در مقالات قبلی، در مورد ضرورت بازی کردن و یادگیری بازی سازی صحبت کردیم. درآمدزایی از بازیهای رایانهای، یکی از مهمترین مسائل بازی سازی است. هر فردی میتواند با کمی تلاش به صنعت بازی سازی وارد شود و به خصوص اگر برنامه نویسی نیز آموخته باشد، شانس بالایی برای موفقیت خواهد داشت. اما اگر یک بازی ساز با بهترین شیوهی درآمدزایی از بازی خود آشنا نباشد، به بنبست خواهد خورد. چه بسیارند افرادی که با تصور یک شبه پولدار شدن، وارد این حرفه شدهاند، اما به دلیل تصور نادرست از مراحل کار و استفاده از شیوههای نادرست کسب درآمد از بازی سازی، پس از مدتی با شکست مواجه میشوند. کسب درآمد از بازی سازی نیز همانند دیگر شغلها در ابتدا بسیار سخت و ناامیدکننده به نظر میرسد، اما با علاقه، تلاش و صبر میتوانید به هدف مورد نظر خود برسید. در ادامهی این مقاله، روشهای مختلف کسب درآمد از بازی سازی را بررسی میکنیم؛ با ما همراه باشید.
برای شروع یادگیری بازی سازی نیازمند یادگیری مباحث برنامه نویسی و گرافیک هستید ، اگر علاقهمند به موتورهای بازی سازی هستید حتما باید برنامه نویسی را یاد گرفته و از آن طریق وارد این حوزه شوید . در همین راستا ما دوره مقدماتی آموزش برنامه نویسی سون لرن را به شما پیشنهاد میدهیم.
یکی از سادهترین راههای کسب درآمد از بازی سازی، قرار دادن تبلیغات درون بازی است. این تبلیغات معمولا به دو طریق در بازی قرار میگیرند:
میزان درآمد تبلیغات درون برنامهای، به تعداد کلیک و یا مشاهده بستگی دارد. به همین دلیل استفاده از تبلیغات بیشتر برای بازیهای با تعداد نصب بالای چند هزار تا به کار میآید و اثر تبلیغات با مخاطبان کمتر از این تعداد اصلا به چشم نمیآید؛ انگار که بازی اصلا درآمد ندارد، حتی اگر درآمد حاصل از تبلیغات به دلار باشد.
برای استفاده از تبلیغات در بازی، باید از شرکتهای ارائه کنندهی واسط کمک بگیرید. این شرکتها که با اسپانسرها و صاحبان تبلیغات در تماس هستند، کدهای لازم برای نمایش تبلیغ و مدیریت نمایش آن را از قبل آماده میکنند و به صورت API در اختیار شما قرار میدهند. بدین صورت میتوانید بیشتر تمرکز خود را بر روی ساخت بازی بگذارید و در نهایت به راحتی تبلیغات را کنار آن قرار دهید. این شرکتها درصد مشخصی از درآمد را به ازای هر تبلیغ برای خود در نظر میگیرند. در ادامه سه شرکت از محبوبترین شرکتهای واسط تبلیغات یعنی تپسل، ادموب (AdMob) و چشمک را معرفی میکنیم.
تپسل یکی از مجریان تبلیغات در ایران است که از تبلیغات در بازیها و نرم افزارها پشتیبانی میکند. تپسل، SDK خود را به رایگان در اختیار شما قرار میدهد. این SDK در اصل همان API است که در بالا در مورد آن صحبت کردیم و میتوانید تنظیمات دلخواه خود را روی نحوهی نمایش تبلیغات پیاده سازی کنید. علاوه بر آن، تپسل سرویسهای مختلفی برای تبلیغات دارد. برخی از این سرویسها عبارتند از:
گوگل Ad Mob یک پلتفرم تبلیغاتی برای برنامههای تحت موبایل است که به صورت ویژه برای توسعه دهندگان اپلیکیشن طراحی شده است. این سرویس به توسعه دهندگان کمک میکند با نمایش تبلیغات در اپلیکیشن و بازی، کسب درآمد کنند. با نمایش تبلیغات درست به کاربران درست و در زمان درست، میتوانید همزمان با کسب درآمد از بازی سازی، به کاربر خود نیز تجربهی خوبی ارائه دهید. یکی از اصلیترین مزیتهای این سرویس، درآمد دلاری است. اما به علت تحریم ایران توسط گوگل، برای درآمدزایی باید یک نفر در خارج از ایران داشته باشید تا بتواند درآمد حاصل از ویدئوهای شما را به پول ایران و به حساب شما واریز کند.
