بسیاری از ویندوز به عنوان سیستم عامل اصلی کامپیوتر خود استفاده میکنند. با این حال اگر در زمینه برنامه نویسی تازه کار باشید، ممکن است ارجاعات زیادی به لینوکس و مک توسط متخصصان این حوزه مشاهده کنید. لینوکس یک سیستم عامل بسیار پرکاربرد است؛ حتی طبق اعلام وب سایت رسمی لینوکس، یکی از محبوبترین سیستم عاملها یعنی اندروید با لینوکس کار میکند. دعواهای زیادی بر سر اینکه برای برنامه نویسی لینوکس بهتر است یا ویندوز وجود دارد؛ اما بعد از کمی جستجو در اینترنت و بررسی انجمنها و بحثهای مربوط به آن، متوجه میشوید که انتخاب سیستم عامل مناسب کاملا بستگی به خودتان دارد. شما باید براساس معیارها، اهداف و روحیه خود تصمیم بگیرید که کدام یک بیشتر برایتان مفید است و به دردتان میخورد. پس در این مقاله با ما همراه باشید تا این معیارها را در هر سه سیستم عامل را با یکدیگر مقایسه کنیم و ببینیم کدام یک برای شما جذابتر و مناسبتر است.
هزینه و بودجه خرید
یکی از مهمترین عوامل در انتخاب اینکه برای برنامه نویسی مک بهتر است یا ویندوز، توجه به بودجه موردنیاز برای خرید کامپیوتر و یا لپ تاپ میزبان این سیستم عاملها است. جالب است بدانید که استفاده از اکثر توزیعهای لینوکس برای هر کسی کاملا رایگان است اما سیستمهایی که به طور پیشفرض دارای سیستم عامل لینوکس هستند به نسبت به ویندوز در بازار گرانتر هستند. این در حالی است که ویندوز دارای یک مدل فریمیوم است و خرید سیستمهای آن هم بودجه کمتری را میطلبد. البته میتوانید با کمی تلاش روی هر سیستمی توزیع لینوکس یا ویندوز را نصب کنید، اما به دلیل هماهنگیهای درونی میان سخت افزار و نرم افزار از سمت شرکتهای سازنده این عمل توصیه نمیشود. از طرفی مک تنها روی کامپیوترهای مک اجرا میشود که بسیار گران قیمت هستند.
سازگاری نرم افزاری
در میان برنامه نویسان نوپا، ویندوز پراستفادهترین سیستم عامل است و به همین دلیل ماکروسافت تلاش کرده تا اغلب نرم افزارها مانند فتوشاپ و محصولات ادوبی، برنامههای آفیس نظیر ماکروسافت ورد، اکسل و... با این سیستم عامل سازگار باشد. همچنین نصب و اجرای بازیهای کامپیوتری در ویندوز بسیار راحتتر از سایر سیستم عاملها است. در گذشته، لینوکس با بسیاری از برنامههای موجود در آن سازگاری نداشت، اما به تازگی این موضوع دست خوش تغییر شده است و محبوبترین توزیع آن یعنی ابونتو در حال افزایش این سازگاری است. همچنین با وجود محبوبیت کمتر، مک از لحاظ سازگاری نرم افزاری شبیه به ویندوز است و نرم افزارهای فتوشاپ، ایلاستریتور و... در مک هم قابل اجرا میباشد. بیشتر بخوانید : پردرآمدترین زبان برنامه نویسی
کیفیت سخت افزاری و سازگاری
در انتخاب اینکه برای برنامه نویسی مک بهتر است یا ویندوز، هنگامی که صحبت از کیفیت و سازگاری سخت افزار میشود، اپل در جایگاه اول قرار میگیرد. اپل مسئولیت مستقیم کامپیوترهایی را بر عهده دارد که سیستم عامل روی آنها اجرا میشود و سخت افزار و نرم افزار آن با یکدیگر سازگاری بسیار بالایی دارد. سیاستهای اپل ارائه محصولات با کیفیت بالاست و به همین دلیل جدیدترین کامپیوترهای این شرکت معمولا محصولاتی با بهترین عملکرد و بالاترین قیمت در سراسر بازار هستند. در بخش ویندوز و لینوکس، کیفیت سخت افزار کاملا به توان خرید کاربر بستگی دارد. همانطور که گفتیم شما میتوانید این دو سیستم عامل را در هر سخت افزاری که میخواهید نصب کنید. این موضوع به ویژه زمانی کاربردی است که به جای نصب سیستم عامل سنگینی مانند ویندوز روی یک سیستم قدیمی، به نصب توزیعهای سبک لینوکس فکر کنید.
