اگر در اینترنت به دنبال مطلبی باشید احتمالا منابعی را انتخاب میکنید که متوجه زبان آنها بشوید. دلیل این امرساده است، شما ممکن است تسلطی به زبان چینی نداشته باشید پس مسلما منابعی را ترجیح میدهید که فهم آنها راحتتر باشد. ظاهر یک سایت هم دقیقا چنین تاثیری در جذب کاربران دارد. سایتی که نظم و طراحی بهتری داشته باشد و در نگاه اول کار کردن با آن سخت به نظر نرسد، احتمالا ترافیک ورودی بیشتری خواهد داشت. دراین مطلب قصد داریم درباره اصول رابط کاربری صحبت کنیم و یاد بگیریم UI چیست و چه اهمیتی برای کسب و کارها دارد.
بد نیست کمی به گذشته برگردیم. در دهههای گذشته کامپیوترها و دستگاههای الکترونیکی طراحی گرافیکی بسیار ضعیفی داشتند و بسیاری از کارها از طریق دستورات خط فرمان (Command Line) انجام میشد. اما با گذشت زمان و رشد جوامع استفاده از این دستگاهها فراگیرتر شد و رابطی نیاز بود، تا با کمترین آموزش دسترسی همه کاربران را فراهم کند.
تقاضای کاربران کامپیوتر این بود که زحمتهای اضافی از دوششان برداشته شود و همه ویژگیهای یک دستگاه به راحتی به آنها نشان داده شود. اینجا جایی بود که طراحان گرافیکی به طور ویژه به جامعه کامپیوتری اضافه شدند و نظم بی نظیری را به سیستمهای ما اضافه کردند. نظمی که میگفت همه چیز برای همیشه در جایی مشخص قرار گرفته و به راحتی با چند دکمه قابل دسترسی است.
رابط کاربری (User Interface) مجموعه اصولی برای طراحیهای گرافیکی است تا بتوان با در نظر گرفتن نیازمندیهای کاربران، سایتها و اپلیکیشنها را با حفظ کیفیت و زیبایی طراحی کرد. بسیاری از طراحان ممکن است رابط کاربری را چالشی برای ارائه یک طراحی زیبا و چشمگیر بدانند و آن را در زیبایی خلاصه کنند اما همانطور که گفتیم، این نیاز کاربران است که حرف اول را میزند.
اگر کاربران سادگی را ترجیح دهند، پس داشتن اپلیکیشنی با طراحی پیچیده و خوش رنگ و لعاب ممکن است یک شکست محسوب شود. همه اجزای یک صفحه مانند عکس، متن، دکمهها و حتی رنگ و هرچیزی که در طراحی شما قرار دارد، نیاز به هماهنگی کامل با اصول طراحی کاربری دارد.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و فراگیر شدن استفاده از سایتها و گوشیهای هوشمند، توجه به طراحی کاربرپسندی که بتواند مخاطبان را راضی نگه دارد ضروری به نظر میرسد. بهیود تعامل انسان با کامپیوتر نقطه عطفی است که طراحان UI برای آن تلاش میکنند. اینکه کاربران بتوانند به راحتی با سیستمهای نرم افزاری کار کنند و بروز مشکل سیستمی، خلل چندانی در کار آنها وارد نکند.
به طور خلاصه کار طراحان رابط کاربری این است که با تکیه بر اصول تجربه کاربری (UX) و شناخت نیازهای کاربر، مسیری را برای سایت یا اپلیکیشن طراحی کنند که کاربر به راحتی بتواند از سیستم استفاده کند. سپس با ابزارها و زبانهای لازم اقدام به پیاده سازی و طراحی المانهای این صفحات کنند.
برای یادگیری UI نیاز است که ابتدا با مباحث گرافیکی آشنایی داشته باشیم اما برای اجرای آن مفاهیم حتما باید با اصول کدنویسی و برنامه نویسی آشنا باشیم . ما در سون لرن علاوه بر دوره آموزش برنامه نویسی که به شما یاد میدهیم چطور میتوانید از صفر برنامه نویس شوید ، در دوره آموزش UI نیز یاد میدهیم که چگونه میتوانید یک متخصص رابط کاربری شوید.
به عنوان مثال وقتی قصد جستجوی مطلبی دراینترنت را دارید به سراغ گوگل میروید و گوگل چه چیزی به شما نشان میدهد؟ یک صفحه خالی بدون هیچ المان اضافه ای که کادری برای جستجو دارد. این دقیقا همان چیزی است که شما نیاز دارید.
شما برای طراحی رابط کاربری یک اپلیکیشن، لازم است مسیر ذهنی کاربر را طی کنید و بدانید که کاربر، با چه شرایطی میتواند در کوتاهترین زمان و با کمترین زحمت به چیزی که میخواهد برسد. همچنین باید نمونههای دیگر را بررسی کنید تا متوجه نقاط قوت و ضعف کار خود شده و آنها را برطرف کنید.
یک رابط کاربری خوب در اغلب موارد با نیازهای کاربران سنجیده میشود. یک رابط کاربری زمانی کاربرپسند است که:
UI یکی از مهمترین بخشها در طراحی وب است که به مهارتهای گرافیکی و همچنین آشنایی با برنامه نویسی نیاز دارد. یک طراح UI باید با زبانهای برنامه نویسی وب مانند HTML، CSS و JS آشنایی کافی داشته باشد. برای طراحیهای گرافیکی و دیزاین المانها نیز، تسلط به نرم افزارهایی مانند فتوشاپ (Photoshop) و ایلاستریتور (Illustrator) ضروری است.
ابزارهایی مانند Adobe XD برای ویندوز و Sketch برای سیستم عامل مک هم امکانات زیادی برای طراحی در اختیار شما قرار میدهند. طراحان وب به توانایی تحقیق و مطالعه، تحلیل و شناخت نیازهای کاربران که در حوزه تجربه کاربری (User Experience) قرار میگیرند نیز، نیاز دارند.
داشتن مهارتهای بیشتر مزیت بزرگی برای طراحان رابط کاربری محسوب میشود. آشنایی با برنامه نویسی Front-End و Back-End، آشنایی با ترندهای روز طراحی و تبلیغات و همچنین هماهنگی طراحی با اصول بهینه سازی سایت از جمله مهارت هایی هستند که شما را ازشما را به یک طراح حرفه ای تبدیل میکنند. .
دنیا هرگز از طراحان و ایدههای آنها خالی نخواهد بود پس اگر خلاقیت و مهارت کافی را داشته باشید، میتوانید به یکی از بهترین طراحان رابط کاربری تبدیل شوید. احتمالا در بسیاری از موارد نام UI را درکنار UX شنیده اید. دو بازوی قدرتمند در طراحی وب و اپلیکیشن، که برنامه نویسان را با دنیای طراحی و دیزاین پیوند داده است. ما در این مطلب، درباره اینکه UI چیست صحبت کردیم. البته که نباید از UX جا بمانید و ما هم قصد داریم در مقاله بعدی درباره UX و تفاوتهای تجربه کاربری و رابط کاربری صحبت کنیم که خواندن آن خالی از لطف نخواهد بود.