسی HACK را ایجاد کردند. (این ویژگی قابلیت مقیاس پذیری بالای زبان برنامه نویسی PHP را نشان میدهد)
امروزه دو عامل اصلی پشتیبانی و بروزرسانی نقشی پر رنگ در موفقیت و یا عدم موفقیت یک زبان برنامه نویسی دارند. در دنیای کامپیوتر و اینترنت، هر تکنولوژی باید بتواند ویژگیها و قابلیت هایی را برای کاربرهای خود فراهم آورد تا بتواند نظر و اعتماد آنان را به خود جلب کند. انجمن بزرگی که زبان برنامه نویسی PHP را پشتیبانی میکند و توسعه میدهد بر این اساس همیشه در تلاش است که کدنویسی با این زبان برنامه نویسی را برای کاربرهای خود سادهتر و لذت بخشتر کند. پشتیبانی عالی و بروزرسانیهای زبان PHP یکی از عوامل اصلی محبوبیت این زبان به شمار میآید.
در دنیای وب ، زبان برنامه نویسی PHP نقشی کلیدی و اساسی را بازی میکند. بر اساس آمار رسمی سایت W3Techs تا سال 2018 حدود 83.1% از سایتهای جهان بر پایه PHP راه اندازی شده اند. از طرفی دیگر سیستمهای مدیریت محتوایی مانند وردپرس ، جوملا ، دروپال و… با استفاده از زبان PHP ساخته شده اند که در بین آنها وردپرس به تنهایی 32% از سهم سایتهای جهان را شامل میشود. همچنین جالب است که بدانید بر اساس آمار سایت رسمی PHP اعلام شده است که از زبان PHP در بیش از 240 میلیون وب سایت تاکنون استفاده شده است.
زبان PHP در توسعه و ایجاد سایتهای بزرگی مانند فیسبوک ، ویکی پدیا ، یاهو و… نقش داشته است و صاحب برترین فریمورکهای توسـعه وب از جمله لاراول ، سیمفونی ، کد ایگنایتر و… است. این عامل نشان دهنده این است که دامنه کاربرد PHP در حوزه وب بسیار زیاد و فراگیر است. بنابراین با آموزش زبان PHP میتوانید ابزارهای مبتنی بر PHP را سریعتر یاد بگیرید و آنها را با توجه به نیازهای کاربری خود توسعه دهید.
یکی دیگر از نقاط قوت زبان PHP مولتی پارادایم بودن است. اما قبل از آن که در مورد مزیتهای این ویژگی از زبان PHP صحبت کنیم باید بدانید که پارادایم یعنی چه؟
پارادایم به روشهای متفاوت در فرآیند برنامهنویسی به منظور پیدا کردن بهترین شیوه برای انجام عملیات و کار خاصی میگویند. هر زبان برنامه نویسی میتواند از یک یا چند پارادایم یا روش برنامه نویسی پشتیبانی کند.
برای مثال برنامههای نوشته شده با زبان PHP میتوانند کاملا به صورت رویه ای (Procedural) باشند و یا کاملا منطبق بر روش شی گرایی (Object Oriented) پیاده سازی شوند. نکته قابل توجه در اینجا این است که این دو روش در تضاد کامل با یکدیگر میباشند. البته این امکان وجود دارد که بخشی از یک برنامه به صورت رویه ای نوشته شود و بخش دیگر آن به صورت شی گرا باشد. نحوه نوشتن و انتخاب پارادایم یا روش برنامه نویسی کاملا بر عهده شما است.
در برنامه نویسی رویه ای عملیاتهای نوشته شده یک به یک از بالا به پایین و به ترتیب اجرا میشوند تا در نهایت برنامه به صورت کامل اجرا شود. همانطور که در بخش قبل از راهنمای جامع PHP اشاره شده بود، از نسخه 5 به بعد PHP ویژگی شی گرایی به این زبان اضافه شد. شی گرایی در برنامه نویسی میتواند مشکلات زیادی را برای شما حل کند و باعث سادهتر شدن فرآیند کدنویسی شود.
از آنجایی که مفاهیم شی گرایی به شدت به دنیای واقعی نزدیک است، درک آن برای برنامه نویس آسان خواهد بود. در شی گرایی برخلاف روش رویه ای به جای دست و پنجه نرم کردن با تعداد زیادی متغیر و توابع، مستقیما با اشیا (Objects) کار میکنید.