چشمک ابزارهای مختلفی را برای رشد کسبوکار شما در اختیارتان قرار میدهد. با کمک چشمک میتوانید از سرویسهای زیر استفاده کنید:
یکی از سیاستهای رایج در ارائهی بازی و به خصوص بازیهای موبایلی، این است که بازی را به صورت رایگان منتشر کرده و در ازای دسترسی به آیتمهای امتیازی، هزینه دریافت میکنند. این روش در بازیهای رقابتی و پازل بسیار کاربردی است و مخاطبان نیز از آن استقبال میکنند.
استفاده از پرداخت درون برنامهای یک معاملهی دوسر برد برای طرفین است. فرض کنید در یکی از مراحل بازی دچار مشکل شده و به هر دلیلی نمیتوانید آن مرحله را پشت سر بگذارید. در این جا بازی سازها از گزینههایی نظیر گرفتن سکه یا امتیاز استفاده میکنند. آنها از کاربر میخواهند تا در صورتی که امتیاز خاصی را نمیتواند به دست آورد، با پرداخت درون برنامهای و با پول واقعی امتیاز مورد نیازش را بخرد تا بتواند از آن استفاده کند. در نتیجه هم بازی ساز یک منبع درآمد دارد و هم بازیکن میتواند به هدف خود برسد.
یکی دیگر از فواید پرداخت درون برنامهای در بازکردن المانها و تمهای اضافه در روند بازی است. برای مثال، تصور کنید که کاراکتر بازی شما همیشه با چاقو به جنگ با دشمنان خود میپردازد. اما سلاح دیگری (برای مثال یک شمشیر) وجود دارد که تنها با خرید در دسترس است. در این حالت نیز بازی ساز، بازیکن را مجبور به خرید نمیکند، بلکه به او حق انتخاب میدهد تا براساس تمایل خود، اقدام به خرید نماید.
پرداخت درون برنامهای و گنجاندن آن در بازی به گونهای که سودمند باشد، باید تحت نظر طراح بازی به بازی اضافه شود تا کاربر احساس دلزدگی نکند و خرید آیتم برایش ارزش داشته باشد. اگر بدون نظارت و بی هدف گزینههای پرداخت درون برنامهای را به بازی خود اضافه کنید، درآمد زیادی از این روش نخواهید داشت. این روش به خصوص برای بازیهایی که در مارکتهای خارجی نظیر گوگل پلی و اپ استور قرار میگیرند و تراکنشها به دلار هستند، بسیار مفید و سودمند است.
در حال حاضر درآمد اغلب بازیهای بزرگ شرکتهای بازی سازی، به خصوص عناوین AAA در شبکهی پلی استیشن و مارکتهای مایکروسافت، از روش فروش مستقیم بهدست میآید. بازیهای AAA بازیهایی هستند که منابع زیادی در ساخت داستان، گرافیک، گیم پلی، صداگذاریها آنها و… استفاده شده است و به همین دلیل، شرکتهای بازی سازی تنها از طریق فروش بازیهای خود قادر هستند تا سود خود را تضمین کنند.
باید توجه داشته باشید که گزینهی فروش، محدود به بازیهای AAA نمیشود و بسیاری از بازیهای کوچکتر روی پلتفرمهای مختلف هم میتوانند از این شیوه استفاده کنند. برای مثال، فرض کنید که یک بازی نسبتا موفق برای موبایل ساختهاید و حال قصد ارائهی دنبالهی آن را به عنوان قسمت دوم بازی دارید. در اینجا با کمی سیاستگذاری درست میتوانید این بازی جدید را تماما پولی در مارکتهایی نظیر کافه بازار، گوگل پلی و اپ استور قرار دهید.
نکتهی مهمی که در این شیوهی کسب درآمد از بازی سازی باید درنظر بگیرید، این است که برای این کار نیاز به یک ناشر قدرتمند و بازاریابی مناسب دارید. چرا که بازی شما باید آنقدر در نظر بازیکن، قابل اعتماد باشد که بدون بازی کردن، تمامی پول را یکجا پرداخت کنند. علاوه بر این، باید قیمت مناسبی برای خرید بازی خود تعیین کنید. با تخمین اشتباه ارزش بازی، افرادی که بازی را خریداری کردهاند بعد از مدت کوتاهی، فیدبکهای منفی به بازی شما میدهند و این نه تنها بر روند فروش بازی شما تاثیر بدی میگذارد، بلکه باعث ایجاد ذهنیت منفی نسبت به تمامی بازیهای گذشته و آیندهی شما میشود و به عبارتی وجههی شما را نیز تخریب میکند.
این روش، ترکیبی از دو روش قبلی است و به بازیکن فرصت میدهد تا قبل از خرید یک بازی، برای نمونه و آشنایی بیشتر با محیط بازی، یک یا چند مرحله را به صورت رایگان بازی کند. رایگان کردن برخی مراحل به توسعه دهنده فرصت میدهد تا اعتماد بازیکن را جلب کند و ارزشهای بازی خود را به اثبات برساند. از طرفی بازیکن با یک دید درست و بدون هیچ انتظار نابهجایی با بازی آشنا میشود و با ایجاد یک حق انتخاب منصفانه، میتواند تصمیم بگیرد که آیا مایل است برای خرید بازی مبلغی بپردازد یا خیر.
در بازیهایی که داستان در آنها نقش مهمی دارد (برای مثال بازیهای معمایی) معمولا از همین روش برای درگیر کردن مخاطب استفاده میشود. تصور کنید که در حال دیدن یک سریال با شش اپیزود هستید. اگر بعد از دیدن سه اپیزود از آن و در نقطهی حساس داستان مجبور باشید که سایر اپیزودهای باقی مانده را خریداری کنید، چه احساسی به شما دست خواهد داد؟ آیا حاضر هستید سریال را ناتمام بگذارید؟
در صورت استفاده از این روش، حتما در توضیحات بازی (به خصوص در صفحهی بازی در یک مارکت و قبل از نصب بازی) شرایط را به طور کامل برای مخاطبان توضیح دهید. اگر بازیکن با این دید بازی را نصب کند که قرار است تمامی مراحل را به صورت رایگان بازی کند و بعد با گزینهی خرید مواجه شود، دید منفی به بازی و بازی ساز در وی به وجود میآید. این دید منفی محبوبیت بازی شما را از بین میبرد و ممکن است که اثر آن را در میزان درآمد بازی هم ببینید.
روش فروش اشتراک یک روش قدیمی برای کسب درآمد از بازی سازی است. این حالت هنگامی قابل استفاده است که یک بازی محبوب دارید و مطمئن هستید که بازیکنان علاقهمند هستند تا برای بازی کردن مبلغی ثابت به صورت ماهانه پرداخت کنند. بازیهایی مانند پسرخوانده، وارکرفت و… از این شیوه استفاده میکنند.
