تصور کن برنامه یک روزتو مرور میکنی و میبینی یه عالمه کار رو دستته: پروژههای کاری، خرید خونه، تمرینات ورزشی و حتی وقت گذروندن با دوستان. همه این کارها نیاز به برنامهریزی دقیق دارن و اگه بدون یه سیستم منظم پیش بری، به راحتی ممکنه هرج و مرج بشه و نتونی به همهشون برسی. شاید این موقعیت برات آشنا باشه، همون حس سردرگمی که نمیدونی اول از کجا شروع کنی و چه کارهایی باید انجام بشه.
حالا تصور کن یه تابلوی ساده جلوت داشتی که همه کارهات رو به ترتیب اولویت نشون میداد و بهت میگفت کدوم کارها باید انجام بشن، کدومها در حال انجامن و کدومها تموم شدن. با این روش، همیشه میدونستی که توی هر لحظه باید چیکار کنی و هیچ کاری از زیر دستت در نمیرفت.
مثال تابلویی که همه کارها رو نشون میده، نمونه خوبی است که از کانبان بگیم. کانبان یه روش مدیریت کاره که دقیقاً همین کار رو میکنه. با استفاده از یه سیستم بصری و ساده، میتونی همه وظایف و کارهات رو به صورت مرتب و منظم پیگیری کنی. این روش باعث میشه بهرهوریت بره بالا و استرس کمتری داشته باشی. توی این مقاله، قراره با هم بریم سراغ کانبان و ببینیم چطوری میتونی با استفاده از این روش، زندگیت رو منظمتر و کارهات رو بهتر مدیریت کنی. آمادهای؟ بزن بریم تا با هم دنیای جذاب کانبان رو کشف کنیم!
کانبان یه روش مدیریت کاره که با استفاده از تابلوها و کارتها کارها رو سازماندهی میکنه. فرض کن یه تابلوی بزرگ داریم که روی اون سه ستون بزرگ کشیدیم: "To Do" (کارهایی که باید انجام بشن)، "In Progress" (کارهایی که در حال انجام هستن)، و "Done" (کارهایی که انجام شدن). هر کاری که داریم، روی یه کارت نوشته میشه و این کارتها توی این ستونها حرکت میکنن.
مثلاً فرض کن داری یه پروژه مدرسهای انجام میدی. کارتهایی برای "تحقیق کردن"، "نوشتن مقاله"، و "تهیه پاورپوینت" داری. اول کارتها توی ستون "To Do" قرار میگیرن. وقتی شروع میکنی به تحقیق، کارت "تحقیق کردن" رو میبری توی ستون "In Progress". و وقتی کار تموم شد، میذاریش توی ستون "Done". اینطوری همیشه میدونی که چقدر کار انجام دادی و چقدر از کارت مونده.
حالا تصور کن اگه کانبان و روشهای مدیریتی نبودن، اوضاع چقدر سختتر میشد. پروژهها بهم ریخته بودن، کسی نمیدونست کی چی کار کنه و همه کارها نصفه و نیمه میموند. یه دنیای بدون مدیریت زمان یعنی دنیایی پر از استرس و ناهماهنگی. حتی شرکتهای بزرگ هم نمیتونستن پروژههاشون رو به درستی مدیریت کنن و همه چیز توی هرج و مرج بود.
بدون این روشها، کارها خیلی وقتها عقب میافتادن و همیشه کار ناتموم داشتیم. اینطوری نه تنها بهرهوری میاومد پایین، بلکه کیفیت کارها هم حسابی افت میکرد. به عبارتی، بدون این روشهای مدیریتی زندگی خیلی سختتر و پراسترستر میشد.
همونطور که در ابتدای مقاله گفتم قصه کانبان از ژاپن شروع میشه، جایی که یه مهندس خلاق تویوتا به نام تایچی اونو (Taiichi Ohno) تونست یکی از بزرگترین مشکلات صنعت رو حل کنه و روشی رو ابداع کنه که امروزه به نام کانبان معروفه.