با کدنویسی به روش شی گرا علاوه بر اینکه مدیریت و نگهداری کدهای شما راحتتر میشود، میزان و زمان کدنویسی هم به مقدار زیادی کاهش خواهد یافت. مزیت دیگری که کدنویسی شی گرا در اختیار شما قرار میدهد این است که شما به راحتی میتوانید از کدهای خود که یک بار نوشته اید در پروژههای دیگر استفاده کنید و این قابلیت میتواند به شدت میزان کدنویسی شما را کاهش دهد. پس با شی گرایی میتوانید برنامههای بزرگ و سازمانی را بهتر پیاده سازی کنید و درگیر مشکلات و پیچیدگیهای برنامه نویسی رویه ای نشوید!
بنابراین با زبان برنامه نویسی PHP شما دیگر محدود به یک روش خاص کدنویسی نمیباشید و میتوانید بر اساس نیازهای خود از روشهای رویه ای یا شی گرایی به منظور طراحی و توسعه وب سایت و اپلیکیشن استفاده کنید.
از مزیتهای دیگر PHP نوبت میرسد به مولتی پلتفرم یا Cross Platform بودن این زبان که این ویژگی باعث میشود بتوانید PHP را بدون هیچگونه مشکلی روی یک ویندوز سرور، مکینتاش سرور یا لینوکس سرور اجرا کنید. اگر به خاطر داشته باشید در بخش قبلی اشاره شد که نتیجه کدهای PHP به صورت HTML به مرورگر کاربر ارسال میشود.
بنابراین اینکه کاربر از چه نوع سیستمی استفاده میکند اهمیتی ندارد و نیازی به نصب هیچگونه افزونه یا نرم افزار اضافه دیگری برای اجرای آنها نخواهد داشت و داشتن یک مرورگر وب برای آنها کفایت میکند. بنابراین استفاده از PHP هیچ محدودیتی برای شما و کاربرها اعمال نخواهد کرد.
از طرفی دیگر PHP با بیشتر وب سرورهای مطرح دنیا از جمله Apache HTTP Server ، Nginx و… کاملا سازگار است. همچنین PHP از اکثر دیتابیسهای معروف پشتیبانی میکند که از بین آنها میشود به سیستم مدیریت دیتابیس Mysql ، MongoDB ، SQLite و… اشاره کرد.
یادگیری PHP برای کسانی که برای اولین بار میخواهند کدنویسی را تجربه کنند نسبت به سایر زبانهای سمت سرور آسانتر محسوب میشود. محبوبیت و کاربردهای فراوان PHP در حوزه طراحی وب باعث شده است که این زبان برنامه نویسی مورد توجه افراد زیادی قرار گیرد که این دلیل باعث شده است مستندات و آموزشهای زیادی در قالب آموزشهای مجازی ، کلاسهای حضوری ، کتاب و… به زبانهای مختلف، از جمله زبان شیرین فارسی ساخته شود. این آموزشها میتوانند مسیر شما را تا تبدیل شدن به یک متخصص PHP و فتح قلههای آن هموار کنند.
از منابع عالی برای شروع آموزش زبان PHP ، مستندات سایت رسمی PHP است. البته برای استفاده از مستندات سایت رسمی PHP باید تا حد خوبی با زبان انگلیسی آشنا باشید. همچنین اگر علاقه مند به آموزش php به زبان فارسی میباشید میتوانید از آموزشهای مجازی سایت سون لرن استفاده کنید .
مطمئنا یکی از عوامل مهم در انتخاب یک زبان برنامه نویسی فرصتهای شغلی و میزان گستردگی بازار کار آن زبان برای برنامه نویس است. بنابراین باید به این نکته اشاره شود که علاوه بر اینکه بیش از 32% سایتهای جهان بر پایه سیستم مدیریت محتوای وردپرس که مبتنی بر PHP است ساخته شده اند، بیش از 70% وب سایتهای موجود در ایران از جمله لیدرهای بازار وب (اسنپ، اسنپ فود، نت برگ، دیجیکالا، الوپیک و … ) زبان برنامه نویسی PHP را به عنوان زبان اصلی خود انتخاب کرده اند.
