وقتی صحبت از توسعهی وب و طراحی سایت در میان باشد، بیشک توسعه وب با پایتون، انتخاب اول بسیاری از توسعهدهندگان است. اما چه چیزی باعث شده پایتون که یک زبان برنامه نویسی عمومی است، برای توسعه وب به کار گرفته شود؟ آیا طراحی سایت با پایتون بهتر است یا PHP؟ بهترین کتابخانهها و فریمورکهای پایتون برای توسعه وب کدامند؟ اگر علاقهمند به یافتن پاسخ این سوالات هستید، تا انتهای این مقاله با وب سایت آموزش برنامه نویسی سون لرن همراه باشید.
Python یا پایتون، یک زبان برنامه نویسی سطح بالا، مفسری و شیگراست که توسط Guido Van Rossum طراحی شده است. این زبان برنامه نویسی، برای اولین بار در سال 1991 منتشر شد. برنامه نویسان، پایتون را به عنوان یک زبان برنامه نویسی همهمنظوره میشناسند، زیرا میتوان از آن، در هر حوزهی کاری استفاده کرد.
پایتون، قدرتمند، رایگان و متنباز است. از ویژگیهای بارز و متعددی همچون سینتکس ساده، چند سکویی، کتابخانههای متعدد و غنی، مدیریت استثناها، مدیریت حافظهی داخلی و... برخوردار است. برای شناخت بیشتر زبان برنامه نویسی پایتون، پیشنهاد میکنیم مقالهی "پایتون چیست و چه ویژگیهایی دارد؟" را مطالعه کنید.
کاربردهای پایتون، بسیار هستند. چند کاربرد مهم پایتون عبارتند از:
یادگیری ماشین و هوش مصنوعی
طراحی وب سایت و برنامههای اینترنت
ساخت برنامههای دسکتاپ
ساخت بازیها
تجزیه و تحلیل دادهها
اسکریپت نویسی
هک و تست نفوذ
ساخت اپلیکیشن موبایل
برای آشنایی بیشتر با کاربردهای پایتون، میتوانید مقالهی "8 کاربرد پایتون در حوزههای مختلف تکنولوژی" را مطالعه کنید.
اگر به یادگیری بیشتر در زمینهی برنامه نویسی پایتون علاقه داری، یادگیری زبان پایتون بسیار ساده است. و با شرکت در دورهی آموزش پایتون توسعه وب در آینده میتونی اپلیکیشن موبایل و دسکتاپ بسازی و وارد حوزهی هوش مصنوعی هم شوی.
پایتون، به دلیل خوانایی و کارایی بالا، از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی، نزد بسیاری از توسعهدهندگان است. در ادامه با برخی از مزایای توسعه وب با پایتون آشنا میشوید.
تا اینجا، با پایتون و مزایای توسعه وب با پایتون آشنا شدید. اکنون به مقایسه پایتون و PHP میپردازیم، تا شما بهتر بتوانید برای آیندهی شغلی خود برنامهریزی کنید.
PHP، یک زبان برنامه نویسی رایگان و منبع باز است که در سال 1994 توسط Rasmus Lerdorf طراحی گردید. این زبان از سال 1998 به عنوان یک زبان تخصصی در زمینه طراحی وب معرفی شد. PHP یکی از پرکاربردترین زبانهای برنامه نویسی برای توسعهی وب است. تعداد بسیاری از سایتهای موجود در اینترنت با PHP، طراحی شده است. جهت آشنایی بیشتر با PHP، مقالهی "PHP چیست و چه کاربردی دارد؟" را مطالعه کنید.
در ادامه از چند وجه مختلف به مقایسه پایتون و PHP میپردازیم.
بدون شک، یادگیری پایتون بسیار سادهتر است، زیرا یک زبان برنامه نویسی همهمنظوره و عمومی است که به سرعت میتوان آن را یاد گرفت. در بیشتر دورههای برنامه نویسی برای مبتدیان، از پایتون برای آموزش اصول برنامه نویسی استفاده میکنند. برنامههای پایتون در مقایسه با سایر زبانهای برنامه نویسی بسیار کوتاهتر و سادهتر هستند. از این رو، پایتون برای نوشتن بسیاری از برنامهها به گزینهای عالی تبدیل شده است. پایتون، سینتکس سادهای دارد و کدهای نوشته شده در آن، در مقایسه با کدهای نوشته شده در سایر زبانهای برنامه نویسی، بسیار خواناتر است.
PHP یک زبان برنامه نویسی خاص برای توسعهی برنامههای تحت وب است، که به طور قطع، پیچیدهتر از پایتون است. در نتیجه برای یادگیری آن، زمان بیشتری لازم است. زمان لازم برای یادگیری یک زبان برنامه نویسی، یکی از مهمترین عوامل برای انتخاب آن زبان است. انجمن توسعهدهندگان PHP، تلاش زیادی میکنند تا کار با PHP را برای برنامه نویسان تازهکار آسان کنند. با این وجود، یادگیری پایتون با اختلاف قابل توجهی آسانتر است.
داشتن یک جامعهی آنلاین فعال برای هر زبان برنامه نویسی از نکات بسیار مثبت آن زبان محسوب میشود. پایتون و PHP، هر دو از این جامعهی آنلاین برخوردار هستند. هر دو زبان، توسعهدهندگان و برنامه نویسان زیادی دارند که به طور مداوم به پشتیبانی و حمایت دیگر اعضاء میپردازند. در این مورد هم پایتون و هم PHP در یک رده قرار میگیرند و هیچ یک برتر از دیگری نیست.
مستندات بسیاری برای هر دو زبان برنامه نویسی پایتون و PHP در دسترس عموم است. وبسایتها، انجمنها و تالارهای گفتگوی بیشماری وجود دارد که آموزشهای بسیار خوبی در مورد چگونگی توسعهی برنامههای وب با استفاده از پایتون و PHP ارائه میدهد. هر دو زبان برنامه نویسی، از لحاظ در دسترس بودن مستندات، به یک اندازه خوب هستند.
پایتون و PHP هر دو رایگان و متنباز هستند و از این لحاظ، هر دو در یک سطح محسوب میشوند. در واقع، فریمورکهای پایتون و PHP برتری قابل ملاحظهای نسبت به سایر فریمورکهای پولی وب دارند.
از لحاظ پشتیبانی از کتابخانهها، پایتون با اختلاف بسیار از PHP جلوتر است. پایتون، با کتابخانههای فوقالعاده خوبی که در هر حوزهی کاری دارد، یک زبان بسیار کاربردی در هر زمینهای است. PHP نیز Packagist (مخزن بستههای PHP) را دارد که نقش یک ستون فقرات قوی برای PHP ایفا میکند. اگر بخواهیم در مورد غنی بودن کتابخانههای پایتون مثالی بزنیم، این زبان از کتابخانههای بسیار عالی در زمینهی یادگیری ماشین مانند Scikit Learn ،Theano ،Keras ،TensorFlow و... پشتیبانی میکند. این کتابخانهها کمک شایان توجهی به شرکتهای نوپا و حتی سازمانهای بزرگی میکنند که در حال توسعهی برنامههای وب پشتیبانی شده با یادگیری ماشین هستند. این کتابخانهها سریع، آسان و از همه مهمتر هماهنگ با فریمورکهای وب هستند. در نتیجه، توسعهی چنین برنامههایی با پایتون، در مقایسه با هر زبان دیگری بسیار آسانتر است.
نسخههای PHP 5.x بسیار کند هستند و برای اجرای آنها زمان بسیار زیادی صرف میشود. اما نسخهی PHP 7.x بسیار سریع است و به طور تقریبی سه برابر یک برنامه معمولی پایتون سریعتر اجرا میشود. سرعت، یکی از مؤلفههای مهم در کاربرد یک زبان برنامه نویسی محسوب میشود. به عنوان مثال، در یک سیستم بانکی که روزانه یک میلیون بازدید دارد، 3 برابر تأخیر، ممکن است تأثیر بسیار بدی در اجرای عملکرد سیستم داشته باشد. از این رو، PHP از لحاظ سرعت، برتری قابل توجهی نسبت به پایتون دارد. اما در برنامههای ساده، عملکرد سرعت، اهمیت چندانی نخواهد داشت.
Django، Flask، Pyramid، Pylons از جمله فریمورکهای وب مبتنی بر پایتون هستند که بیشترین استفاده را دارند. از سوی دیگر، Symfony، Laravel، Zend، Codeigniter از مهمترین فریمورکهای PHP هستند که بیشترین کاربرد و محبوبیت را در بین توسعه دهندگان دارند.
جنگو، بسیار سریع، مقیاسپذیر، ایمن و با کاربردی آسان است. این فریمورک پایتون، به واقع قوی و قدرتمند است و به طور گستردهای در وب مورد استفاده قرار میگیرد. به همین ترتیب، لاراول و کدایگنایتر دو فریمفرک بسیار پرکاربرد PHP هستند که به طور گسترده در وب استفاده میشوند.
پایتون و PHP در حوزهی فریمورکهای وب به هم نزدیک بوده و هر دو گزینههای خوبی را ارائه میدهند. با این حال، توسعهدهندگان تازهکار، با توجه به زمان کم توسعه و تنظیم آسان جنگو، از کار با جنگو لذت میبرند.
پایتون دارای یک دیباگر قدرتمند به نام PDB (Python Debugger) است که دارای مستندات خوب و استفاده آسان، حتی برای مبتدیان است. از طرف دیگر، PHP بستهی XDebug را برای رفع اشکال ارائه داده است. PDB و XDebug هر دو معمولیترین ویژگیهای اشکالزدایی را ارائه میدهند. از این لحاظ، پایتون و PHP در یک سطح و مشابهی یکدیگر هستند.
به طور خلاصه، پایتون و PHP عملکردهای یکسان بسیاری دارند، هر چند پایتون، در مواردی از PHP برتری دارد. در اینجا، ما برای انتخاب یکی از این دو زبان، چند پیشنهاد برای شما داریم:
اگر یک برنامه نویس حرفهای PHP هستید، به کار کردن با PHP ادامه دهید. زیرا به زیر و خم کار با آن آشنایی کامل دارید.
اگر یک برنامه نویس متوسط هستید، ادامهی پایتون، برای شما نویدبخش فرصتهای شغلی بهتری خواهد بود.
اگر یک برنامه نویس تازهکار هستید و قصد یادگیری برنامه نویسی برای توسعهی بکاند را دارید، یادگیری پایتون را شروع کنید و در نهایت به سراغ فریمورکهای وب مبتنی بر پایتون بروید.
بیشتر بخوانید: مقایسه پایتون با PHP | بررسی جامع Python و PHP
به دلیل کاربر پسند بودن پایتون، از این زبان برای ساخت محبوبترین وبسایتهای جهان استفاده شده است. در ادامه به معرفی تعدادی از این سایتها میپردازیم:
Google: گوگل، محبوبترین موتور جستجوی جهان، با پایتون ساخته شده است. این زبان به گوگل اجازه میدهد تا ترافیک را تغییر دهد و نیازهای جستجو را بیابد.
Youtube: نیروی محرکهی وبسایتی که میلیونها نفر برای بارگذاری و تماشای ویدئو از آن استفاده میکنند، پایتون است. یوتیوب به گونهای برنامه نویسی شده است که برای استفادهی کاربران، ساده و بسیار تعاملی باشد.
Dropbox: سایت معروف میزبانی فایل دراپ باکس، از پایتون برای ایجاد این سرویس میزبانی، استفاده کرده است.
Instagram: بارگذاری و اشتراکگذاری عکسها و ویدئوها، هرگز به این هیجانانگیزی نبوده است. اینستاگرام، انقلابی در نحوهی اشتراکگذاری فیلم و عکس به وجود آورده است. وبسایت اینستاگرام با پایتون نوشته شده است.
Yahoo: یاهو بزرگترین رقیب موتور جستجوی گوگل است که برای طراحی بسیاری از زیر مجموعههای خود، از جمله نقشهی یاهو، از پایتون استفاده کرده است.
Quora: برنامه نویسی کوئرا، یکی از معروفترین سایتهای پرسش و پاسخ، با استفاده از پایتون صورت گرفته است.
Reddit: سایت معروف ردیت که بر تولید محتوا در موضوعات مختلف توسط کاربر، تمرکز دارد، با پایتون برنامه نویسی شده است.
سایتهای معروف دیگری از جمله Spotify، Survey Monkey، Bitly و... نیز با استفاده از پایتون توسعه یافتهاند.
وقتی صحبت از توسعه وب با پایتون میشود، منظور طراحی بکاند سایت و نیز ساخت وب اپلیکیشن برای سایت است. برای رسیدن به این خواسته باید مسیری را طی نمود. در زیر میتوانید خلاصهای از نقشهی راه برای رسیدن به هر یک از این هدفها را ملاحظه کنید:
اولین گام برای طراحی سایت با پایتون، یادگیری خود پایتون است. در گام بعدی باید یکی از فریمورکهای مبتنی بر وب پایتون، نظیر جنگو را بیاموزید. در گام سوم، باید تا اندازهای با مباحث HTML و CSS آشنا شوید. یکی از مواردی که به شما در توسعه وب با پایتون کمک خواهد کرد، آشنایی با Git است. گام بعدی برای طراحی سایت، آشنا شدن با کتابخانههای کاربردی پایتون برای توسعه وب است. گام آخر نیز آموختن نحوهی استقرار سایت روی هاست است.
برای توسعه وب اپلیکیشن با پایتون باید همان مسیری را که در طراحی سایت با پایتون گفته شده را طی نمود. اما تاکید بیشتر بر یادگیری کتابخانههایی است که با آنها میتوان برنامههای تحت وب مورد نظر را برنامه نویسی کرد.
از کتابخانههای غنی پایتون، میتوان برای مقصودهای مختلفی نظیر جمعآوری اطلاعات و دادهها یا وب اسکرپینگ (Web Scraping) از اینترنت استفاده نمود. در ادامه ما به طور خلاصه تعداد اندکی از این کتابخانهها را معرفی میکنیم.
Scrapy یکی از محبوبترین کتابخانههای وب اسکرپینگ پایتون است. این کتابخانهی کامل، حتی بزرگتر از یک کتابخانه بوده و تا حدی یک فریمورک محسوب میشود. Scrapy، در مقایسه با دیگر روشهای وب اسکرپینگ پایتون از پردازنده و حافظهی بسیار کارایی برخوردار است. تنها نکته منفی Scrapy این است که نصب کردن و استفادهی صحیح از کارکرد آن، میتواند دردسر ساز باشد.
Requests سادهترین کتابخانهی HTTP است که میتوان استفاده کرد. این کتابخانه، به کاربران اجازه میدهد درخواستهای خود را به سرور HTTP ارسال کند و پاسخ را به صورت GET از HTML یا JSON دریافت کند. همچنین به کاربر، اجازهی ارسال درخواست POST برای تغییر یا افزودن مطالب به سرور را میدهد.
Urllib یک کتابخانهی پایتون است که به کاربر اجازهی بازکردن و تجزیهکردن اطلاعات مربوط به پروتکلهای HTTP و FTP را میدهد. این کتابخانه با قابلیتهای خود، باز کردن و مدیریت URL را ممکن میسازد.
Beautiful Soup یک کتابخانهی تجزیهکننده پایتون است که برای استخراج اطلاعات از فایلهای XML و HTML استفاده میشود. اگر تجزیهکنندهها وجود نداشتند، ما باید از Regex برای مطابقت و دریافت الگوها از متن استفاده میکردیم. که بیشک رویکرد کارآمد و قابل نگهداری نیست. Beautiful Soup در عین سادگی، توانایی تشخیص رمزنگاری صفحه را دارد، در نتیجه اطلاعات دقیقی از HTML دریافت میکند.
مواردی که ذکر شد، تعداد کمی از کتابخانههای پایتون در حوزهی وب هستند که بسیار کاربردی و پرطرفدار میباشند.
پایتون، فریمورکهای مختلفی برای توسعهی وب دارد که از شاخصترین و بهترین آنها میتوان از جنگو نام برد. جنگو، رایگان و منبعباز بوده و با بهرهگیری از کتابخانههای مختلف پایتون، کار طراحی سایت با پایتون را لذتبخش کرده است. طراحی سایت با جنگو طرفداران بسیاری دارد، تا آنجا که وبسایتهایی از نظیر اینستاگرام، موزیلا و غیره از این فریمورک برای طراحی سایت خود استفاده کردهاند.
از دیگر فریمورکهای توسعهی وب پایتون میتوان از Pyramid، CherryPy، Web2Py، Flask، Tornado و Bottle و... نام برد. برای آشنایی بیشتر با فریمورکهای مبتنی بر وب پایتون، میتوانید مقالهی "بهترین فریم ورکهای پایتون برای توسعه وب"را مطالعه کنید.
پایتون یک زبان برنامه نویسی چندمنظوره و شیگرا است که در توسعه وب، یادگیری ماشین، ساخت بازیها و... کاربرد دارد. وجود کتابخانهها و فریمورکهای فراوان برای توسعه وب با پایتون، جامعهی بزرگ پشتیبانی آنلاین، رایگان بودن، سهولت یادگیری برای مبتدیان و خوانایی خوب کدهای پایتون، از جمله مزایایی هستند که پایتون را به گزینهی خوبی برای توسعه وب تبدیل کردهاند.
وب سایتهای بزرگی نظیر اینستاگرام، یوتیوب، گوگل، یاهو از جمله وب سایتهایی هستند که در توسعهی آنها از زبان پایتون استفاده شده است. این موضوع نشان میدهد که یادگیری توسعه وب با پایتون تا چه حد مهم و ارزشآفرین است.
امیدواریم که توانسته باشید پاسخ سوالات خود را در رابطه با مزایای توسعه سایت با پایتون دریافت کرده باشید. شما ترجیح میدهید سایت خود را با پایتون توسعه دهید یا سایر زبانهای برنامه نویسی؟ خوشحال میشویم نظرات و تجربهی خودتان، در مورد توسعه وب با پایتون را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
ببخشید برای ساختن سایت هایی مثل خود سون لرن که یک cms جدا دارند بطوری که بتوان برای هر کاربر یک پنل کاربری جدا و با قوانین خاص ساخت، با امکانات مثلا دادن امتیاز به کاربران فعال یا محاسبه نمره و حضور غیاب و فروش دورهها چه زبانی پیشنهاد میشود؟ Php و در ادامه وردپرس یا پایتون؟ بنده چند سال پیش php کار کرده ام و مجبور بودم برای تک تک بخشهای سایت حتی یک لایک ساده کلی کد بزنم. آیا با پایتون هم همینطور است؟
دوره الفبای برنامه نویسی با هدف انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب برای شما و پاسخگویی به سوالات متداول در شروع یادگیری موقتا رایگان شد: