در مطلب قبلی درباره الگوریتم صحبت کردیم و تعدادی از الگوریتمهای مهم برنامهنویسی را توضیح دادیم. اما پسازآنکه مفهوم یک الگوریتم را بدانیم، سادهسازی آن اهمیت زیادی دارد. اینکه بتوان مراحل را گامبهگام ترسیم کرد و حتی به شکلی سادهتر، آن را به دیگران توضیح داد. فلوچارتها چنین امکانی را به ما میدهند. با ما همراه باشید تا یاد بگیریم فلوچارت چیست و چگونه باید از آن استفاده کرد.
الگوریتمها دارای پیچیدگیهای مختلفی هستند و پیادهسازی کد مربوط به هرکدام ممکن است کوتاه و یا طولانی و شامل دستورات پیچیده باشد. برای فهم بهتر یک الگوریتم برنامهنویسی و نحوه عملکرد آن میتوان از فلوچارت (FlowChart) استفاده کرد. فلوچارت نمایشی گرافیکی از فرایند یک برنامه است و از مجموعه شکلهای قراردادی تشکیل شده که به کمک آنها میتوان دستورات را به ترتیب ترسیم نموده و روند یک الگوریتم را سادهسازی کرد. کشیدن فلوچارت مربوط به قبل از شروع برنامهنویسی است و وابستگی به نوع زبان برنامهنویسی ندارد. فلوچارتها در تعیین روند اجرای دستورات و تعیین ورودی و خروجی برنامه نقش مهمی دارند.
گفتیم که برای کشیدن فلوچارت از مجموعه شکلهای قراردادی استفاده میکنیم که هرکدام در نمایش دستورات مختلف یک برنامه نقش دارند. چند نمونه از بارزترین نمادهای فلوچارت را در این بخش معرفی میکنیم:
فلوچارتها میتوانند منطق برنامه را به تصویر بکشند و بخشهای چالش برانگیز برنامه را مشخص کنند. وقت آن رسیده که به طور عملی بدانیم فلوچارت چیست و به همین دلیل در این بخش با چند مثال ساده نحوه کشیدن فلوچارت را یاد میگیریم. البته که یک فلوچارت را میتوان به شیوههای مختلف رسم کرد به طوریکه صورت مسئله برای برنامه نویس راحتتر شود.
اولین و سادهترین راه برای کشیدن فلوچارت این است که مسئله خود را دستی بکشید. اما اگر برای انجام تمرینهای خود و داشتن یک طراحی مرتب به ابزارهای مخصوص نیاز دارید، سایتهای زیر میتوانند کار شما را در مدت زمان کوتاهی راه بیندازند. این سایتها رایگان بوده و میتوانید به راحتی از آنها استفاده کنید.
این سایت امکان طراحی نمودارهای مختلف را به شما خواهد داد. برای رسم فلوچارت کافی است گزینه مربوط به آن را انتخاب کنید تا قالب آماده برای شما نمایش داده شود. پس از کشیدن فلوچارت میتوانید آن را با فرمتهای PDF، JPEG، SVG و غیره ذخیره (Export) کنید.
این سایت نیز امکان طراحی نمودارهای مختلفی از جمله فلوچارت را برای شما فراهم میکند و امکان تعیین اندازه نمودار خروجی را نیز به شما خواهد داد. همچنین امکان Export و انتخاب محل ذخیره را به شما خواهد داد.
این سایت یکی از محبوبترین ابزاهای آنلاین برای طراحی نمودارهای مختلف است. همچنین UI زیبایی دارد و رنگی تازه به طراحی شما میبخشد. انتخاب استایل و پالت رنگی از دیگر امکاناتی است که کریتلی به شما میدهد.
ممکن است فکر کنید کشیدن فلوچارت برای مسائل پیچیده سخت است، اما فراموش نکنید که فلوچارت در پیادهسازی منطق کلی به شما کمک کرده و میتواند مسائل طولانی را در سادهترین حالت توضیح دهد. کشیدن فلوچارت برای کسانی که تازه به دنیای برنامهنویسی وارد شدهاند اهمیت بیشتری دارد زیرا یکی از پیشنیازهای یادگیری برنامهنویسی است.
اگر در شروع مسیر برنامهنویس شدن هستید سون لرن به شما خوشآمد میگوید و مقالهای با عنوان پیشنیازهای یادگیری برنامهنویسی برای شما آماده کرده است.
سایتهایی که معرفی کردین خارجی هست،سایت ایرانی اگر معرفی بفرمایید ممنون میشم
یه کار تحقیقاتی دارم و تا به حال برنامه نویسی نکردم.ممنون میشم راهنمایی بفرمایید،
تا جایی که اطلاع دارم سایت ایرانی برای رسم فلوچارت نداریم... نهایتا میتونید از ماکروسافت ورد استفاده کنید.
از نرم افزار
Visio
استفاده کنید