تصور دنیای امروز بدون شبکههای کامپیوتری تقریباً غیرممکن است شبکههای کامپیوتری نقش بسیار مهمی در کیفیت زندگی ما دارند و باعث شده اند تا تجربه ی متفاوتی از زندگی داشته باشیم. مکالمه شما با مادرتان، ارسال فایل به دوستتان، مکالمه تصویری با عزیزانتان همه و همه از مزایای استفاده از شبکههای کامپیوتری است. در این مقاله قصد داریم در ابتدا تعریف ساده و خلاصه ای از شبکههای کامپیوتری داشته باشیم و به دلیل استفاده از شبکههای کامپیوتری بپردازیم.
در ویدیو پیش رو به بیانی ساده موارد زیر را بررسی کرده ایم :
شبکه چیست ؟
چرا باید از شبکه استفاده کنیم ؟
شبکهها چه ارزشی را برای ما به ارمغان میآورند؟
کارت شبکه چیست ؟
آشنایی با انواع کارت شبکه
لطفاً و حتماً در ابتدا ویدیو زیر را ببینید:
شبکه چیست ؟
شبکه مجموعه ای از دستگاههای الکترونیکی مانند موبایل،کامپیوتر، پرینتر و اسکنر است به صورتی که بتوانیم اطلاعات را بین سیستمهای حاضر در شبکه انتقال بدهیم. هنگامی که دو یا چند کامپیوتر را از طریق مودم، روتر، کابلها و غیره به یکدیگر متصل کنیم به گونه ای که باهمدیگر تبادل اطلاعات داشته باشند ما یک شبکه کامپیوتری ساخته ایم .
زندگی بهتر با شبکههای کامپیوتری
استفاده از شبکههای کامپیوتری مزایای مخلفی را به همراه دارد برخی از این مزایا بر رفتار مالی، کیفیت زندگی و سرعت انجام عملیات تاثیر به سزایی دارد . جابجایی راحت پول بین اشخاص از فواصل دور، صرفه جویی در هزینههای جاری شرکت برای خرید قطعات مختلف مانند پرینتر، حذف عملیاتی که توسط انسان انجام میشود و غیره از مزایای استفاده از شبکههای کامپیوتری است. در ادامه به صورت تیتری برخی از مزایای شبکههای کامپیوتری را مطالعه میکنیم:
استفاده از منابع مشترک(اطلاعات، نرم افزارها و سخت افزارها)
به روز بودن اطلاعات
جلوگیری از افزونگی اطلاعات
تبادل سریعتر و دقیقتر اطلاعات
صرفه جویی در هزینه ها
امنیت اطلاعات
کارت شبکه چیست؟
NIC مخفف Network Interface Card است در واقع هر دستگاه الکترونیکی مانند کامپیوتر برای حضور در شبکه نیازمند کارت شبکه است. کارت شبکه وظیفه ارتباط با شبکه را دارد و اطلاعات ارسال شده از سیستم مبدا را دریافت و به فرمت قابل ارسال در شبکه که بایت است آماده میکند. به همین صورت یکی از وظایف کارت شبکه در کامپیوتر مقصد این است که اطلاعات دریافتی را به فرمتی که قابل فهم کامپیوتر تبدیل کند. کارت شبکه بر حسب عملکرد انواع مختلفی دارد. بهعنوان مثال برای موبایلها از کارت شبکه بی سیم، همینطور برای کامپیوترها عموماً از کارت شبکه سیمی استفاده میشود .
انواع شبکه کامپیوتری
روشهای تقسیم بندی شبکههای کامپیوتری بر اساس مقیاس، کاربرد، و عملکرد میتواند متفاوت باشد از این رو تقسیم بندیهای زیر را میتوان نام برد.
