دامین یا دامنه (Domain) چیست؟ قطعا پاسخ این سوال را شما که در این صفحه هستید، میدانید. شما تقریبا هر روز در حال وبگردی در اینترنت و کار با دامنهها هستید. فقط شاید تا الان از این موضوع بی اطلاع بوده اید. همچنین موضوع دامنه زمانی اهمیت دوچندان پیدا میکند، که شما تصمیم بگیرید که یک وب سایت داشته باشید. بی شک اولین چالشی که به با آن رو به رو خواهید شد انتخاب یک دامنه مناسب برای سایتتان است. بنابراین برای اینکه بتوانید یک دامنه مناسب برای کسب و کار اینترنتی خود انتخاب کنید و پاسخ سوالاتی مانند دامنه چیست؟ دامنهها به چند دسته تقسیم میشوند؟ و… را بدانید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.
دامنه در لغت به معنی حوزه یا قلمرو است که به اسمهای دیگری مانند دامین یا دومِین هم شناخته می شود. دامنه در دنیای اینترنت به عنوان نامی اختصاصی برای هر وب سایت به کار گرفته میشود. به زبان ساده دامنه، همان آدرس اینترنتی است که برای تمایز و دسترسی به وب سایتهای مختلف استفاده میشود. قطعا الان که با این مفهوم آشنا شدید، دامنهها و آدرسهای اینترنتی بسیار زیادی را به خاطر میآورید که روزانه از آنها استفاده میکنید.
برای مثال، یکی از رایجترین آدرسهای اینترنتی که تمام کاربران در دنیای وب با آن آشنا هستند، www.google.com است که متعلق به گوگل میباشد. زمانی که شما قصد دارید مستقیما به یک سایت وارد شوید، باید دامین یا همان آدرس اینترنتی آن سایت را داشته باشید. مثلا اگر بخواهید وارد سایت سون لرن شوید باید آدرس www.7learn.com را در نوار بالای مرورگر خود وارد کنید.
در گذشته ارتباط میان کاربرها (کلاینت ها) و سایتها (سرورها) فقط از طریق IPها برقرار میشد. اما با گسترش و توسعه دنیای وب، به خاطر سپردن IPهای مربوط به هر سایت یا سیستم در شبکه کار آسانی نبود. به این منظور پروتکلی به نام DNS یا Domain Name System توسعه داده شد. وظیفه این پروتکل ساده کردن فرآیند دسترسی به هر سایت از طریق تبدیل نام آن به IP اش بود. زیرا به خاطر سپردن نامها و آدرسهای سایتها برای کاربران سادهتر است. بنابراین برای هر وب سایت یک نام دامنه (Domain Name) در نظر گرفته شد تا توسط پروتکل DNS در شبکه به IP مربوط به آن تبدیل شود.
هر دامنه از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. این بخشها به وسیله نقطه یا . از یکدیگر جدا میشوند. قسمت اول هر دامنه با عبارت ‘www’ شروع میشود. قسمت دوم نام دامنه یا همان نام منحصر به فردی است که برای وب سایت انتخاب میشود. سومین بخش از دامنه، پسوند موضوعی دامنه است که معمولا به موضوع سایت اشاره دارد. این پسوند، فقط در برخی سایتها استفاده میشود. به آخرین بخش هر دامنه پسوند کشوری یا محلی آن می گویند. بیایید برای مثال بخشهای مختلف دامنه www.example.ac.ir را به صورت مجزا مشاهده و بررسی کنیم.
به این نکته توجه داشته باشید که هر دامنه میتواند دارای چندین زیردامنه یا Sub domain باشد. در حقیقت هر زیر دامنه خود دامنه ای است که جزیی از یک دامنه بزرگتر میباشد. زیر دامنهها همیشه قبل از دامنه اصلی قرار میگیرد و سپس با نقطه از آن جدا میشوند. به عنوان مثال 7learn.com یک دامنه است و sub.7learn.com یک Sub Domain است.
تصور کنید که قصد دارید یک فروشگاه بسیار بزرگ و شبانه روزی در شهر خود افتتاح کنید. قطعا افتتاح و راه اندازی چنین فروشگاهی مراحل مختلفی دارد. این مراحل بسیار مشابه مراحل راه اندازی یک سایت در دنیای اینترنت است. پس بیایید در قالب یک مثال جذاب، مراحل انتخاب دامنه سایت و نقش آن در این فرآیند را بررسی کنیم.
در انتخاب نام دامنه به این نکته توجه داشته باشید که فقط مجاز به استفاده از کاراکترهای خاصی میباشید. دامنهها میتوانند شامل تمام حروف انگلیسی (a-z) و فقط به صورت کوچک باشند. همچنین در نام دامنهها میتوانید از اعداد (9-0) و خط فاصله (-) هم استفاده کنید. همانطور که اشاره شد از نقطه در دامنهها برای حدا کردن بخشهای مختلف آن استفاده میشود. پس در زمان انتخاب نام دامنه مجاز به استفاده از نقطه، فاصله و عبارات خاص (%,$,#,@,^,%( نمیباشیم. در ضمن حتما توجه داشته باشید که دامنه خود را از یک شرکت ثبت کننده دامنه امن مثل ایران سرور خرید کنید.
همانطور که دیدید در اینترنت وب سایتها به وسیله دامنهها از یکدیگر متمایز میشوند. دامنهها مانند کدهای ملی افراد در دنیای واقعی هستند. بر این اساس هر وب سایت دارای یک آدرس منحصر به فرد است که به وسیله آن مخاطبان میتوانند به آن دسترسی داشته باشند. انتخاب نام دامنه تقریبا اولین و مهمترین گام برای ورود به دنیای اینترنت میباشد. به نظر شما چه عاملی باعث میشود تا نام یک دامنه در میان مخاطبان ماندگارتر شود؟
مقاله ای بسیار جالب و خوبی بود . خیلی ممنون