دات نت یک چارچوب توسعه رایگان و متنباز برای توسعه بسیاری از برنامههای کاربردی است. برای آشنایی بیشتر با این چارچوب کاربردی با ما همراه باشید. در این مقاله با دات نت و معماری آن آشنا میشوید، به تفاوتهای .NET CORE و .NET FRAMEKORK پی خواهید برد و میآموزید که چه هنگام باید از آن استفاده کرد.
اگر شما هم به مباحث NET. علاقهمندید پیشنهاد میکنیم در دوره آموزش asp.net core سون لرن شرکت کنید و از پشتیبانی یکساله ما بهرهمند شوید.
دات نت برای اولین بار در سال 2002 با خبر انتشار یک زبان جدید بهنام #C توسط مایکروسافت منتشر شد. هدف اولیه توسعه برنامههای نرمافزاری بر پلتفرم ویندوز بود، اما با گذشت زمان مایکروسافت شروع به سیاستگذاری روی چارچوبهای فراتر از ویندوز نمود و امروزه دات نت برای برنامهنویسی سایر زمینهها مانند وب، تلفن همراه و غیره نیز به کار میرود. قبل از ورود به دنیای برنامه نویسی باید ابتدا آموزش برنامه نویسی را فرابگیرید پیشنهاد ما دوره الفبای برنامه نویسی سون لرن است.
دات نت در سه دسته جامع ارائه میشود:
همان نسخه اولیه منتشر شده با نام دات نت است که تنها دستگاههای مبتنی بر ویندوز را پشتیبانی میکند. Windows Forms و WPF برای ساخت برنامه در محیط دسکتاپ مورد استفاده قرار میگیرند، اما ASP.Net که امروزه در صنعت بسیار رایج است برای طراحی وبسایتهای پویا و برنامههای وب به کار میرود. در واقع وجود (CLR) به توسعهدهندگان این فرصت را میدهد تا کدهای ASP.Net را با استفاده از زبانهای مختلف .Net بنویسند که در ادامه مطلب درباره آنها صحبت میکنیم.
یک ساختار مجدد از چارچوب قبلی است با این تفاوت که توسعهدهندگان میتوانند از آن در لینوکس و OS X استفاده کنند و برنامههایی را ایجاد کنند که لزوما به خانواده ویندوز مرتبط نباشند. این سیستم جدید به دنبال تسخیر فضای ابری است. در ضمن NET Core. نه تنها چندسکویی است، بلکه نسخههای مختلف آن را میتوان به صورت جانبی در یک دستگاه نصب کرد. NET Core شامل ASP.NET Core و Universal Platform Windows (UWP) است.
امروزه اگر بخواهید برنامهای را با استفاده از چارچوب NET. برای تلفن همراه (اندروید، ویندوزفون و ios) توسعه دهید انتخاب بسیاری از توسعهدهندگان زامارین است خواهد بود.
Net Standard.
سال 2016 سالی پربار برای توسعهدهندگان دات نت بود؛ چرا که در این سال علاوه بر معرفی زامارین و .NET CORE ، یک کتابخانه جامع برای ترکیب سه فریمورک بالا ارائه شد تا افراد به جای تسلط بر سه کتابخانه مختلف، از یک کتابخانه کلاس پایه استفاده کنند. این مرحله یکپارچه سازی که Net Standard. نام دارد، اکوسیستم و سازگاری بالاتری را در استفاده مجدد از اجزای موجود در سیستم عاملهای مختلف به وجود آورد.
معماری چارچوب دات نت مبتنی بر سه مؤلفه اصلی زیر است:
“زیرساخت زبان مشترک” یا CLR در واقع همان قلب دات نت است: یک ماشین مجازی نرمافزاری که حافظه را مدیریت میکند، امنیت دسترسی به کد را پیاده سازی میکند، امنیت کد را تأیید کرده و اجرای برنامهها و کد را فراهم میسازد. CLR چیزی است که دات نت را تبدیل به یک چارچوب مدیریتی و چندکاره میکند و سکویی است که برنامههای NET در آن اجرا میشود . دارای ویژگیهای کلیدی زیر است:
بخشهای مختلف CLR عبارتند از:
چارچوب NET. شامل مجموعه ای از کتابخانههای کلاس استاندارد است. کتابخانهها مجموعهای از روشها و کارکردهایی هستند که برای اهداف اصلی مورد استفاده قرار میگیرند.
به عنوان مثال، یک کتابخانه با روشهایی برای انجام کلیه عملیات فایلها وجود دارد. بنابراین روشی وجود دارد که میتواند برای خواندن متن از یک فایل استفاده کند. به طور مشابه، روشی برای نوشتن متن به یک پرونده وجود دارد. اکثر این روشها در دات نت به نامهای System یا Microsoft تقسیم میشوند.
در چارچوب دات نت میتوان از چندین زبان، ویرایشگرها و کتابخانهها استفاده کرد؛ به همین دلیل برنامهنویسان برای توسعه برنامه خود حق انتخاب زیادی دارند. پرکاربردترین این زبانها عبارتند از:
ویژوال استودیو (Visual Studio) جامعترین محیط برای توسعه برنامه با دات نت است. گزینه بعدی که تا حدودی سبکتر است و بیشتر توسعهدهندگان وب به کار میبرند ویژوال استودیو کد میباشد. رایدر (Rider) که توسط کمپانی JETBRAIN طراحی شده از دیگر گزینههای انتخاب محیط دات نت است.
مزیت اصلی این چارچوب استقلال آن از زبانهای برنامه نویسی است. برنامهنویسان میتوانند بهجای محدود شدن به استفاده از یک زبان مشخص برنامهنویسی، با استفاده از دات نت میتوانند در هر زبانی که با دات نت همخوانی دارد کار کنند.
فرض کنید برنامه ای را در نسخه قدیمی دات نت ساخته اید ، مثلا 2.0. و سعی دارید همان برنامه را روی دستگاهی اجرا کنید که نسخه بالاتر فریم ورک دات نت را داشته باشد ، مانند 3.5. برنامه هنوز هم کار میکند. دلیل این امر این است که با هر نسخه ، مایکروسافت اطمینان حاصل میکند که نسخههای فریم ورک قدیمی با آخرین نسخه به خوبی سازگار میشوند.
در طول این مقاله بارها اشاره کردیم که برنامههایی که با دات نت ساخته شدهاند میتوانند روی هر پلتفرمی اعم از ویندوز iOS و Linux کار کنند.
CLR همه کارهای مدیریت حافظه را انجام میدهد. چارچوب .Net توانایی بالایی برای یافتن منابعی را دارد که توسط یک برنامه در حال اجرا استفاده نمیشود و این منابع را از طریق سازوکار “جمع آوری زباله” (Garbage Collector) آزاد میکند.
دات نت ابزارهایی دارد که میتوان برای بستهبندی برنامههای ساخته شده از آن استفاده کرد. در نهایت این بستهها در دستگاههای مشتری توزیع میشوند و به طور خودکار برنامه را نصب میکنند.
همانطور که میدانید مایکروسافت ارزش بالایی برای امنیت قایل است. لذا این ساخته مایکروسافت در برابر تلاشهای مخرب تغییر کد کامپایل شده قابل اعتماد است.
توضیح درست عملکرد این چارچوب برای افراد ناآشنا با دنیای برنامهنویسی، تا حدودی دشوار است. برای افرادی که به زبانهای منطقی مانند C عادت دارند تا حدودی ناراحتکننده است، چرا که یک چارچوب متشکل از زبانهای شی گراست. به همین دلیل شاید بهتر باشد بعد از تسلط بر مفاهیم و درک عمیق برنامهنویسی سراغ این فریمورک بروید.
مایکروسافت برنامهی دقیقی برای دات نت منتشر کرده که در شکل زیر این زمان بندی را میبینید:
NET. یک مجموعه جامع و ارزشمند با آیندهای روشن است و طبق وعده مایکروسافت شاهد ورژن جامعی از دات نت در اواخر سال 2020 هستیم که قابلیت اجرا و پشتیبانی برای انواع سیستمعاملها، دستگاهها و کاربردها را خواهد داشت. اگر برنامهنویس دات نت و یا علاقمند به این حوزه هستید تجربیات خود را با سایر دوستان درمیان بگذارید.
چند سالی با php کار کردم php عالی هست
یک سالی هم سراغ دات نت رفتم خیلی جا ها میشه گفت یه سر گردن از خیلی چیزا بهتر هست نه که بقیه زبان های برنامه نویسی مثل php عالی نباشن
دات نت در ابتدا برای تازه کار ها کمی مشکل هست اما امکانات بی نظیری داره و از طرفی میشه برای همه سیستم عامل ها برنامه نوشت وب ویندوز اندروید و ... اون هم به صورت همزمان قبلا این قابلیت ها بودن اما به اون کیفیت و سرعت که باید و شاید نه اما امروزه به همه دوستان هم پیشنهاد میکنم یک تست کنید سرعت و امکانات عالی .
شاید در اول کمی پیچیده تر از بقیه باشه اما عالی هست