این دلیل باعث شده است که بازار برنامه نویسی به شدت نیازمند نیروی متخصص PHP باشد. بنابراین در صورتی که PHP را انتخاب کنید در حال حاضر یک فرصت بسیار ویژه برای شما وجود داره تا جذب بازار کار در این حوزه شوید.
شاید تعجب کرده باشید! حتما با خودتان میگویید ” مگر زبان برنامه نویسی هم نیاز به تعمیر و نگهداری داره؟ “. در جواب این سوالتان باید بگوییم، بله. یکی از دلایل اصلی مهاجرت وب سایت بزرگی همچون دیجی کالا از زبان ASP به PHP هزینههای سنگین تعمیر و نگهداری مربوط به زبان ASP بود که بر روی دست آنها انداخته بود.
زیرا شرکتها و توسعه دهندهها در حوزه وب علاقه دارد که نرم افزار یا اپلیکیشنی توسعه دهند که با کمترین باگ یا خطا مواجه شود و در صورتی هم که با آنها مواجه شود، بتوانند با کمترین هزینه آنها رو برطرف کنند. از آن جایی که زبان PHP برنامه نویسهای بیشتری در حوزه وب دارد و رفع خطا و دیباگ آن راحتتر است، قطعا شرکتها و توسعه دهنده هایی که از زبان PHP استفاده میکنند هزینه کمتری را صرف تعمیر و نگهداری اپلیکیشنهای خود خواهند کرد.
به صورت کلی پیدا کردن نیروی کار متخصص برای زبانهای برنامه نویسی که برنامه نویسهای کمتری در بازار کار دارند دشوارتر است و هزینه بیشتری دارد. برای مثال در نظر بگیرید اگر بخواهید یک تیم مترجم قوی در شهر خود برای ترجمه یک زبان خارجی ایجاد کنید انتخاب کدام زبان بیشترین نیروی کار متخصص را با هزینه ای کمتر برای شما خواهد داشت؟ زبان انگلیسی یا زبان چینی؟ قطعا زبان انگلیسی بیشترین نیروی کار متخصص را دارد و اگر بخواهید زبانی مثل زبان چینی را انتخاب کنید، پیدا کردن مترجم متخصص و حرفه ای قطعا سخت خواهد بود و از طرفی به دلیل کمبود نیرو در این زمینه هزینه بیشتری برای شما خواهد داشت.
PHP سهم عظیمی از بازار وب را در اختیار دارد. از طرفی دیگر زبانی متن باز و رایگان است که از پارادایم ها، وب سرورهای مختلف و دیتابیسهای برتر جهان پشتیبانی میکند. علاوه بر این، زبان PHP بازار کار خوبی دارد و متخصصان این زبان هیچ گاه بیکار نمیمانند. پادکست آینده زبان PHP، این موضوع را به خوبی بررسی کرده است. بنابراین PHP یکی از بهترین گزینهها برای ورود به دنیای برنامه نویسی وب است. نظر شما چیست؟ آیا مزایایی که PHP در اختیار برنامه نویسان قرار میدهد، میتواند آن را از سایر زبانهای برنامه نویس متمایز کند؟ خوشحال میشویم نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
اگر به یادگیری بیشتر در زمینهی PHP علاقه داری، با شرکت در دورهی آموزش PHP در کمتر از یک سال به یک متخصص PHP تبدیل میشوی که آمادهی استخدام، دریافت پروژه، کسب درآمد و یادگیری مباحثی مثل لاراول هستی.
من تازه میخوام طراحی وب رو شروع کنم و میخوام شاخه اصلی طراحی وب رو یاد بگیرم
ولی نمیدونم چه برنامه ای رو نصب کنم و شروع به یاد گرفتن کنم
از نظر شما کدوم قابلیت های زیادی و کاربردی زیادی داره
پی اچ پی . جاوا . جاوا اسکریپت.ورد .وردپرس .سی شارپ ؟ کدوم بهتر هستش و میتونم توی اون بهتر پیشرفت کنم
لطفا پاسخگو باشید با تشکر .☄️
وب به دو بخش فرانت اند و بک اند تقسیم میشه. بهتره اول تصمیم بگیرید روی کدوم یک از این دو بخش میخواید متمرکز بشید و بهم بگید تا بعد براساس اون با هم مسیر رو مشخص کنیم.
البته میشه روی هر دو بخش باشید اما اگر سابقه برنامه نویسی از قبل ندارید کارتون سخت هست و امکان استخدام تون کمتر هست.