شبکه محلی
Local Area Network
شبکه گسترده
WAN: Wide Area Network
شبکه بی سیم
WLAN: Wireless Local Area Network
شبکه شهری
MAN: Metropolitan Area Network
شبکه ذخیره سازی
SAN: Storage Area Network, System Area Network, Server Area Network, or sometimes Small Area Network
شبکههای دانشگاهی
CAN: Campus Area Network, Controller Area Network, or sometimes Cluster Area Network
شبکههای شخصی
PAN: Personal Area Network
هر یک از شبکه هایی که پیشتر آنها را مطالعه کردید با توجه به محیط کاری مد نظر باید انتخاب شود. برای آشنایی بیشتر در ادامه به بررسی سه نوع شبکه LAN ،MAN و WAN میپردازیم.
LAN چیست؟
شبکه کامپیوتری از نوع LAN(Local Area Network) به منظور برقراری ارتباط بین کامپیوترها طراحی شده است و سرعت بالایی در انتقال اطلاعات دارد و معمولا برای مقیاس کوچکتری مانند اداره، ساختمان استفاده میشود .هتل ها، ساختمانهای اداری، اقامتگاهها معمولاً از یک LAN استفاده میکنند و از طریق ارائه دهنده خدمات اینترنت (ISP) با استفاده از یک مودم به شبکه WAN متصل میشوند. ISP یک آدرس WAN IP را به مودم ارائه میدهد و همه رایانههای موجود در شبکه خانگی از آدرسهای IP LAN استفاده میکنند (که به آن آدرس IP خصوصی نیز میگویند). تمامی رایانههای موجود در شبکه داخلی میتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند اما برای ارتباط با اینترنت باید از یک کانال ارتباطی یکسان استفاده کنند این کانال ارتباطی همان مودم و شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت است.
WAN چیست ؟
شبکه WAN(Wide Area Network) معمولا در فواصل دورتری به وسعت یک کشور و یا قاره استفاده میشود. به دلیل حجم اطلاعات ارسالی در این شبکه ممکن است از تجهیزات استیجاری شبکه ای مانند مخابرات یا ماهوارههای مخابراتی استفاده کند . انواع دیگری از شبکههای کامپیوتری موجود است که به منظورهای گوناگونی طراحی شده اند این تقسیم بندیها اغلب با توجه به چند فاکتور کلیدی مانند وسعت، تعداد کاربران فعال، سرعت شبکه و غیره انجام میشود.
MAN چیست ؟
شبکهMAN(Metropolitan Area Network) معمولاً مساحت فیزیکی بزرگتری نسبت به LAN دارد اما باید به این نکته توجه کرد که از WAN کوچکتر است مانند یک شهر. معمولاً این شبکه توسط یک نهاد مانند نهاد دولتی یا شرکت بزرگ اداره میشود.
جمعبندی
در این مقاله با شبکه و کاربردهای مختلف آن آشنا شدیم. شبکههای کامپیوتری اجزای مختلفی دارند و به همین دلیل تصمیم گرفتهایم تا به صورت سریالی برخی از مفاهیم پایه ای برای ورود به دنیای برنامه نویسی را برای شما آماده کنیم. پیشنهاد میکنیم که حتماً ویدیو این قسمت را هم مشاهده کنید و سوالات خود در این زمینه را از ما بپرسید. مقاله آشنایی با پروتکل را از دست ندهید.
۴ دیدگاه
۰۱ فروردین ۱۴۰۱، ۱۹:۴۰
بسیار عالی . لطفا کاملتر بشه مقاله
سام انوشه۱۶ خرداد ۱۴۰۰، ۰۹:۱۲
بسیار عالی و مفید و جالب ?
sadra hakim۰۹ بهمن ۱۳۹۸، ۲۰:۱۹
بسیار عالی و مفید :))
اگر امکانش هست، توضیحات و عناوینی رو هم در تصاویر قرار بدید که کمی تصورمون هم از مباحث قویتر بشه.
ممنون از شما
وحید گروسی۱۰ بهمن ۱۳۹۸، ۰۷:۱۴
<strong>با سلام و احترام؛</strong>
در ویدیوهای بعدی این موارد لحاظ میشود.
با تشکر از توجه شما
شروع رایگان یادگیری برنامه نویسی
کلیک کنید 👇
دوره الفبای برنامه نویسی با هدف انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب برای شما و پاسخگویی به سوالات متداول در شروع یادگیری موقتا رایگان شد: