همهی ما حداقل یکبار در زندگی، بازیهای رایانهای را تجربه کردهایم. برخی دیوانهوار عاشق بازی کردن هستیم و برخی شغل بازی سازی را دوست داریم. بازیها باعث میشوند که در یک دنیای غیر واقعی، با یکدیگر رقابت کنیم و یا مهارتهای خود را بالا ببریم. تحقیقات نشان میدهند که بازیهای رایانهای حتی میتوانند باعث بهبود برخی بخشهای مغز ما شوند؛ بخشهایی از مغز که مسئول میزان توجه و تمرکز ما هستند.
بازی یک محصول است و هر محصولی نیاز به یک سازنده دارد. به کسی که یک بازی را ایجاد میکند، بازی ساز میگویند. اگر فردی میخواهد یک بازی بسازد، مهم است که در مورد مکانیک بازی، پاداشها، تعامل بازیکنان و طراحی مراحل بداند. بازی سازی را میتوان با یک استودیوی توسعهی بازی بزرگ و یا تنها توسط یک نفر انجام داد. بازی ساز مستقل، به کسی گفته میشود که تمامی وظایف ساخت بازی را به تنهایی انجام میدهد. هر فردی میتواند به راحتی وارد این صنعت شود و به خصوص اگر برنامه نویسی آموخته باشد، دارای شانس بالایی برای موفقیت است. اما چرا کسی باید شغل بازی سازی را انتخاب کند؟ در این مقاله میخواهیم بررسی کنیم که با وجود تعداد زیاد حوزههای مختلف برنامه نویسی، چرا باید شغل بازی سازی را انتخاب کنیم؟
ایجاد یک بازی نیازمند یادگیری سه حوزهی اصلی است:
درک چگونگی کار با ابزارها و یادگیری نحوهی طراحی و تفکر در مورد بازی، مهمترین بخش روند بازی سازی را تشکیل میدهد. هر دوی اینها شبیه کاری هستند که هنگام برنامه نویسی در سایر زمینهها انجام میدهیم: فناوریهای جدید و چارچوبهای جدید را انتخاب میکنیم و یا محصول را برای تجربهی بهتر کاربر و بر اساس خواستههای او تغییر میدهیم.
یادگیری موتور بازی سازی شاید در ابتدا کمی دشوار باشد، اما پس از تسلط بر آن به آسانی میتوانید ویژگیهای بازی خود را پیاده سازی کنید. برخلاف چیزی که تصور میشود، وقتگیرترین جنبه در این سه مورد، ساخت فایلهای مورد نیاز در بازی است. خوشبختانه در اکثر مواقع، به اندازهی کافی نمونهها و مدلهای آماده در اینترنت وجود دارد تا از حجم کار شما کم کند.
برخلاف آنچه بسیاری باور دارند، توسعهی بازی کمک میکند تا یاد بگیرید چگونه یک نرمافزار را با اصول صحیح بسازید. اگر بر روی یک پروژهی وب سایت کار کنید، ممکن است در حالی از کدها و کامپوننتهای آمادهای استفاده کنید که درک زیادی از چگونگی کارکرد آنها نداشته باشید. اما اگر در بازی سازی ندانید یک کامپوننت دقیقا از چه بخشهایی تشکیل شده است و چگونه کار میکند، به بنبست خواهید خورد. چرا که در طراحی بازی باید از تک تک جزییات کار باخبر باشید تا بتوانید به درستی آن را پیاده سازی کنید.
از طرفی با یادگیری بیشتر بازی سازی و پیشرفتهتر شدن بازیها، نیاز است تا با فناوریهای بیشتری آشنا شوید و در نتیجه، نسبت به یک پروژهی سادهی وب، با مطالب بیشتر و متنوعتری آشنا خواهید شد. برای یک بازی آنلاین نیاز است تا در مورد فناوریهای بک اند(backend) بیاموزید، یا برای ساخت یک جدول امتیازات باید کار با فایل را یاد بگیرید.
شغل بازی سازی
اگر چه این نکته همیشه درست نیست، اما به طور کلی توسعهی یک بازی اغلب راحتتر از کار در یک پروژهی دیگر (برای مثال ساخت یک برنامهی جانبی برای تلفن همراه) است.
به خصوص اگر میخواهید بازی سازی را شروع کنید، باید با یک بازی کوچک مهارتهای لازم را قدم به قدم یاد بگیرید. بسیاری از بازیهای کوچک را میتوان تنها در یک یا چند هفته ساخت. یادگیری بخشهای مقدماتی موتورهای بازی سازی مانند یونیتی و آنریل، فقط چند روز یا حتی چند ساعت طول میکشد. با استفاده از این موتورها به راحتی میتوانید از بازی خود خروجی بگیرید و تست بازی برای شما بسیار لذتبخش خواهد بود.
علاوه بر این، افراد بیشتری با بازیها نسبت به سایر برنامههای جانبی موبایل آشنا هستند، بنابراین پیدا کردن افرادی که بازی شما را تست کنند و فیدبک خود را در مورد آن به شما بگویند، آسانتر است. همچنین میتوان بخشهای مختلف یک بازی را مستقل از یکدیگر تست کرد و برنامه نویسی یک المان، وابسته به بخش دیگر نیست. این باعث توسعهی سریعتر پروژه میشود. برای مثال اگر در حال کدنویسی پرش کاراکتر در یک بازی باشید، میتوانید از تستکننده بخواهید که شیوهی راه رفتن کاراکتر را که از قبل طراحی کردهاید، بررسی کند.
اگرچه گاهی موانع ثبت بازی نسبت به یک برنامهی ساده بیشتر است، اما همانند یک اپلیکیشن، شما میتوانید یک بازی را به بازار عرضه کنید. بسترهای منتشرکننده، بازیها را بر اساس محتوای درون آنها درجهبندی میکنند و این درجه در مشخصات و توضیحات هنگام نصب بازی، آورده میشود.
جامعهی هدف بازیها بسیار بزرگ است. امروزه هر کسی در هر نقطهای از جهان میتواند بازی شما را نصب کند و از آن لذت ببرد. حتی لازم نیست به یک زبان مشترک صحبت کنید؛ بازی صدای شما خواهد بود و خود، داستان را برای مخاطب بازگو میکند. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که مسائلی که در ذهنتان است و ارزش شنیده شدن دارد را در بازی خود آورده و آن را منتشر کنید.
البته توجه داشته باشید که به دلیل حجم زیاد مخاطبین، ممکن است که با فیدبکهای متنوعی مواجه شوید. از نظرات منفی نترسید و سعی کنید نواقص بازی خود را برطرف کنید. هدف، لذت بردن و درک صحیح بازی است.
یکی از مزایای مهم و مورد توجه شغل بازی سازی، تشکیل تیم است. افراد مختلف با مهارتهای گوناگون میتوانند در ساخت بازی با یکدیگر همکاری کنند. تصور کنید که چه مراحلی برای ساخت یک بازی طی میشود: همانند ساخت یک فیلم، در مرحلهی اول باید یک داستان برای بازی نوشته شود. سپس گیم پلی آن بازی مشخص شود و مکانیزمها و چالشهای آن طراحی شوند. نیازمندیهای بازی برای پیاده سازی همانند یک فیلم است: نورپردازی، صداگذاری، کارگردانی و… . علاوه بر همهی اینها، نیازمند دانش برنامه نویسی و کارهای گرافیکی نیز است. پس هر کسی که دارای یکی از مهارتهای مرتبط با توسعهی بازی باشد، میتواند در ساخت بازی همکاری کند. این جادوی جمعشدن تمامی این هنرهاست که باعث میشود روند ساخت بازی تا این حد جذاب باشد.
توسعهی بازی در کنار همکاران یک راه عالی برای آشنایی و ایجاد رابطه با سایر برنامه نویسان (معمولا با تخصصهای متفاوت) در تیم بازی سازی است. شما میتوانید با آنها تبادل دانش کنید. اهمیت تیم همچنین هنگام اتمام بازی بیشتر نمایان میشود. وقتی نتیجهی زحمت یک تیم را در قالب یک محصول مشترک ببینید، لذت بیشتری خواهید برد. همهی این فواید باعث میشوند که یک تیم حاضر شود حتی در تعطیلات مشغول بازی سازی باشد و گذر زمان را حس نکند.
شغل بازی سازی
بهترین بخش بازی سازی این است که میتواند فوقالعاده سرگرمکننده باشد. هنگام ساخت بازی، به همان مشکلاتی برخورد خواهید کرد که در توسعهی یک برنامهی عادی با آنها مواجه میشوید: خطاهای کدنویسی و توسعه، زمانهای پریشانی، عدم آگاهی از چگونگی ادامه دادن و حتی این احساس که باید ابزارهایی که از آنها استفاده میکنید را تغییر دهید.
با این حال توسعهی بازی، خودش را به یک فرآیند توسعه سرگرمکننده تبدیل میکند. شما باید محصول خود را بعد از هر بخشی که توسعه میدهید، بازی کنید و بازی خود را تست کنید. در حقیقت شما بارها بازی خود را انجام میدهید تا بتوانید آن را با دیگران به اشتراک بگذارید. بازی کردن باعث ایجاد حس نشاط در شما میشود، چه برسد به آن که خود آن بازی را ساخته باشید. میتوانید هر بخشی از آن را به دیگران نشان دهید. همگی در مورد آن هیجانزده میشوند و شما در این روند لذت بیشتری میبرید.
به خاطر داشته باشید که در ابتدای راه نباید به مسائل مالی فکر کنید و هدفتان باید کسب مهارت در بازی سازی و یادگیری فناوریهای جدید باشد. اما به طور کلی درآمد شغل بازی سازی در جهان بسیار بالاست. بازی سازی شغلی است که درآمد آن در ماههای ابتدایی و اوایل کار کم و ناچیز است اما بعد از کسب تجربه و حرفهای شدن، میتوان درآمد خوبی از آن به دست آورد. در حال حاضر، حداقل درآمد تیم بازی ساز حرفهای در ایران دو میلیون تومان است و بسته به نوع و حجم پروژه تا چند صد میلیون تومان هم میرسد.
بازی سازها به شیوههای مختلف کار میکنند. سادهترین نوع کار کردن، بازی سازی مستقل است. یک بازی ساز مستقل تمامی وظایف بازی سازی را بر عهده گرفته و درآمد حاصل نیز به خودش تعلق میگیرد. نوع دیگر کسب درآمد، شیوهی درصدی است. معمولا هنگام تشکیل تیم بازی سازی، مشخص میشود که هر نقش از درآمد نهایی بازی چه درصدی دریافت میکند. این درصد با توجه به درآمدزایی بازی میتواند کم یا زیاد باشد. سایر شیوههای مرسوم بازی سازی عبارتند از:
در بازی سازی، با المانهای یک بازی آشنا خواهید شد و میآموزید که به چه دلایلی کاربران به بازی شما جذب میشوند. شما میتوانید این دلایل را جمعآوری کرده و از آنها در محصولات خود استفاده کنید. به این کار بازیگونهسازی یا گیمیفیکیشن (gamification) گفته میشود.
گیمیفیکیشن به کاربران اجازه میدهد تا برای فعالیتهای روزمرهی خود یا برای استفاده از یک محصول (مانند بازدید و خرید از یک فروشگاه اینترنتی) پاداش کسب کنند. شرکتها عناصر بازی را به فعالیتهای بازاریابی، محصولات مصرفی و کاربردهای آنلاین تبدیل میکنند. با این کار تعامل و وفاداری مشتری افزایش مییابد.