فروش اشتراک فقط باعث افزایش درآمد بازی شما نمیشود، بلکه باعث میشود تا میزان وفادری بازکنان نسبت به بازی شما بالاتر رود. علت این اتفاق این است که افراد هنگامی که مشترک یک سرویس میشوند، یک حس مالکیت بین فرد و آن سرویس ایجاد شده و فرد حس میکند که با خرید اشتراک یک امتیاز خاص به دست آورده است. همین عامل همزمان باعث میشود که فرد ماه بعد هم سرویس خود را تمدید کند و نسبت به بازی وفادار بماند. این یک احساس سودمند است که بازاریابان همیشه سعی میکنند در مخاطب ایجاد کنند.
این روش به خصوص در بازیهای شناخته شده کاربرد زیادی دارد. بسیاری از این بازیها علاوه بر درآمد حاصل از خود بازی، از راه فروش محصولات جانبی نظیر تیشرت، ماگ، جاکلیدی، پیکسل و… درآمد نسبتا خوبی کسب میکنند.
فروش محصولات مرتبط با بازی، علاوه بر اینکه یک منبع درآمد به حساب میآید، یکی از شیوههای بازاریابی برای شناخته شدن بیشتر بازی شما میباشد. بسیاری از بازیها در مناسبتهای زمانی مختلف مانند عید نوروز یا شب یلدا، یک بهروزرسانی ویژه از بازی خود منتشر میکنند و یا استیکرهای مرتبط با آن مناسبت خاص را در قالب تم بازی میسازند. شناخته شدن بازی به افزایش بازیکنان آن و در نتیجه کسب سود بیشتر منجر میشود. پس اگر قادر به استفاده از این روش کسب درآمد از بازی خود هستید، حتما از آن استفاده کنید.
با داشتن دانش مورد نیاز برای ساخت بازی، میتوانید تدریس آن را شروع کنید و از این راه برای خود درآمد کسب کنید. امروزه با فراگیری شبکههای اجتماعی و همهگیر شدن اینترنت، حتی میتوانید آموزش خود را به صورت مجازی در اختیار عموم قرار دهید. زمینههای بسیاری در بازی سازی وجود دارد که میتوانید آنها را آموخته و به دیگران هم یاد دهید. برخی از این زمینهها عبارتند از:
در صورتی که مایل به تدریس حضوری باشید، علاوه بر کسب دانش بازی سازی و طرز انتقال آن به دیگران، باید با روشهای ارائهی حضوری هم آشنا باشید. به دلیل افزایش بازی سازی در سالهای اخیر، آموزشگاههای زیادی در کشور وجود دارند که به دنبال جذب نیروی مسلط بر بازی سازی هستند. در صورت تمایل میتوانید آمادگی خود را با بنیاد ملی بازیهای رایانهای نیز اعلام کنید.
روشهایی که در بخشهای قبل معرفی کردیم راههای کسب درآمد از ساخت یک بازی هستند. روشهای زیادی در دنیای بازی وجود دارد که جزء مراحل ساخت بازی قرار ندارند اما منبع مناسبی برای کسب درآمد هستند؛ مانند ساخت وبلاگهای پوشش اخبار و نقد بازی، استریم کردن یک بازی و یا کار در نقشهای مختلف بازی سازی، مانند تست و عیبیابی بازی. در این قسمت از مقاله در مورد این روشها صحبت میکنیم.
در سالهای اخیر، وب سایتهای خبری در فضای اینترنت یکی از مهمترین منابع پوشش اخبار بازیها بودهاند که بازیهای منتشرشده را بررسی میکنند. فعالیت در این سایتها نیازمند ادبیات و نوشتار مناسب برای جذب افراد، تجربه و تسلط تقریبا کامل بر زبان انگلیسی است. پوشش اخبار مربوط به بازیهای غیروطنی، با ترجمهی توییتها و اخبار سایتهای انگلیسی امکان پذیر است و اگر یک جمله به اشتباه ترجمه شود، ارزش خبری کل پست از بین میرود. پس اگر میخواهید یک سایت خبری ایجاد کنید، باید زبان انگلیسی را به خوبی یاد بگیرید.
اما در صورتی که بخواهید به عنوان منتقد بازی فعالیت کنید، تنها زبان انگلیسی مطرح نخواهد بود. نقد و بررسی بازی نیازمند آشنایی کامل با المانها و بخشهای مختلف بازی است. یک بازی باید از لحاظ گیم پلی، گرافیک، موسیقی و… مورد بررسی قرار گیرد و عملکرد آن روی پلتفرمهای مختلف بررسی شود.
تولید محتوا در سایتهای مرتبط با بازی و بازی سازی فقط به اخبار و نقد بازی محدود نمیشود. محتوا میتواند به شکل متن، ویدئو، استریم، پادکست و… باشد. در یک جمعبندی، موارد مورد نیاز برای تولید محتوا در سایتهای بازی عبارتند از:
استریمر کسی است که از چگونه بازی کردن خود به صورت زنده فیلمبرداری میکند و آن را در پلتفرمهای مختلف مانند توییچ، یوتیوب و آپارات به اشتراک میگذارد تا بقیهی افراد با بازی آشنا شوند و از آن لذت ببرند. استریم یکی از زمینههای کسب درآمد در دنیای بازی است و با این هدف به وجود آمده تا تمامی علاقهمندان بتوانند بازیهای مورد علاقهی خود را تجربه کنند؛ حتی اگر قادر به بازی کردن نباشند.
یک استریمر باید قبل از ارائهی استریم، با بازی آشنا باشد و اطلاعات و حواشی دربارهی محتوای بازی و روند بازی سازی را جمع آوری کند تا بتواند آنها را در طول استریم به مخاطبان ارائه دهد. با این کار مخاطبان بیشتری جذب کارهای او خواهند شد. استریمر در طول استریم باید سعی کند با مخاطبان خود ارتباط برقرار کند و از آنها بخواهد تا نظراتشان را درباره محتوای زنده ارائه کنند.
استریمر میتواند در صفحهی استریم خود سقف مبلغی را تعریف کند و برای آن هدفی نیز در نظر بگیرد. این پول با توجه به نیاز ممکن است برای خرید سخت افزار و یا حتی برای یک کار خیریه صرف شود. علاوه بر این، بعد از اینکه استریمر به سقف خوبی از بینندگان در استریم خود میرسد، کمپانیهای مرتبط با بازی و بازی سازی، اسپانسر او خواهند شد.
برای استریم به موارد زیر نیاز دارید:
اگر میخواهید یک استریمر شوید، در ابتدای کار نباید امید خود را از دست دهید؛ چراکه در روزهای ابتدایی هیچ ببینندهای نخواهید داشت. با گذشت زمان و شناخته شدن بیشتر شما، مخاطبان و درآمدتان افزایش خواهد یافت.
یوتیوب یکی از پلتفرمهای اجتماعی است که توانسته کاربران زیادی را به خود جذب کند. یوتیوب در سالهای گذشته سیاستی بسیار هوشمندانه در نظر گرفته است که باعث میشود هر کاربر یا گیمری را به خود جذب کند و آن این است که به صاحب کانال بر اساس میزان بازدید پول میدهد. در حقیقت یوتیوب با این روش درآمد برای فعالیت کاربرانش در پلتفرم خود ارزش قائل است.
با توضیحات بالا، یوتیوب میتواند یکی از منابع درآمد بازی سازها و گیمرها باشد. محتوایی که در یوتیوب ارائه میکنید میتواند شامل راهنمای قدم به قدم ساخت یک بازی و یا بازی کردن، ویدئوهای سرگرم کننده و… باشد که خودتان درست کردهاید. بسیاری ویدئوها را با استفاده روشهای مختلف تدوین جذابتر هم میکنند.
برای کسب درآمد از یوتیوب باید ابتدا یک حساب بین المللی داشته باشید تا یوتیوب به راحتی بتواند سهم شما را پرداخت کند. فعالیت در یوتیوب نیز همانند استریمر شدن نیازمند صبر و کسب تجربه است، پس نباید از همان روز اول انتظار درآمد زیادی را داشته باشید. توجه کنید که یوتیوب برای ایران تحریم است و برای درآمدزایی باید یک نفر در خارج از ایران داشته باشید تا بتواند درآمد حاصل از ویدئوهای شما را به پول ایران و به حساب شما واریز کند و یا این که بتوانید یک حساب بانکی بین المللی باز کنید.
تمامی تیمهای بازی سازی نیاز دارند تا بازی خود را قبل از انتشار، از جهات مختلف تست و بررسی کنند تا اشکالات احتمالی هنگام عرضهی بازی به حداقل برسد. این مراحل تست با کمک چندین فرد با تجربه و با مهارت در بازی کردن انجام میشود و نظرات این افراد به بهبود بازی کمک میکند. تست بازی نیازمند دو مورد زیر است:
بر همین اساس افراد تست کننده به دو دسته تقسیم میشوند. دستهی اول، اعضای تیم هستند که همزمان با بازی سازی هر قسمت را تست و بازی میکنند. خوبی این کار این است که اعضای تیم دانش بازی سازی کافی دارند. به خصوص برنامه نویسان تیم، بخشهایی از کد خود را که احتمال ایجاد خطا در آنها بیشتر است، سریعتر شناسایی میکنند و در صورت پیدا کردن خطا، سریعتر میتوانند دلیل آن را هم بیابند.
دستهی دوم بازیکنان حرفهای یا همان گیمرها هستند. برخی از گیمرها به صورت حرفهای به استخدام کمپانیهای بزرگ و استودیوهای بازی سازی در میآیند تا با بازی کردن معایب را پیدا کنند و به ازای این کار درآمد خوبی نصیبشان میشود. تصور کنید که شما زودتر از سایرین بازی میکنید و به ازای بازی کردن خود پول میگیرید. به همین دلیل است که عیبیابی و تست بازیها یکی از شغلهای رویایی در جهان به حساب میآید.
جمع بندی:
روشهایی که در این مقاله معرفی کردیم میتوانند همزمان در یک بازی مورد استفاده قرار بگیرند. میزان درآمد بازی سازی یکی از مسائل مهم در بازی سازی است و به دلیل اهمیت بالای آن، یک بخش کامل به عنوان بازاریابی بازی بر چگونگی کسب درآمد از بازی سازی تمرکز دارد. به همین دلیل توصیه میکنیم که حتی اگر تمامی مراحل بازی سازی را به تنهایی انجام دادید و به عنوان یک بازی ساز مستقل روند توسعه را به اتمام رساندید، از یک تیم باتجربه به عنوان ناشر یا بازاریاب بازی خود در هنگام عرضه استفاده کنید. علاوه بر آن، یکی دیگر از راههای یافتن بهترین شیوه برای کسب درآمد از بازی، استفاده از تجربهی سایر بازیهای موفق و آنالیز نحوهی سیاست گذاریهای آنها در ارائهی بازی است.
اگر سوالی درمورد بازی ساز شدن دارید یا برای شروع بازی سازی به کمک نیاز دارید نترسید، ما همراه شما خواهیم بود. برای آشنایی با چگونگی پیمودن ادامهی راه میتوانید به مقالهی نقشهی راه بازی سازی: آموزش مراحل بازی سازی مراجعه کنید. همچنین اگر قصد تحصیل در بازی سازی را دارید، میتوانید مقالهی رشته بازی سازی را مطالعه کنید. حتما سوالات، پیشنهادات و تجربیات خود در کسب درآمد از بازی سازی را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
مراحل قراردادن بازی به صورت کامل در هر مارکت مثل کافه بازار و مایکت توضیح داده شده میتونید به همونا مراجعه کنید.