در مطالب قبلی درباره مفهوم شبکه و پروتکل صحبت کردیم و حالا به سراغ IP میرویم. IP مخفف دو کلمه Internet Protocol که کارکرد اصلی آن اختصاص یک شناسه یکتا به هر دستگاه متصل به شبکه کامپیوتری است. البته بدون دانستن معنای دقیق IP، کار مان راه میافتد. بسیاری از کسانی که از اینترنت استفاده میکنند درک درستی از مفوه آن ندارند. با این حال شناخت از IP درک بهتری از آنچه که در پشت پرده شبکههای کامپیوتری رخ میدهد را برای ما به ارمغان میآورد.
IP در سطح شبکه معنا پیدا میکند
وقتی میگوییم که IP در سطح شبکه معنا پیدا میکند به این معنی است که زیربنا و ساختار اصلی آن اینترنت و شبکه است.
همانطور که در نوشتار قبلی در رابطه با پروتکل صحبت کردیم. یکی از پروتکلهای مهم و موجود در سطح شبکه IP بود.
درک کاملی از IP
پروتکل IP بستههای ارسالی از کامپیوتر مبداً را به کامپیوتر مقصد میرساند. سوال اساسی این است که آدرس IP چیست ؟
همانطور که در ویدیو پروتکل چیست به آن اشاره کردیم؛ پروتکلها توسط انسانها طراحی و روی زیرساختهای اینترنت این ابزار قدرتمند استفاده میشوند. پروتکل ها توسط کامپیوترها استفاده میشوند.
IP چیست؟
آدرس IP، برای شناسایی و احراز هویت کامپیوترهای متصل به اینترنت هست. وقتی قرار است بسته ای(Packet) از یک کامپیوتر مبداً به مقصد ارسال شود. اگر کامپیوتر مبدأ نداند که این بسته به کجا قرار است برود در کامپیوتر مقصد دریافت نمیشود و عملاً به مشکل اساسی ای بر میخوریم.
در حال حاضر IPV4 که 32بیتی در اکثر شبکههای کامپیوتری به صورت پیشفرض استفاده میشود. به دلیل افزایش دستگاههای متصل به شبکه رفته رفته از تعداد IPهای ورژن 4 کاسته شد. به همین منظور IP ورژن 6 که 128بیتی است توسعه داد شد تا بتوان این افزایش را پوشش داد.
IP ورژن 4
هر IP به 4 بخش تقسیم میشود که با استفاده از نقطه از یکدیگر جدا شده اند. به عنوان مثال:
هر بخش از این تقسیم بندی 8 بیت است که میتواند از 0 تا 255 عدد را نگه داری نماید. با توجه به این موضوع داریم که: 4 * 8 بیت که در مجموع میشود 32 بیت.
هر بیت یعنی :
در اینجا ارزش مکانی هر جایگاه به صورت زیر است اگر تمامی این جایگاهها برابر یک باشند ارزش آن جایگاه برابر عدد در مبنای 10 که ما استفاده میکنیم است.
به عنوان مثال 0 در مبنای دهدهی است در مبنای دودویی به صورت زیر است:
32 بیت یعنی :
اگر تمامی جایگاهها 0 باشند یعنی 0 و اگر تمامی جایگاهها یک باشند یعنی 256
جزئیات هدر یک بسته
اگر ما هدر یک بسته IP را بررسی کنیم متوجه میشویم که دو بخش برای مبدا تولید کننده بسته و مقصدی که باید بسته را دریافت کند وجود دارد. این دو بخش IP است.
اگر به تصویر زیر نگاه کنیم مشاهده میکنیم که این بسته 32بیت است.
4294967296 میلیارد آدرس آی پی میتوان تولید کرد.
اگر شما کنجکاو هستید که آدرس آی پی خود در بستر اینترنت را بدانید میتوانید با جتسجوی What is my ip address در گوگل آدرس آی پی خود را ببینید.