سهولت استفاده، امنیت و ثبات
ویندوز و مک سیستم عاملهای بسیار ساده و کاربرپسندی هستند. در مورد لینوکس، سهولت استفاده به توزیعی که انتخاب میکنید بستگی دارد. همان طور که گفته شد، توزیع هایی مانند اوبونتو عملا به سادگی ویندوز یا مک هستند و برخی دیگر مانند آرچ برای کاربران پیشرفته کامپیوتر در نظر گرفته شده اند. برخی از توزیعهای لینوکس جزو امنترین و پایدارترین سیستم عاملها محسوب میشوند. شاید تصور کنید که به دلیل آنکه لینوکس متن باز است و کد آن برای همه در دسترس است، ک تهدید امنیتی محسوب میشود، اما اینطور نیست. به دلیل این ویژگی باگها را میتوان سریعتر شناسایی و رفع کرد و زمانی که یک رخنه امنیتی شناسایی شد، افراد زیادی میتوانند همزمان روی آن کار کنند و راه حلهایی را پیشنهاد دهند. از سوی دیگر ویندوز کمترین امنیت و ثبات را در بین این سه سیستم عامل دارد. با توجه به اینکه این ویندوز محبوبترین سیستم عامل میان کاربران عمومی است، بدافزارهای زیادی برای حمله به آن نیز توسعه یافته اند.
جامعه کاربران
اگر به یادگیری بیشتر در مورد یک سیستم عامل خاص، مطالعه نحوه کار آن، چگونگی اصلاح آن و ایجاد پروژههای مبتنی بر آن علاقه مند هستید، لینوکس قطعا راه گشا است. گفتیم که این سیستم عامل متن باز است؛ پس کد آن در دسترس همه قرار دارد و جامعه کاربران آنلاین آن بسیار گسترده است. در حقیقت اگرچه لینوکس در میان کاربران عادی به اندازه دو سیستم عامل دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرد، اما میان برنامه نویسان و علاقه مندان به نرم افزار و تکنولوژی بسیار محبوب است و توسعه دهندگان زیادی هستند که دوست دارند در مورد آن صحبت کنند، یاد بگیرند و دانش خود را به اشتراک بگذارند. مک هم طرفداران خاص خود را دارد و به خصوص در میان خلاقان (طراحان گرافیکی، ویرایشگرهای ویدیو، انیماتورها و غیره)محبوب است. در نهایت ویندوز معمولا توسط کاربران عادی و در محیطهای شرکتی مورد استفاده قرار میگیرد.
حوزه برنامه نویسی
سیستم عاملی که برای برنامه نویسی انتخاب میکنید به حوزه برنامه نویسی و زبانی که میخواهید با آن کدنویسی کنید نیز بستگی دارد. به بیان ساده، برخی پلتفرمها وجود دارند که با ویندوز بهتر کار میکنند و تست برخی از آنها فقط با مک امکان پذیر است. اگر میخواهید برنامههای ویندوزی بسازید، بهتر است برای اجرا و تست برنامه، سیستم عامل ویندوز را انتخاب کنید. همچنین احتمالا میدانید که گرفتن خروجی برای برنامههای مک و IOS تنها با سیستم عاملهای اختصاصی شان ( یعنی همان مک و لینوکس) امکان پذیر است. پس با توجه به نکات بالا، پیش از انتخاب یک سیستم عامل برای برنامه نویسی حتما به این فکر کنید که قرار است در چه زمینهای برنامه نویسی کنید.
اگر شما هم به برنامه نویسی علاقهمندید اما نمیدانید برای یادگیری باید از کجا شروع کنید یا به چه زبانی علاقهدارید یا اینکه کدام زبان برنامه نویسی بازار کار جذابتری دارد پیشنهاد میکنیم در مینی دوره آموزش برنامه نویسی سون لرن شرکت کنید تا بهتر با این سوالات چالشی آشنا شوید.
فایل سیستم
نحوه سازماندهی فایلها در ویندوز با سیستم عاملهای مک و لینوکس متفاوت است. ویندوز از "درایو" استفاده میکند. در هر ویندوز معمولا حداقل دو درایو C و D وجود دارد که تمام فایلهای کامپیوتر روی آنها ذخیره میشود. برای دستگاههای خارجی مانند سی دیها، USBها و... نیز یک درایو جداگانه در نظر گرفته میشود. مک و لینوکس سیستم سازماندهی فایل مشابهی دارند که از UNIX میآید. در این سیستم عاملها هیچ درایوی وجود ندارد، همه چیز در کامپیوتر یک فایل محسوب میشود (حتی دستگاههای خارجی) و همه فایلها در مسیری سازماندهی میشوند که همه عضوی از یک دایرکتوری ریشه هستند. در نهایت ساختار دایرکتوری به صورت درختی شکل میگیرد و ریشه آن منحصر به فرد است. این موضوع لزوما تفاوت چندانی برای کاربر نهایی ایجاد نمیکند، اما اگر تنها به یکی از این نوع سازماندهی عادت دارید، باید این تفاوت را در نظر داشته باشید.
ترمینال
لینوکس و مک هر دو دارای یک محیط بش (Bash) به صورت پیش فرض هستند، در حالی که ویندوز علاوه بر محیط CMD خود، امکان مدیریت نرم افزارها با رابط گرافیکی را نیز در دسترس قرار داده است. بسیاری از سرورها از ترمینال لینوکس برای مدیریت برنامهها و تعامل کاربر با کامپیوتر استفاده میکنند و یادگیری چگونگی کار با این محیط مزایای زیادی دارد. پس آشنایی با بش و برنامه نویسی در مک و لینوکس به تمامی برنامه نویسان به روز و به خصوص به توسعه دهندگان و کاربرانی توصیه میشود که با محیط ترمینال احساس راحتی بیشتری دارند.
مدیریت بسته و نصب پکیج
مک و لینوکس به صورت پیش فرض با یک سیستم مدیریت بسته و پکیج عرضه میشوند. سیستم مدیریت بسته نرم افزاری است که به شما اجازه میدهد تنها با وارد کردن چند دستور، برنامهها را از ترمینال نصب یا به روزرسانی کنید. سیستم مدیریت بسته بسیار مفید است؛ به خصوص زمانی که شما به طور مداوم در حال نصب و اجرای برنامهها و پکیجهای جدید هستید: زیرا نصب برنامهها از این طریق بسیار کارآمدتر از نصب دستی است. سیستم مدیریت بسته مک، homebrew نام دارد. در لینوکس، مدیریت بسته پیش فرض وابسته به نوع توزیع است. برای مثال اوبونتو با APT، آرچ با پکمن و... کار میکند. اما به طور کلی تمامی سیستمهای مدیریت بسته به شیوه مشابهی عمل میکنند و تنها تفاوتهایی در نحو مورد استفاده برای هر کدام وجود دارد. اما سیستم عامل ویندوز به طور پیش فرض دارای هیچ سیستم مدیریت بستهای نیست و در صورت نیاز باید خودتان آن را نصب کنید. یکی از بستههای موجود برای ویندوز، Chocolatey است.
جمع بندی
درمورد اینکه برای برنامه نویسی کدام سیستم عامل بهتر است مک بهتر است یا لینوکس و یا ویندوز بهتر است تصمیم با شماست! ویندوز یک سیستم عامل شناخته شدهتر و کاربردیتر است. بیش از 90 درصد کامپیوترهای جهان ویندوز را به عنوان سیستم عامل خود دارند، آن را با 1 درصدی که از سیستم عامل لینوکس استفاده میکنند مقایسه کنید! اما همانطور که گفتیم برخلاف استفاده محدود و محبوبیت کمتر، لینوکس از محبوبیت ویژهای به خصوص در جامعه برنامه نویسان برخوردار است و توسعه دهندگان زیادی کدنویسی در مک و لینوکس را به ویندوز ترجیح میدهند. از آنجایی که توسعهی نرم افزار برای موبایل و وب یکی از پربحثترین حوزههای یعنی برنامه نویسی است، در مقاله حداقل سیستم مورد نیاز برنامه نویسی اندروید چیست؟ این موضوع را به صورت تخصصی بررسی کردیم. برای آشنایی با شروع برنامه نویسی حتما به دوره الفبای برنامه نویسی سر بزنید. اگر در خرید کامپیوتر و لپ تاپ مردد هستید مقاله برای برنامه نویسی کامپیوتر بهتر است یا لپ تاپ را مطالعه کنید و در صورتی که هنوز در بخشی دچار ابهام هستید و یا درمورد اینکه برای برنامه نویسی لینوکس بهتر است یا ویندوز، نظر و یا تجربهای دارید، میتوانید آن را در بخش نظرات با ما و سایر کاربران درمیان بگذارید.
۱ دیدگاه
۲۵ آذر ۱۴۰۱، ۱۸:۳۱
آقا عالی! کامل و جامع و همه جانبه ?
شروع رایگان یادگیری برنامه نویسی
کلیک کنید 👇
دوره الفبای برنامه نویسی با هدف انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب برای شما و پاسخگویی به سوالات متداول در شروع یادگیری موقتا رایگان شد: