با وجود پیشرفت تکنولوژی و ظهور سیستمهای مختلف آموزشی، کتاب هنوز هم یکی از بهترین راههای آموزش و یادگیری عمیق است. برخی از افراد ممکن است برای شروع برنامه نویسی از ویدئوهای آموزش برنامه نویسی استفاده کنند و سپس سراغ آموزشهای پروژه محور روند. در مقابل بعضیها ممکن است پس از آموزشهای اولیه، برای یادگیری مفهومی و عمیق یک موضوع به دنبال کتابهای مرجع باشند. در این مطلب قصد داریم شما را با بهترین کتابهای برنامه نویسی در سال 2022 آشنا کنیم. با وب سایت آموزش برنامه نویسی سون لرن همراه باشید.
یکی از بهترین کتاب هایی که به هر برنامه نویس و مهندس نرم افزاری پیشنهاد میشود، Clean Code نوشته Robert Martins است. آشنایی با Clean Code باعث میشود پس از نوشتن یک کد، آن را به نحوی اصلاح کنید که بسیار خوانا باشد و برنامه نویسان دیگری که روی آن کار میکنند قادر به فهم راحت و تغییر کد باشند.
در حقیقت این شیوه کدنویسی میتواند یکی از عوامل اصلی تمایز یک برنامه نویس حرفه ای از سایر برنامه نویسان باشد. این کتاب پس از مقایسه Clean Code و Bad Code، به یادگیری برنامه نویسی مرتب و خوانا میپردازد و کمک میکند با تکنیکهای ساده، کد نویسی را حرفه ای انجام دهید. کتابهای این نویسنده بیشتر با نام تجاری عمو باب (Uncle Bob) شناخته میشوند.
به سراغ یکی دیگر از کتابهای Uncle Bob میرویم. این کتاب علاوه بر تاکید بر الگوریتمهای پیاده سازی نرم افزار، به اهمیت رعایت اصول طراحی سیستمهای نرم افزاری نیز میپردازد. عمو باب معتقد است از جمله چالشهای ساختاری در طراحی اپلیکیشن، ماژولار بودن، انعطاف و خوانایی کدهای آن است که باعث میشود هنگام اضافه کردن ویژگی جدید به نرم افزار زحمت زیادی نداشته باشید. این کتاب به شرح مجموعه اصول و الگوهایی برای مقابله با این چالشها میپردازد.
در این بخش از مطلب قصد داریم به معرفی کتاب Design Pattern : Elements of Reuseable Object-Oriented Software بپردازیم، اما ابتدا بهتر است ببینیم دیزاین پترن چیست؟ الگوهای طراحی یا (Design Patterns)، روشهای تست شده ای برای حل مسائل رایج در برنامه نویسی هستند. آشنایی با دیزاین پترنها باعث میشود وقت کمتری صرف پیدا کردن راه حل مسئله کرده و در یک تیم نرم افزاری، توسعه دهندگان مختلف توانایی فهم سریع کد و تغییر آن را داشته باشند. این کتاب ضمن معرفی دیزاین پترن ها، به توسعه دهندگان در نوشتن کدهای منعطف و ارائه راه حل کمک زیادی میکند.برای اشنایی بیشتر با الگوریتمها اموزش متخصص الگوریتم سون لرن را به شما پیشنهاد میکنیم.
این کتاب در حوزه معماری کامپیوتر بسیار کاربردی و پر طرفدار است و به بررسی خطاهایی میپردازد که سیستم نرم افزاری را دچار کِرش (crash) میکنند. خواندن این کتاب برای کسانی که با میکروسرویسها یا سیستمهای توزیع شده (Distrubuted) سروکار دارند، خالی از لطف نیست. میکروسرویس روشی برای تقسیم بخشهای مختلف یک سیستم نرم افزاری، برای کنترل و مدیریت بهتر آن است.
یکی از فریم ورکهای محبوب جاوا اسکریپت، تکنولوژی React است که در سالهای اخیر افراد زیادی از جمله توسعه دهندگان وب به یادگیری آن علاقمند شده اند. این کتاب برای شروع برنامه نویسی React مفید است و مفاهیم آن را توضیح میدهد. همچنین به آموزش تکنیک هایی مانند صفحه بندی (Pagination)، جستجو و غیره میپردازد.
این کتاب شما را به صورت مقدماتی با دستورات کامند لاین (Command Line) آشنا میکند. نویسنده به زبان ساده به شرح این مبحث پرداخته و برای افرادی که برنامه نویس نیستند و با حوزههای نرم افزاری آشنایی چندانی ندارند نیز میتواند مناسب باشد. در این کتاب کدهای دستوری لازم برای کار با کامند لاین در ویندوز و یا ترمینال (Terminal) در سیستم عامل لینوکس (Linux) توضیح داده شده اند.اموزش ترمینال برای افرادی که سعی در اموزش شبکه و یا کار با سرورها دارند بسیار مهم است زیرا در این موارد مقدار زیادی از کارها با ترمینال انجام میشود و رابط گرافیکی وجو ندارد.
در این کتاب به طور مقدماتی با سیستمهای ورژن کنترل (Version Control Systems) آشنا میشوید. این سیستمها به توسعه دهندگان کمک میکنند تا هنگام مشارکت در پروژههای مختلف نرم افزاری، به نسخه قبلی کدها نیز دسترسی داشته باشند. همچنین با استفاده از VCSها برنامه نویسان قادر هستند نسخههای کد هر توسعه دهنده را به صورت جداگانه نگه داری کنند. گیت (Git) نمونه ای از سیستمهای ورژن کنترل است که در این کتاب با کارکرد آن آشنا خواهید شد.
این کتاب بر روی تکنولوژیهای ساخت اپلیکیشنهای موبایل تمرکز کرده و به توضیح مواردی مانند فاز توسعه و برنامه ریزی، طراحی و قالب بندی، نحوه پیاده سازی، تست نرم افزار و غیره میپردازد. همچنین نکات مفیدی را در زمینه تجربه کاربری (UX) به شما آموزش میدهد. با خواندن این کتاب به یک دید کلی و نسبتا جامع از مراحل ساخت یک اپلیکیشن موبایل دست پیدا خواهید کرد.
برای بسیاری از توسعه دهندگان، کدزنی جذاب و هیجان انگیز است اما کار جایی سخت میشود که مجبور میشوند درباره مسائل متفرقه زیادی با مشتریها و مدیران پروژه سروکله بزنند. برای کنترل همه این اتفاقات و هدایت آنها به سمت آنچه که میخواهید، داشتن مهارت هایی نظیر مذاکره، قرار داد نویسی، مدیریت ارتباط با مشتری یا به اختصار سی آر ام (CRM:Customer Relationship Management) که جزئی از مهارتهای نرم هستند ضروری است. بهبود مهارتهای نرم به کاهش تنشهای اجتماعی و ارتقا جایگاه فردی ما در جامعه کمک بسیاری میکند. در این کتاب به برنامه نویسان آموزش داده میشود که علاوه بر تسلط در کدزنی، باید به مسائلی چون بهبود کارایی و خلاقیت، ارتقا اهداف کاری و بهبود روابط شخصی نیز اهمیت بدهند.
جاوا اسکریپت (Java Script) یکی از زبانهای برنامه نویسی منعطف و در عین حال پیچیده برای توسعه وب،ساخت اپلیکیشنهای اندروید و ios و برنامههای دسکتاپ است که امروزه طرفداران بسیار زیادی دارد. این کتاب از سطح مقدماتی شروع کرده و مفاهیم این زبان محبوب را آموزش میدهد و شما را برای یادگیری پروژه محور این زبان در سطوح بالاتر آماده میکند. همچنین در این کتاب شی گرا نیز توضیح داده شده است و مثالهای برنامه نویسی خوبی برای یادگیری عمیقتر آورده شده است.
برنامه نویسی دنیا عجیب و زیبایی داره ، اگر تو هم علاقه داری که با مفاهیم و الفبای برنامه نویسی آشنا بشی پیشنهاد میکنیم در دوره الفبای برنامه نویسی سون لرن با تدریس لقمان آوند شرکت کنی.
کتابهای برنامه نویسی زیادی وجود دارند که می توانند در این حوزه مناسب باشند. اگر قصد دارید با استفاده از این کتابها آموزش زبانی را شروع کنید باید بدانید که نمیتوان تنها به دانستههای تئوری اکتفا کرد، بلکه باید در کنار آن تمرینات عملی جداگانه ای نیز داشته باشید تا مسیر یادگیری را سریعتر طی کنید. گرچه هیچ کتابی را نمیتوان به عنوان بهترین کتابهای برنامه نویسی معرفی کرد زیرا هرکدام مزایای خود را دارد اما تلاش کردیم تعدادی از کتابهای برنامه نویسی مفید را در اینجا معرفی کنیم. اگر شما هم کتاب خوبی در این زمینه میشناسید خوشحال میشویم به کاملتر شدن لیست سون لرن کمک کنید.