مهارتهای نرم یا Soft skills چیست : به نظر شما بزرگترین دغدغه هر شخص در زندگی چه میتواند باشد؟ موفقیت در کسب و کار؟ رسیدن به شهرت؟ افزایش در آمد؟ کسب جایگاه اجتماعی مناسب؟ ارتباط موثر با اطرافیان؟ قطعا تعداد این دغدغهها بسیار زیاد هستند و از شخصی تا شخص دیگر تفاوت پیدا میکنند. اما اگر به شما بگوییم که برای رسیدن به همه آنها تنها کافی است از فرمولی ویژه به نام مهارتهای نرم پیروی کنید، آیا لحظه ای برای یادگیری این فرمول خارق العاده درنگ میکردید؟ پس به هیچ عنوان این مطلب را از دست ندهید! در این مطلب قصد داریم که شما را با مهارت هایی آشنا کنیم که میتوانند نقطه عطف شما به سوی تغییر و تحولی بزرگ در مسیر زندگیتان باشد.
اکثر شرکتها و سازمانها نیازمند این هستند که کسانی را استخدام کنند که علاوه بر داشتن مهارتهای مورد نیازشان، بازدهی بسیار بالایی را نیز داشته باشند. به همین دلیل آنها به دنبال کسانی هستند که کار خود را به طور موثر انجام دهند. برای مثال شرکتهای برنامه نویسی معمولا به دنبال برنامه نویسانی هستند که نحوه استفاده از زبانهای برنامه نویسی و ابزارهای مختلف مرتبط با آن را بدانند. این تواناییها به عنوان مهارتهای سخت (Hard Skills) یا فنی شناخته میشوند.
یادگیری مهارتهای سخت با شرکت در برنامههای آموزشی، تمرین، مطالعه و… امکان پذیر است. اما امروزه سازمان ها، شرکتها و حتی افراد عادی در کسب و کار و زندگی روزمره خود به این نتیجه رسیده اند که فقط داشتن مهارتهای سخت و یا فنی اهمیت ندارد. بلکه داشتن مهارتهای نرم در زندگی و به صورت خاص در کسب و کار، نقش به مراتب مهمتری در موفقیت، برقراری ارتباط موثر، رضایت مشتریان و… دارد. با این وجود، نمی توان مهارتهای نرم را به عنوان جایگزینی برای مهارتهای سخت و فنی در نظر گرفت.
به همین دلیل، دنیای کسب و کار و ارتباطات به سمتی حرکت میکند که فقط افرادی میتوانند در آن موفق شوند که علاوه بر داشتن مهارتهای سخت، دارای مهارتهای نرم قوی و موثری باشند. بنابراین هم شما و هم تمام افرادی که میخواهد در شرکت معتبری استخدام شوند، کسب و کار خود را راه اندازی کنند و یا حتی در ارتباطات خود با دیگران موفق عمل کنند، به مهارتهای نرم یا مهارتهای زندگی نیاز خواهید داشت.
تا اینجا مطلب در مورد اهمیت مهارتهای نرم در زندگی صحبت شد و فهمیدید که یادگیری و تقویت این مهارتها چقدر میتواند باعث رشد فردی و اجتماعی شما در زندگی شود. پس حالا نوبت این شده است که برویم سر اصل مطلب و راز موفقیت و فرمول ویژه تمام افراد موفق و سرشناس دنیا را برای شما فاش کنیم و بگوییم Soft skills چیست و شامل چه کارهایی میشود؟
همانطور که اشاره شد، مهارتهای نرم ویژگیهای شخصیتی و یا شایستگی هایی است که هر یک از افراد دارند. به عبارتی دیگر مهارتهای نرم نشان دهنده و ارائه دهنده آنچه است که دیگران به عنوان ما میشناسند. بنابراین مهم نیست که میخواهید مدیر خوبی شوید یا برنامه نویس موفقی باشید و یا هر کار دیگری! اگر تصمیم گرفته اید که در هر زمینه ای موفق شوید باید مهارتهای نرم را فرا بگیرید تا با بکارگیری آنها به بهترین نسخه خودتان تبدیل شوید. به صورت کلی لیست مهارتهای فردی مهم به صورت زیر میباشند :
پس از آشنایی با لیست مهارتهای نرم باید به این نکته توجه کرد که این مهارتها تاثیر بسیار زیادی بر رشد شخصیت و توسعه فردی دارند. پس میتوان به عبارتی مهارتهای نرم و سخت را مکمل یکدیگرند دانست. زیرا مهارتهای نرم باعث آشکار سازی و نمایش پتانسیل افراد مجهز به مهارت سخت میشود. یادگیری و آموزش مهارتهای نرم برخلاف مهارتهای سخت دوره زمانی مشخص و دقیقی ندارد و هر چه زودتر آموزش داده شوند، بهتر است. زیرا برخی از این مهارتها در طول زمان رشد افراد فراگرفته میشوند و اگر به صورت اشتباه و غیراصولی آموزش داده شده باشند، فرد به زمان بیشتری برای تغییر آنها نیاز خواهد داشت.
برخی از افراد به صورت پیش فرض دارای مهارتهای نرم قویتری نسبت به سایر افراد هستند. همین عامل باعث شده است که تصوری اشتباه در میان برخی از مردم رایج شود. آنها بر این باورند که این نوع مهارتها از لحظه تولد با افراد متولد میشوند و نمیتوان آنها را در طول زندگی به دست آورد. اما این یک تصور کاملا اشتباه است و از لحاظ علمی نیز رد شده میباشد. زیرا افراد میتوانند این مهارتها را در طول زمان به دست آورند و از آنجایی که این ویژگیها و خصوصیتها کاملا اکتسابی محسوب میشوند، به آنها مهارت میگویند.
در حقیقت امروزه شرکتها و سازمانهای مختلف در زمان مصاحبه از کارجویان، در مورد عمق تخصص فنی یا دامنه تخصص داوطلبان نگران نیستند. آنها میدانند که میتوانند عجیب و غریب و سختترین تکنولوژیهای روز را بدون هیچ دردسری به کارمندان خود آموزش دهند. اما آنها میدانند که آموزش مهارتهای نرم سختتر از آموزشهای فنی و کاربردی است. بنابراین شرکتها و سازمانهای مختلف برای استخدام برنامه نویس و حتی مشتریان خود، ترجیح میدهند کسانی را انتخاب کنند که مهارتهای نرم قویتری دارند.
شاید تعجب کرده باشید که خصوصیاتی مانند صبور بودن، خوش اخلاقی، مدیریت زمان، ارتباط موثر با دیگران، خلاقیت و… با برنامه نویسی چه ارتباطی دارند و چطور این نوع مهارتها میتوانند در حرفه و تخصص شما تاثیرگذار باشند. اما به دلیل اینکه شما قصد دارید در یک تیم برنامه نویسی مشغول به کار شوید، باید بتوانید به طور موثری با سایر افراد تیم در تعامل باشید و تاثیر مثبتی بر آنها بگذارید.
زیرا زمانی که به یک تیم برنامه نویسی ملحق میشوید باید به آنها به عنوان یک خانواده نگاه کنید. زیرا از این پس باید حداقل نیمی از زمان هر روز خود را با آنها سپری کنید و در فرآیند توسعه یک نرم افزار با یکدیگر به چالشهای متفاوتی برخورد کنید که تنها با همکاری یکدیگر میتوانید از پس آنها بر بیایید. بنابراین باید همیشه تلاش کنید که روابط و مهارتهای ارتباطی خود را با دیگران تقویت کنید.
همچنین حتی اگر قصد داشته باشید به صورت مستقل و فریلنسری (دورکاری) مشغول به کار شوید، باید بتوانید به طور موثری با مشتریان خود در تعامل باشید و ارتباط موثری با آنها برقرار کنید. همچنین سایر مهارتهای نرم از جمله فنون مذاکره، مدیریت زمان، مشتری مداری و… برای برنامه نویسان مستقل بسیار با اهمیت است.
شاید شما هم دیده باشید که برخی از افراد برخلاف تلاشهای بسیار زیادی که میکنند، هیچ وقت به جایگاهی که لایق آن هستند نمیرسند. به نظر شما در دنیایی که در هر حوزه ای هزاران متخصص مشغول به کار هستند، آیا برای پیشی گرفتن از آنها تلاش به تنهایی کافی است؟ قطعا خیر! افراد بسیاری در دنیا وجود دارند که دوست دارند اینگونه فکر کنند که موفقیت آنها تنها در گروی تلاش مستمر آنها است، اما باید این نکته را یادآوری کنیم که عنصر انسانی در دنیای امروزی نسبت به بهرمندی از مهارتهای سخت به مراتب مهمتر است. به همین دلیل است که آموزش مجموعه مهارتهای نرم، برای رسیدن به موفقیت در هر زمینه ای ضروری است. به نظر شما یک برنامه نویس، باید کدام یک مهارتهای نرم خود را تقویت کند؟
ممنون از ویراستار عزیز برای این مقاله مهم
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده دوست عزیز :)