بریم به دهه 1940 میلادی، یعنی زمانی که جنگ جهانی دوم تازه تموم شده بود و دنیا داشت کمکم خودش رو بازسازی میکرد. تویوتا، یه شرکت خودروسازی ژاپنی که الان دیگه همه میشناسن، اون موقعها با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکرد. اونا میخواستن بهرهوری کارخونههاشون رو بالا ببرن و هدررفت منابع رو کم کنن. اما چطوری؟
یه روز، تایچی اونو توی یه سفر کاری به آمریکا، رفت به یه سوپرمارکت بزرگ. اونجا دید که چطوری قفسههای فروشگاه با دقت پر میشن. هر وقت یه کالا کم میشد، یه کارت کوچیک به قفسه میچسبوندن که نشون میداد باید دوباره اون کالا پر بشه. اینجوری همیشه قفسهها پر بودن و مشتریها هم راضی. تایچی از این ایده خوشش اومد و فکر کرد که میشه همین مفهوم رو توی کارخونههای تویوتا هم پیاده کنه.
تایچی برگشت ژاپن و شروع کرد به پیادهسازی ایدهش توی کارخونههای تویوتا. اون و تیمش یه سیستم کارتبازی رو راه انداختن که به هر بخش تولید کمک میکرد تا بفهمه چه موقع باید قطعات جدید بسازه یا قطعات موجود رو جابجا کنه. این کارتها به عنوان سیگنالهایی عمل میکردن که نیاز به تولید یا جابجایی رو نشون میدادن.
نتیجه چی شد؟ با این سیستم جدید، تویوتا تونست هدررفت منابع رو به شدت کم کنه و بهرهوری کارخونههاش رو بالا ببره. اونا دیگه نیازی نداشتن که انبارهای بزرگی از قطعات بسازن و همیشه به اندازه نیاز تولید میکردن. این موفقیت بزرگ باعث شد که سیستم کانبان کمکم توی بقیه بخشهای تویوتا هم پیاده بشه و به یکی از اصول اصلی تولید تبدیل بشه.
این موفقیتها باعث شد که خیلی از شرکتهای دیگه هم به فکر بیفتن و این روش رو امتحان کنن. کانبان کمکم از ژاپن به سایر نقاط جهان گسترش پیدا کرد و تبدیل به یکی از محبوبترین روشهای مدیریت تولید و پروژه شد. الان دیگه کانبان فقط توی صنعت خودروسازی استفاده نمیشه، بلکه توی خیلی از صنایع دیگه مثل نرمافزار، تولیدات الکترونیکی، خدمات مالی و حتی توی مدیریت کارهای روزمره هم کاربرد داره.
با پیشرفت تکنولوژی و ظهور ابزارهای دیجیتال، کانبان هم تکامل پیدا کرد. ابزارهای دیجیتال مثل Trello، Jira و Asana به تیمها کمک میکنن که تابلوهای کانبان خودشون رو به صورت آنلاین و دیجیتال مدیریت کنن. این ابزارها به تیمها اجازه میدن که از هر جای دنیا به تابلوهاشون دسترسی داشته باشن و کارها رو به راحتی مدیریت کنن.
داستان کانبان از یه سوپرمارکت آمریکایی شروع شد و به یکی از اصول اصلی مدیریت پروژهها و تولیدات تبدیل شد. این روش ساده ولی موثر تونسته بهرهوری رو بالا ببره و هدررفت رو کم کنه. الان دیگه کانبان یه روش جهانیه که توی خیلی از صنایع و کسبوکارها استفاده میشه و کمک میکنه که کارها بهتر و سریعتر انجام بشن. پس اگه تا حالا از کانبان استفاده نکردی، وقتشه که یه امتحانش کنی و ببینی که چطور میتونه کارات رو راحتتر و منظمتر کنه.
کانبان به دلیل سادگی و کارایی بالا، تونسته در بین تیمها و سازمانها محبوبیت زیادی پیدا کنه. این روش با استفاده از تابلوها و کارتها، کارها را به شکلی ساده و شفاف سازماندهی میکنه. حالا بیایید نگاهی دقیقتر به مزایای استفاده از کانبان بندازیم.
یکی از بزرگترین مزایای کانبان اینه که بهت کمک میکنه همیشه بدونی که چه کارهایی باید انجام بشه، کدوم کارها در حال انجام هستن و کدومها تموم شدن. این باعث میشه که هیچ کاری فراموش نشه و همه چیز منظم و به ترتیب انجام بشه. مثلاً فرض کن توی تیمتون یه پروژه بزرگ دارین، با استفاده از کانبان میتونین همه وظایف رو توی تابلو قرار بدین و به ترتیب پیش برید.
