شاید شما هم جزو کسانی باشید که بارها عبارات فرانت اند و بک اند را شنیده اید ولی معنی و مفهوم آنها را نمیدانستید. اکثر برنامه نویسان وب زمانی که به یک دیگر میرسند این سوال را از یکدیگر میپرسند که برنامه نویس بک اند هستی یا فرانت اند؟ برای اینکه بدانیم برنامه نویسی فرانت اند چیست و برنامه نویس Front End کیست؟ ابتدا باید بدانیم که front end چیست؟ پس در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.
فهرست محتوای این مقاله
Front end چیست؟
فرانت اند یا Front End ، به قسمت قابل مشاهده وب سایت (نرم افزار) توسط کاربران میگویند. فرانت اند کدهای غیر قابل فهم برای کاربران را در قالب ظاهری گرافیکی و بصری به آنها نمایش میدهد تا بتواند به راحتی از بخشهای مختلف سایت استفاده کنند. در این بخش فرمهای ورودی اطلاعات، صداها، تصاویر، ویدیوها و به صورت کلی هر چیز دیگری که برای کاربر قابل درک باشد، قرار میگیرد. فرانت اند به دو بخش اصلی طراحی وب و توسعه رابط کاربری تقسیم میشود.
در بخش طراحی وب، طراحان با نرم افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ ظاهر سایت را طراحی میکنند. اما بخش توسعه رابط کاربری مربوط به پیاده سازی ظاهر سایت در قالب کدهای HTML ،CSS و Javascript است. زبانهای برنامه نویسی که در فرانت به کار میروند، سمت کاربر یا Client Side میباشند. بنابراین کدهای نوشته شده در فرانت در مرورگر کاربر پردازش و اجرا میشوند. یعنی کاربر به راحتی به این کدها دسترسی مستقیم دارد و میتواند آنها را مشاهده کند. فرانت اند با بخش بک اند (Backend) در ارتباط مستقیم است و تاثیر بسیاری بر روی تجربه کاربری (UX) دارد.
مهارتهای توسعه دهنده فرانت اند
حال که متوجه شدید که فرانت اند چیست ، در این بخش میخواهیم مهارتهای توسعه دهنده فرانت اند را برای یادگیری را بررسی کنیم. کسانی که قصد دارند طراح و توسعه دهنده فرانت اند شوند باید ویژگیها و مهارتهای مختلفی را داشته باشند. مهمترین ویژگیهای یک برنامه نویسی فرانت اند عبارت است از :
- زبان HTML : یک زبان برنامه نویسی نیست بلکه یک زبان نشانه گذاری است که به عنوان هسته و بدنه اصلی صفحات وب به حساب میآید. این زبان برای ایجاد ساختار صفحات وب استفاده میشود.
- زبان CSS : مخفف عبارت Cascading Style Sheets است که به منظور فرم دهی صفحات وب و اجزای مختلف صفحات وب سایت مانند متن، تصویر، کادرها و ... ساخته شده است. CSS طراحان سایت را قادر میسازد که بدون محدودیت خلاقیتهای خود را در طراحی صفحات سایت پیاده سازی کنند.
- زبان برنامه نویسی Javascript : این زبان برنامه نویسی در سمت کاربر پردازش میشود. برنامه نویس فرانت اند به کمک Javascript میتواند به پویانمایی صفحاتی که با HTML و CSS طراحی کرده است بپردازد.
- کتابخانهها و فریم ورکهای فرانت اند Javascript : فریم ورکهای Javascript امکانات بسیار زیادی و پشرفته ای را در اختیار طراحان فرانت قرار میدهند. از جمله این فریمورکها میتوان به Vu.js، Angular و... اشاره کرد.
- اصول طراحی واکنشگرا: یک رابط کاربری استاندارد باید به گونه ای باشد که در دستگاهها و پلتفرمهای مختلف، عملکرد اپلیکیشن را دچار اختلال نکند. بنابراین باید بتواند متناسب با نوع دستگاهی که در حال اجرای آن است، واکنش مناسب نشان دهد.
- نرم افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ : نرم افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ، ایلوستریتور و... در بیشتر مراحل طراحی یک رابط کاربری توسط طراحان فرانت مورد استفاده قرار میگیرند.
- سلیقه و خلاقیت : طراح فرانت اند باید از طرح هایی خلاقانه، کاربرپسند و چشم نواز برای ظاهر یک اپلیکیشن استفاده کند. یک طراح موفق کسی است که بتواند رابط کاربری زیبا منطق بر استانداردهای ظاهری و تجربه کاربری ایجاد کند.
- آشنایی با اصول تجربه کاربری : توسعه دهنده فرانت باید به خوبی نیازهای کاربران را بشناسد. او باید بتواند رابط کاربری یک اپلیکیشن را به گونه ای طراحی کند که کاربران بهترین تجربه را از استفاده از آن به دست آورند.
مثالی از فرانت در دنیای واقعی
برای اینکه مفهوم Front end را بهتر درک کنید، یک فیلم سینمایی را در نظر بگیرید. ظاهر سایت حکم فیلم سینمایی را دارد که شما مشاهده میکنید. بازیگران و صحنههای فیلمبرداری شده اجزایی هستند که Front end را تشکیل میدهند و بر اساس دستورات کارگردان در جای مورد نظر قرار میگیرند و به بازیگری میپردازند. دستورات کارگردان، همان کدهای HTML، CSS و Javascript میباشند که رابط کاربری را ایجاد میکنند.
البته برای اینکه این فیلم ساخته و اکران شود، عوامل پشت صحنه زیادی مانند تصویر بردار، صدا بردار، کارگردان و... داشته است که شما آنها را در فیلم نخواهید دید. کدهایی که در پس زمینه سایت در حال اجرا شدن هستند، مانند عوامل پشت صحنه فیلم میباشند که مربوط به بک اند (Backend) هستند.
اگر میخواهید برنامه نویسی Front End را یاد بگیرید بهتر است مقالات زیر را مطالعه کنید
پیش نیازهای آموزش جاوا اسکریپت
سلام ممنون بابت مقاله مفیدتون.
من خودم به شخصه تو طراحی سایت به قسمت فرانت اند بیشتر علاقه دارم و بهتر متوجه میشم.
خواستم سوال کنم که ایا یک طراح وب سایتی که فقط front end کار میکنه میتونه به موفقیت و درآمدزایی خوبی برسه یا باید حتما فول استک کار کنی که بتونی آینده کاری تو این حرفه داشته باشی؟
سلام.
کار فول استک سنگین تر هست و برای همین درآمد بیشتری داره. اما بنظرم باید بلد باشید که فشار کاری رو مدیریت کنید.
اما به عنوان برنامه نویس فرانت اند اگر با فریمورکهای مختلف جاوا اسکریپت آشنا بشید، از لحاظ کاری مشکلی نخواهید داشت. ری اکت، انگولار، ویو و… به شدت بازار کار خوبی دارند و یکی رو بلد باشید بقیه رو هم در زمان کمتری یاد میگیرید. بنده هم بین این دو، حالت برنامه نویس فرانت اند رو انتخاب کردم و از تصمیمم بسیار راضی هستم.
سلام.میشه بفرمایید چطوری بک اند و فراند اند به هم متصل میکنن؟مثلا سایتی که بک اند رو با پایتون و فرانت اند رو با جاواسکریپت و html و css استفاده کرده؟
و میشه از سایت های ایرانی که از پایتون در بک اند استفاده کردن رو نام ببرید؟
سلام ، من برای برنامه نویسی فرانت اند کلاس رفتم و تا حدودی بلدم ، و پروژه های ساده رو به راحتی میزنم، اما مشکلم پروژه هایی هست که اسلاید شو یا انیمیشن دارن و با حرکت کاربر واکنش نشون میدن . بعضی از پروژه هایی که با ایکس دی زده میشه که انگار واقعا غیر قابل کد ویسی اند اینقدر که متحرک اند !!! . فکر میکنم بیشتر به جی کوئری بر میگرده این نقصم ، میخواستم ببینم برای حرفه ای تر شدنم چه کار میتونم بکنم
سلام لطفا انواع زبانهای برنامه نویسی فرانت اند رو بفرمایید
البته که این مقاله هم مثل مقالات دیگه سایت مفید بود… تیم سون لرن جامع و کامل هستش خیلی خوب میشه که توی مقالاتتون از تجربیات افراد تیم بنویسید مثلا اینکه هر کدوم از برنامه نویسان شما از چه نقطه ای شروع به برنامه نویسی کردن؟ چرا این گزینه رو انتخاب کردن؟ چه مسیری رو طی کردن و… فکر میکنم اینطوری کسی که قصد داره این مسیر رو طی کنه با کمک شما کمتر سردرگم میشه
سلام
ممنون از پیشنهاد خوبتون سعی میکنیم از تجربیات افراد استفاده کنیم.
در برنامه نویسی اولین شرط موفقیت، داشتن علاقه و تلاش برای یادگیریه. بعضی ها از طریق تحصیل در دانشگاه، شرکت در کلاس های آزاد موسسات و یا به طور خودآموز اقدام به یادگیری برنامه نویسی در یک زمینه میکنن و متخصص و شاغل میشن. برخی از برنامه نویسان شاغل در سون لرن هم از دانشجویان برتر خود موسسه بودن.
اگر به طور جدی به یادگیری برنامه نویسی فکر میکنین پیشنهاد میکنم با سون لرن تماس بگیرین تا تیم مشاوره ما بتونه به سوالاتتون پاسخ بهتری بده
با سلام و وقت بخیر!!
میخواستم ازتون بپرسم که میتونم از مطالب سایتتون برای پیج خودم استفاده کنم؟؟
سلام با ذکر منبع مشکلی نداره
عالی بود:)
خواهش می کنم، خوشحالم که استفاده کردید
ممنون مطلب مفیدی بود با تشکر
ممنون بابت مقاله خوبتون