رقابت، یکی دیگر از مزایای استفاده از گیمیفیکیشن است. بسیاری از ما تلاش میکنیم که بهترین باشیم. با گیمیفیکیشن، فرد انگیزه پیدا میکند تا بهتر از رقبای خود عمل کند. این باعث میشود که برای رسیدن به نتایج بهینه سختتر کار کند. یک انگیزهی دیگر، پاداش و جایزه است. برنامههای گیمیفیکیشن میتوانند جوایز جهانی برای یک کار خوب ارائه دهند. برای آشنایی بیشتر با گیمیفای کردن محصول میتوانید مقالهی گیمیفیکیشن چیست را مطالعه نمایید.
اگر یک بازیکن و یا به اصطلاح گیمر باشید، حتما دوست دارید تا کدهای تقلب را پیدا کنید و از باگهای احتمالی بازی به نفع خودتان و به قصد برنده شدن استفاده کنید. بازی سازی شما را با روند توسعهی یک بازی آشنا میکند و به شما یاد میدهد درک کنید هنگامی که بازی میکنید دقیقا چه اتفاقی میافتد. بازی سازی باعث بهتر فکر کردن میشود.
علاوه بر آن، در بخشهای قبلی گفتیم که مشاغل زیادی مرتبط با شغل بازی سازی وجود دارند که شرط اصلی موفقیت در همهی آنها، داشتن صبر، روحیهی انتقادپذیر و همکاری تیمی است. یکی از پرطرفدارترین و لذت بخشترین مشاغل، تست یک بازی است. در حقیقت شما برای بازی کردن و پیداکردن خطاهای احتمالی و یا مشخص کردن درجهی سختی و آسانی بازی و سنجش معیارهای گنجانده شده در طراحی بازی، حقوق میگیرید.
اگر کنجکاو باشید، با کمی فکر و بررسی متوجه میشوید که بازی موردعلاقهتان چگونه ایجاد شده است، مستندهای زیادی برای بازیهای موفق ساخته میشوند که در مورد مسائل فنی صحبت میکنند. شما به عنوان یک گیمر بازی ساز، از دیدن چنین برنامههایی لذت بیشتری خواهید برد و همزمان موارد جدیدی در بازی سازی یاد میگیرید.
جمعبندی
بازی سازی یک هنر است. یادگیری بازی سازی شاید در اوایل راه برای برخی افراد دشوار باشد، اما تضمین میکنیم که این یکی از هیجانانگیزترین تجربههایی در زندگی خواهد بود که تا به حال خواهید داشت . درآمد بازی سازی نه تنها درآمدی بسیار خوب است، بلکه به دانش شما در زمینههای مختلف اضافه میکند که میتوانید در آینده از آنها استفاده کنید. پس اگر در فکر پیوستن به این صنعت متنوع هستید، معطل نکنید!
اگر سوالی درمورد بازی ساز شدن دارید یا برای شروع بازی سازی و یا آینده شغلی بازی سازی به کمک نیاز دارید نترسید، ما همراه شما خواهیم بود. برای ادامهی راه میتوانید به مقالهی نقشهی راه بازی سازی مراجعه کنید. حتما سوالات، پیشنهادها و نظرات خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
اگر به برنامه نویسی علاقه دارید و در یادگیری و بهبود مهارتهای خود نیاز به کمک دارید، شرکت در دورههای متخصص سون لرن را به شما پیشنهاد میکنیم. هدف مجموعه سون لرن افزایش سطح کیفیت آموزش و ساختن راهی برای ورود دانشجویان به بازار کار تخصصی است.
اگر الان بجنبید و حین یادگیری تا 30 سالگی سابقه کاری مرتبط رد کنید، مشکلی نخواهید داشت.