با کانبان، چون همیشه میدونی که باید چه کارهایی انجام بشه و چطور پیش برید، بهرهوری تیمتون خیلی بیشتر میشه. یعنی دیگه وقتتون با کارهای بیاهمیت تلف نمیشه و میتونین روی کارهایی که اولویت دارن تمرکز کنین. این باعث میشه که کارها سریعتر و بهتر انجام بشن.
یکی دیگه از مزایای بزرگ کانبان، شفافیتشه. با کانبان، همه اعضای تیم میتونن ببینن که هر کسی روی چه کاری داره کار میکنه و چقدر از کارها پیش رفته. این باعث میشه که همه هماهنگتر باشن و بهتر با هم کار کنن. فرض کن توی یه تیم طراحی گرافیک هستی و چند تا پروژه مختلف داری. با استفاده از کانبان، میتونی ببینی که هر کسی روی چه پروژهای داره کار میکنه و پروژهها چقدر پیشرفت داشتن. اینطوری اگه نیاز به کمک داشته باشی یا بخوای وضعیت کارها رو بررسی کنی، همه چیز جلوی چشمت هست و راحت میتونی تصمیم بگیری.
همونطور که کانبان مزایای زیادی داره، معایبی هم داره که باید بهشون توجه کرد. این روش برای همه پروژهها و تیمها مناسب نیست و ممکنه بعضی محدودیتها و چالشها رو به همراه داشته باشه. در ادامه به بررسی معایب کانبان میپردازیم.
کانبان بیشتر برای پروژههای کوچکتر و تیمهای کوچکتر مناسبه. اگه پروژهت خیلی بزرگ و پیچیده باشه، ممکنه کانبان به تنهایی کافی نباشه و نیاز به ابزارها و روشهای پیشرفتهتری داشته باشی. برای پروژههای بزرگتر، مثلاً پروژههای ساخت و ساز یا پروژههای نرمافزاری پیچیده، استفاده از روشهای ترکیبی مثل اسکرام یا چابک ممکنه بهتر باشه. اینطوری میتونی از مزایای هر دو روش بهرهمند بشی و کارها رو به بهترین شکل مدیریت کنی.
استفاده از کانبان نیاز به تغییر در فرهنگ کاری داره. همه اعضای تیم باید با این روش آشنا بشن و بهش پایبند باشن. این یعنی ممکنه نیاز داشته باشی که آموزشهای لازم رو به تیم بدی و فرهنگ کاری رو تغییر بدی. مثلاً، اگه تیمت عادت داره که کارها رو به صورت پراکنده و بدون برنامهریزی انجام بده، باید وقت بذاری و نشون بدی که چطور با کانبان میتونن کارها رو بهتر و سریعتر انجام بدن. این ممکنه زمانبر باشه، ولی ارزشش رو داره چون در نهایت بهرهوری تیمت رو به شدت افزایش میده.
در نهایت، کانبان یه ابزار فوقالعاده برای مدیریت پروژهها و کارهاست که میتونه کمک بزرگی به سازماندهی، بهرهوری و شفافیت تیمت بکنه. البته مثل هر روش دیگهای، کانبان هم معایب خودش رو داره و ممکنه برای همه پروژهها مناسب نباشه. اما اگه پروژهت کوچیک تا متوسطه و تیمت آمادگی تغییر و پذیرش این روش رو داره، کانبان میتونه انتخابی عالی باشه. با استفاده از کانبان، میتونی کارها رو بهتر سازماندهی کنی، بهرهوریت رو افزایش بدی و همیشه بدونی که کدوم کارها تو چه وضعیتی هستن. اینطوری نه تنها خودت بهتر کار میکنی، بلکه تیمت هم هماهنگتر و موثرتر عمل میکنه.
کانبان بر چند تا اصل ساده استواره که اگه این اصول رو رعایت کنی، میتونی کارات رو خیلی بهتر مدیریت کنی و از هرج و مرج جلوگیری کنی. بذار با هم این اصول رو دقیقتر بررسی کنیم:
اولین و شاید مهمترین اصل کانبان، بصریسازی کارهاست. یعنی چی؟ یعنی همه کارها و وظایفت رو به شکل کارت روی یه تابلو نشون بدی. تصور کن یه تابلو جلوی چشمت داری که همه کارها روش نوشته شده. اینطوری همیشه میدونی که چه کارهایی باید انجام بشه، کدوم کارها در حال انجامه و کدومها تموم شدن. این روش کمک میکنه که هیچ کاری از دستت در نره و همیشه یه نمای کلی از وضعیت کارهات داشته باشی.
یه اصل مهم دیگه توی کانبان، محدود کردن تعداد کارهای در حال انجامه، که بهش میگن WIP (Work In Progress). این یعنی نباید همزمان بیش از حد روی چندتا کار کار کنی. چرا؟ چون وقتی همزمان روی چندتا کار تمرکز میکنی، بهرهوریت پایین میاد و احتمال داره هیچ کدوم رو درست و حسابی تموم نکنی. با محدود کردن تعداد کارهای در حال انجام، میتونی تمرکز بیشتری روی هر کار داشته باشی و سریعتر تمومش کنی. مثلاً، اگه فقط اجازه بدی که دو تا کار همزمان توی ستون "In Progress" باشن، مجبوری اول این دو تا کار رو تموم کنی و بعد بری سراغ بقیه.
مدیریت جریان کار یعنی مطمئن بشی که کارها به ترتیب و بدون مشکل پیش میرن. این یعنی باید همیشه یه نگاه به تابلوی کانبان بندازی و ببینی که کارها چطوری پیش میرن. اگه کاری گیر کرده یا کسی نیاز به کمک داره، سریع مشکل رو حل کنی. اینطوری کارها بدون توقف و به ترتیب انجام میشن و پروژهت جلو میره. مثلاً، اگه ببینی یه کارت مدت زیادی توی ستون "In Progress" مونده، باید بررسی کنی که مشکل چیه و چطوری میتونی کمک کنی تا کار سریعتر پیش بره.
آخرین اصل کانبان، داشتن بازخورد منظم از تیم یا خودته. بازخورد منظم بهت کمک میکنه که مشکلات رو شناسایی کنی و بهبود بدی. مثلاً، میتونی هر هفته یا هر روز یه جلسه کوتاه با تیمت بذاری و درباره پیشرفت کارها صحبت کنی. این جلسات کمک میکنه که از اشتباهات درس بگیری و روشهای بهتری برای انجام کارها پیدا کنی. حتی اگه به تنهایی کار میکنی، میتونی آخر هر هفته یه مرور کلی روی کارات داشته باشی و ببینی که چطور میتونی هفته بعد بهتر عمل کنی.
فرض کن داری یه پروژه طراحی وبسایت انجام میدی. تابلوی کانبانت رو درست کردی و کارها رو به کارتهای جداگانه تقسیم کردی. حالا همه کارتها رو توی ستون "To Do" گذاشتی. برای شروع، یه کارت از ستون "To Do" برمیداری و میذاریش توی ستون "In Progress". اگه مثلاً تعداد کارهای "In Progress" محدود به سه تا باشه، باید تا وقتی این سه تا کار رو تموم نکردی، کارت جدیدی از "To Do" برنداری. وقتی کارت رو تموم کردی، میذاریش توی ستون "Done" و بعد میری سراغ کارت بعدی. هر روز یا هر هفته هم جلسه کوتاهی با تیمت داری و درباره پیشرفت کارها و مشکلات صحبت میکنی.
با رعایت این اصول ساده ولی مهم، میتونی کارات رو خیلی بهتر و منظمتر مدیریت کنی. کانبان بهت کمک میکنه که همیشه یه نمای کلی از وضعیت کارهات داشته باشی، بهرهوریت رو بالا ببری و استرس کمتری داشته باشی. حتماً یه بار امتحانش کن و ببین که چقدر میتونه زندگی و کارات رو راحتتر کنه.
خب، حالا که فهمیدیم کانبان چیه و چه مزایا و معایبی داره، بیایید ببینیم چطوری میتونیم ازش استفاده کنیم. خیلی از کسبوکارها و تیمها به خاطر سادگی و کارایی بالای کانبان، از این روش استفاده میکنن. ولی برای اینکه بتونی بهترین نتیجه رو بگیری، باید بدونی که چطور کانبان رو درست و اصولی پیادهسازی کنی. پس بزن بریم ببینیم که چطوری میشه یه تابلوی کانبان درست کرد و ازش استفاده کرد.
اولین قدم اینه که یه تابلوی کانبان درست کنی. این تابلو میتونه فیزیکی باشه، مثل یه تابلوی وایتبرد که توی دفترت نصب میکنی و روی اون کارتهای کاری رو میچسبونی. یا میتونی از ابزارهای دیجیتال استفاده کنی که خیلی هم پرکاربرد هستن. مثلاً ابزارهایی مثل Trello، Jira یا Asana. هر کدوم از این ابزارها امکانات خاص خودشون رو دارن و میتونن کارتو راحتتر کنن.
حالا که تابلوت رو آماده کردی، باید کارها رو به کارتهای جداگانه تقسیم کنی. هر کاری که باید انجام بشه رو روی یه کارت بنویس. مثلاً اگه پروژهای داری که چندین مرحله داره، هر مرحله رو روی یه کارت جداگانه بنویس. حالا این کارتها رو توی ستونهای مناسب بذار. معمولاً سه تا ستون اصلی داریم: "To Do" (کارهایی که باید انجام بشن)، "In Progress" (کارهایی که در حال انجام هستن) و "Done" (کارهایی که تموم شدن). این تقسیمبندی بهت کمک میکنه که همیشه بدونی کدوم کارها تو چه وضعیتی هستن.
وقتی کاری شروع میشه، کارت مربوط به اون رو به ستون "In Progress" منتقل کن. این یعنی کار در حال انجامه و باید روش کار کنی. وقتی کارت تموم شد، بذارش توی ستون "Done". اینجوری همیشه میدونی که چقدر از کارها انجام شده و چقدر مونده. پیگیری کارها با کانبان خیلی راحته چون همیشه یه نمای کلی از وضعیت پروژهها داری و میتونی بهتر برنامهریزی کنی.
حالا که میدونی چطور از کانبان استفاده کنی، بیایید نگاهی به ابزارهای محبوب کانبان بندازیم. این ابزارها بهت کمک میکنن که کارتها و تابلوهات رو دیجیتال کنی و راحتتر مدیریت کنی.
Trello یه ابزار دیجیتاله که بهت اجازه میده تابلوهای کانبان بسازی و کارها رو توی کارتها و ستونها مدیریت کنی. Trello خیلی کاربرپسنده و امکانات زیادی داره. میتونی به راحتی کارتها رو Drag and Drop کنی و بهشون توضیحات، تاریخ سررسید و اعضای تیم رو اضافه کنی. Trello برای پروژههای کوچک تا متوسط عالیه و رایگان هم هست.
Jira یه ابزار پیشرفتهتره که بیشتر برای تیمهای نرمافزاری طراحی شده. اگه پروژههای پیچیدهتری داری و نیاز به امکانات بیشتری مثل پیگیری باگها، گزارشگیری و یکپارچگی با ابزارهای دیگه داری، Jira گزینه خیلی خوبیه. این ابزار امکانات زیادی برای مدیریت پروژه داره و میتونی باهاش تابلوهای کانبان بسازی و کارها رو مدیریت کنی.
Asana هم یه ابزار دیگهست که امکانات زیادی برای مدیریت پروژهها و کارهای تیمی داره. با Asana میتونی تابلوهای کانبان بسازی، کارها رو به اعضای تیم اختصاص بدی و پیشرفت پروژهها رو پیگیری کنی. Asana یه رابط کاربری ساده و کاربرپسند داره و برای تیمهایی که دنبال یه ابزار قوی و در عین حال ساده هستن، خیلی مناسبه.
پیشنهاد میکنم یه سر به مقالههای "ترلو چیست؟" و "Jira چیست؟" و "Asana چیست؟" بزنی تا بیشتر با این ابزارهای کاربردی آشنا بشی و بتونی با آگاهی بیشتری ابزار مناسبت رو انتخاب کنی.
"یک سیستم ساده و بصری مثل Kanban میتواند بهرهوری را افزایش دهد و کارها را سادهتر کند." - تایچی اونو
خب، حالا که فهمیدیم کانبان چیه و چطوری کار میکنه، وقتشه که نگاهی به بقیه روشهای مدیریت پروژه بندازیم و ببینیم که کانبان در مقایسه با اونا چطوری عمل میکنه.
اسکرام یکی دیگه از روشهای محبوب مدیریت پروژهست که مخصوصاً توی تیمهای نرمافزاری خیلی استفاده میشه. اسکرام بر پایهی تکرارهای کوتاهمدت به نام اسپرینت (Sprint) کار میکنه و تیمها توی هر اسپرینت یه سری کارها رو انجام میدن و نتیجه رو بررسی میکنن.
روش آبشاری (Waterfall) یکی از قدیمیترین و سادهترین روشهای مدیریت پروژهست. توی این روش، پروژه به مراحل مختلف تقسیم میشه و هر مرحله باید کامل بشه تا بتونیم به مرحله بعدی بریم. این روش توی پروژههای ساختاریافته و مشخص خیلی استفاده میشه.
روش چابک (Agile) یه فلسفه کلی برای مدیریت پروژههاست که هدفش افزایش انعطافپذیری و پاسخگویی سریع به تغییراته. اسکرام و کانبان هر دو زیرمجموعههای روش چابک هستن.
ویژگی | کانبان | اسکرام | آبشاری | چابک |
---|---|---|---|---|
انعطافپذیری | بالا | متوسط | پایین | بالا |
ساختار و نظم | متوسط | بالا | بالا | متوسط |
تکرارهای کوتاهمدت | ندارد | دارد | ندارد | دارد |
مستندسازی | متوسط | متوسط | بالا | پایین |
مناسب برای | پروژههای کوچک تا متوسط | پروژههای نرمافزاری | پروژههای ساختاریافته | پروژههای مختلف |
پیچیدگی پیادهسازی | متوسط | بالا | پایین | بالا |
جلسات منظم | ندارد | دارد | ندارد | دارد |
در نهایت، انتخاب روش مناسب برای مدیریت پروژه بستگی به نیازها و شرایط خاص پروژهات داره. اگه دنبال یه روش ساده و انعطافپذیر برای مدیریت کارهای کوچیک تا متوسط هستی، کانبان یه گزینه عالیه. از طرفی، اگه پروژهات نرمافزاریه و نیاز به تعامل بیشتر و تکرارهای کوتاهمدت داری، اسکرام میتونه بهتر باشه. برای پروژههای ساختاریافته و مشخص، روش آبشاری همچنان یه گزینهی خوبه. و اگه دنبال یه فلسفه کلی برای مدیریت پروژهها با انعطافپذیری بالاتر هستی، روش چابک رو در نظر بگیر.
هر روشی مزایا و معایب خودشو داره و هیچ روشی برای همه پروژهها بهترین نیست. مهم اینه که روشی رو انتخاب کنی که بهترین نتیجه رو برای پروژهات به همراه داشته باشه و بهت کمک کنه که با تیمت بهترین عملکرد رو داشته باشی.
کانبان یه روش مدیریت کاره که با استفاده از تابلوها و کارتها کارها رو سازماندهی میکنه.
اول یه تابلوی کانبان درست کن، کارها رو به کارتهای جداگانه تقسیم کن و هر کارت رو توی ستون مناسب بذار. وقتی کاری شروع شد، کارت مربوطه رو به ستون "In Progress" منتقل کن و وقتی کار تموم شد، بذارش توی ستون "Done".
سازماندهی بهتر کارها، افزایش بهرهوری، شفافیت بیشتر و هماهنگی بهتر بین اعضای تیم.
کانبان بیشتر برای پروژههای کوچکتر و تیمهای کوچکتر مناسبه. برای پروژههای بزرگتر، ممکنه به ابزارها و روشهای پیشرفتهتری نیاز داشته باشی.
بعضی از ابزارهای محبوب برای استفاده از کانبان عبارتند از Trello، Jira و Asana.
همونطور که گفتیم کانبان یکی از بهترین روشها برای مدیریت کارها و پروژههاست که بهت کمک میکنه کارها رو بهتر سازماندهی کنی، بهرهوری بیشتری داشته باشی و همیشه بدونی که توی هر لحظه چه کارهایی باید انجام بشه. با استفاده از ابزارهای کانبان مثل Trello، Jira و Asana، میتونی کارها رو به صورت دیجیتالی مدیریت کنی و تیمت رو هماهنگتر کنی. اگه تا حالا از کانبان استفاده نکردی، حتماً امتحانش کن و ببین که چقدر زندگیت رو راحتتر میکنه. با کمی تمرین و تجربه، میتونی این روش رو به یکی از بهترین ابزارهای مدیریت زمان و پروژههات تبدیل کنی.