بسیاری از دانشجویان سون لرن از ما سوال میکنند برای طراحی سایت از کجا شروع کنیم، مراحل یادگیری طراحی سایت چیست و چطور باید در این مسیر قدم بگذاریم. در واقع دغدغه اصلی کسانی که میخواهند طراحی سایت را شروع کنند نداشتن نقشه راه و ندانستن مسیر است. خیلی از طراحان وب در شروع کار، راهشان را با آزمون و خطا پیدا میکنند که این مورد باعث میشود زمان زیادی را از دست دهند و در طول مسیر سردرگم شوند. ما در این مطلب بررسی میکنیم که یک طراح سایت باید چه چیزهایی را یاد بگیرد و از چه ابزارهایی استفاده کند تا به یک متخصص در این زمینه تبدیل شود.
فهرست محتوای این مقاله
برای یادگیری طراحی سایت چه چیزهایی نیاز است؟
سالها تجربه آموزش برنامه نویسی در سون لرن مخصوصا برنامه نویسی وب، به ما دید مناسبی نسبت به مراحل یادگیری این گرایش داده است. ما به خوبی نیازهای افرادی که به تازگی وارد طراحی سایت میشوند را درک میکنیم. بسیاری از افراد نمی دانند که از کجا و به چه شکل باید شروع به کار کنند و همیشه با سوالاتی زیادی در حال دسته و پنجه نرم کردن هستند. سوالاتی از قبیل یادگیری چه زبانی را باید شروع کنند؟، از چه ابزاریهای برای طراحی سایت باید استفاده کنند و چگونه میتوانند به صورت حرفه ای به طراحی وب بپردازند؟ به همین خاطر در این مطلب قصد دارین به صورت مرحله به مرحله توضیح دهیم که چه مسیری را باید طی کنید تا به یک طراح سایت تبدیل شوید.
گام اول : یادگیری زبان HTML
اگر به چند سال قبل برگردیم و نگاهی به اولین سایتهای منتشرشده در وب بیندازیم، میبینیم که صفحات آنها تنها از چند المان ساده و ابتدایی تشکیل شدهاند. از گذشته تا امروز، تکنولوژیهای مختلفی در جذاب کردن فرآیند طراحی وب تاثیرگذار بودهاند، اما شاید ندانید که تمام این تکنولوژیها به زبان HTML منتهی میشوند. زبان نشانه گذاری HTML اولین چیزی است که طراحان وب باید یاد بگیرند.
بزرگترین برنامه نویسان وب، یک روز کار خودشان را با HTML شروع کردند. HTML مخفف Hyper Text Markup Language است و در فارسی به آن زبان نشانه گذاری ابرمتن میگویند. دقت کنید که HTML یک زبان برنامه نویسی نیست، بلکه یک زبان نشانگذاری یا Markup language به حساب میآید.
از زبان HTML برای ایجاد بدنه اصلی و ساختار کلی صفحات وب استفاده میشود. این زبان با تگها کار میکند و این تگها هستند که مشخص میکنند در صفحه وب از چه عناصری استفاده شده است. در واقع تگها عناصری هستند که وظایف گوناگونی دارند و با فراخوانی هر کدام کارشان شروع شده و با بستن تگ کارشان تمام میشود. اگر قصد دارید به به صورت کاملتر این زبان را بشناسید و اولین قدم برای تبدیل شدن به یک طراح وب سایت را بردارید، مطالعه مطلب زیر را از دست ندهید.
گام دوم : یادگیری زبان CSS
با استفاده از زبان HTML شما تنها قادر به ساختن ساختار و چهارچوب کلی صفحه وب خواهید بود، اما این قطعا این صفحات ظاهر کاربر پسندی نخواهند داشت. زیرا زمانی که برای ایجاد این صفحات وب فقط از زبان HTML استفاده میکنید، دسترسی شما به تعداد محدودی از عناصر تعریف شده در زبان HTML محدود میشود. پس نیاز به ابزار و یا به عبارت بهتر زبانی دیگری خواهید داشت تا ضعفهای زبان HTML را پوشش دهد. زبانی که به منظور زیبا سازی و فرم دهی به صفحات وب استفاده میشود، CSS نام دارد.
دومین قدم برای کسی که قصد دارد به طراحی وب بپردازد، CSS است. CSS مخفف عبارت Cascading Style Sheets و به معنی "برگههای آبشاری" است. این زبان مانند HTML یک زبان نشانه گذاری است که اجازه میدهد ساختار صفحات وب را از چیدمان عناصر گرفته تا تغییر رنگبندی و فونتها شکل دهید. به کمک CSS میتوانید خصوصیاتی مثل رنگها، فونتها، ابعاد، سایزها، نحوه چیدمان عناصر و غیره را در صفحات وب مشخص کنید. اگر میخواهید با این زبان کاربردی در دنیای وب بیشتر آشنا شوید، به مطالعه مطلب زیر بپردازید.
گام سوم : یادگیری زبان جاوا اسکریپت
زمانی که به زبانهای HTML و CSS مسلط شدید، میتوانید صفحات وب ایستا (Static) را طراحی کنید. اما امروزه کمتر سایتی را میتوانید پیدا کنید که ایستا باشد. زیرا کاربران به دنبال سایتهای تعاملی و داینامیک هستند و دوست دارند از امکانات مختلف آنها استفاده کنند. پویا کردن سایتها حس بهتری از تجربه کاربری را در بازدیدکنندگان و کاربران ایجاد میکند.
یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی که برای پویا کردن سایتها استفاده میشود، جاوا اسکریپت است. جاوا اسکریپت زبانی سطح بالا، داینامیک، مبتنی بر شی و تفسیری است که از شیوههای مختلف برنامه نویسی پشتیبانی میکند.
سومین گام برای تبدیل شدن به یک طراح وب، یادگیری و تسلط بر زبان جاوا اسکریپت است. این زبان از نظر محبوبیت و کاربرد رشد بسیار بالایی دارد و از آن میتوان برای برنامه نویسی سمت سرور (Server Side)، اپلیکیشنهای موبایل، بازی و اپلیکیشنهای دسکتاپ استفاده کرد. بنابراین میتوان اینگونه برداشت کرد که زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت ، یک زبان همه فن حریف است.
کار با جاوا اسکریپت بسیار شیرین است، اما لذت کار با آن را زمانی درک میکنید که از Libraryهای این زبان مثل Jquery یا React.js استفاده کنید. شما میتوانید در مطلب زیر اطلاعات بیشتری را در مورد این زبان برنامه نویسی به دست آورید.
گام چهارم : یادگیری یک زبان برنامه نویسی سمت سرور مثل PHP
زمانی که شما سه گام قبلی را طی کنید، به راحتی میتوانید یک سایت را به صورت کامل طراحی کنید. اما امروزه سایتها علاوه بر ظاهر زیبا نیازمند منطق صحیح هم هستند، به همین دلیل باید سایت هایی را بسازید که قادر باشند نیازهای کاربران به درستی اجرا و پردازش کنند. برنامه نویسان وب به دو دسته کلی تقسیم میشود.
گروه اول وظیفه دارند به طراحی ظاهری سایت بپردازند که به آنها برنامه نویسهای سمت کاربر (Client-side) میگویند. گروه دوم افرادی هستند که منطق سایتها را پیاده سازی میکنند و به عنوان برنامه نویسان سمت سرور (Server-side) شناخته میشوند. بعضی از برنامهنویسان میتوانند در هر دو حوزه کار کنند که به آنها برنامه نویسان Full Stack میگویند.
فرض کنید به عنوان برنامه نویس سمت کاربر، مثلا یک صفحه تماس با ما را طراحی کردهاید، اگر دکمه ارسال فرمها کار نکند نمیشود از فرم زیبایی که ساختهاید استفاده کرد. همچنین اگر کاربران نتوانند در سایت شما ثبت نام کنند، مشکلاتی مانند احراز هویت به وجود میآید. زمانی که میخواهیم میان کاربر، پایگاه داده و سرور ارتباط برقرار کنیم، اهمیت استفاده از یک زبان برنامه نویسی سمت سرور به خوبی مشخص میشود.
با آموزش PHP میتوانید اسکریپتهایی بنویسید که از کاربران خود اطلاعات بگیرید و بعد از پردازش این اطلاعات، آنها را به کاربر برگردانید. در پروژههای بزرگ تحت وب استفاده از یک زبان سمت سرور ضروری است. به همین دلیل سایتهای مطرحی مثل فیس بوک، ویکی پدیا و غیره در بک اند خود، از PHP استفاده میکنند.
ابزارهای مورد نیاز برای یادگیری طراحی سایت
با توجه به سرعت تغییرات و پیشرفت تکنولوژی در دنیای امروز، بروز بودن برای برنامه نویس امری غیرقابل چشم پوشی است. بنابراین برنامه نویسان باید به بروزترین و بهترین ابزار برنامه نویسی مجهز شوند. محیطهای توسعه برنامه نویسی و ویرایشگرهای متن به عنوان ابزارهای اصلی برنامه نویس از این موضوع پیروی میکنند. اگر ابزارهای درستی انتخاب کنیم و به خوبی آنها را به کار بگیریم، مسیر طراحی سایت برای ما جذابتر و آسانتر میشود.
در زمان انتخاب ابزار توسعه برنامه نویسی شما دو گزینه برای انتخاب خواهید داشت، IDEها و Text Editor ها! بسیاری از برنامه نویسان تفاوت بین آنها را نمیدانند. هر یک از این ابزارها مزایا و معایبی دارند که باید با توجه به اهدافی که برنامه نویس دارد یکی از آنها را انتخاب کند. اگر میخواهید با تفاوت هر یک از این ابزارها آشنا شوید و بتوانید بهترین ابزار توسعه برنامه نویسی را انتخاب کنید، مطلب زیر را مطالعه کنید.
ویرایشگرهای کدنویسی برای یادگیری طراحی سایت
برای نوشتن کدها میتوانید از ادیتورهای پیشرفته استفاده کنید. البته فراموش نکنید که حتی در نرم افزاری مثل Notepad میتوان کدنویسی کرد، اما دیگر خبری از قابلیتهای جذاب مثل کامل کردن خودکار کد، رنگ گذاری کلمات کلیدی، تشخیص خطاها، فرمتبندی کدها نیست. ویرایشگرهای کد با امکانات متنوعی که دارند، هم کدنویسی را لذتبخش کرده هم در وقت برنامه نویسان صرفه جویی میکنند. در ادامه برخی از معروفترین Code Editorها را معرفی کردهایم:
- PhpStorm
- Microsoft Visual Studio
- Microsoft Expression Web
- Notepad++
- Adobe Dreamweaver
- Komodo Edit
- NetBeans
نرم افزارهای گرافیکی
در مفاهیم فرانت اند، طراح رابط کاربری با برنامه نویسی رابط کاربری متفاوت است. زیرا برای طراحی این صفحات وب در حقیقت طراح رابط کاربری صفحات وب را طراحی میکند، ولی وظیفه برنامه نویس سمت فرانت اند است که آنها را به فرمت وب تبدیل کند. البته شما هم میتوانید به کمک نرم افزارهای گرافیکی، یک نمونه از ایده خود طراحی کنید. سپس این ایده طراحی شده را با زبانهای سمت کاربر برنامه نویسی کنید.
مزیت دیگر استفاده از نرم افزارهای گرافیکی در طراحی سایت این است که شما یک به یک طرح کلی میرسید. دیگر لازم نیست زمان کدنویسی همه چیز را اول در ذهن خود بسازید و فقط باید فایلهای طراحی شده را مرور کنید. یک از معروفترین نرم افزارهای گرافیکی دنیا Sketch است که برای طراحی رابط کاربری از آن استفاده میشود.
جمع بندی
یادگیری طراحی سایت مسیر پرفراز و نشیبی دارد. اگر در این مسیر از قدمهای بعدی خود اطلاع نداشته باشید، کار کمی دشوار میشود. به همین خاطر داشتن یک نقشه راه مانند نقشه گنج است که شما را تا رسیدن به هدفتان همراهی میکند. پس بهتر است ابتدا تصمیمتان را بگیرید و مسیر خود را مشخص کنید. اگر طراحی قالب را دوست دارید فرانت اند مناسب شما است و اگر دوست دارید تعامل کاربر با سایت را ممکن کنید و به پیاده سازی منطق آن بپردازید، یادگیری برنامه نویسی بک اند، گزینه مناسبی است، البته همانطور که گفتیم بعضی از برنامه نویسان در هر دو زمینه فعالیت میکنند. شما هم میتوانید به هر دو بخش مسلط شوید، اما بهتر است بر اساس استعداد و علاقه خود تصمیم بگیرید. شما کدام مسیر را برای یادگیری طراحی سایت انتخاب کرده اید؟
ایا میشه با پایتون Client-side رو کارکرد و با پی اچ پی سرور رو ساخت؟
درود.
بله php که مشکلی نداره و برای پایتون در بخش کلاینت هم میتونید از skulpt استفاده کنید.
سلام
در حل طراحي سايتي با ورد پرس هستم و نياز به دريافت عدد از كاربر و رسم نمودار دارم. از html ميشه استفاده كرد يا بايد حتما PHP ياد بگيرم؟؟
در ضمن از وردپرس براي رسم نمودار ميشه استفاده كرد ولي دريافت عدد از كاربر و دادن آن به افزونه مخصوص رسم نمودار خيلي پيچيده است.
اگه ميشه راهنمايي كنيد.
ممنون
درود. شما سه راه دارید:
1. اطلاعات ورودی کاربر رو با افزونه های موجود در یک فایل اکسل ذخیره کنید و بعد اون فایل رو با افزونه های مربوط به رسم نمودار نمایش بدید.
2. اگر دریافت عددنون بازه میپذیره، یک فرم نظرسنجی ایجاد کنید و با کمک افزونه های نظرسنجی موجود خودکار نمودارش رسم میشه.
3. از php و html استفاده کنید و خودتون کدشو بزنید. لازم نیست هردو رو کامل بلد باشید، سوالتون رو به صورت انگلیسی سرچ بزنید و با جوابهای مشابه به کد مناسب خواهید رسید.
در ضمن این لیست افزونه های محاسبه گر رو ببینید، من تا حالا تست نکردم اما احتمالا به دردتون بخوره.
من علاقه زیادی به این کار دارم از آنجایی که در این زمینه اطلاع کافی نداشتم مقاله شمارو مطاله کردم
امید وارم نتیجه دلخواه رو کسب کنم
از گام اول شروع میکنم
ممنون بابت راهنمایی و سایت خوب شما
من خودم برای یاد گیری بک اند و فرانت اند از سایت تاپ لرن استفاده می کنم خیلی سایت خوب
که شما می تونید ازش استفاده کنید مثلا آموزش های
html
css
java script
asb.net mvc
c#
رایگان هست که همین ها برای سایت نویسی کافی هست
مقاله بسیار عالی برای من که تازه میخام شروع کنم. مراحل به خوبی تعریف شده. برای یادگیری اولین مرحله چه روشی رو پیشنهاد میدید؟ فیلم آموزشی ، کتاب یا کلاس؟
درود.
توصیه میکنم با آموزشهای سایت w3schools شروع کنید.
بعد از اتمام سعی کنید یک پروژه کوچک برای خودتون تعریف کنید و بر اساس همون اگر جایی به مشکل خوردید به سراغ فیلمهای آموزشی اون مبحث برید. کتاب خیلی کمکی به یادگیری موارد وب نمیکنه و حتما باید دست به کد بشید تا تاثیرش رو ببینید.
بسته به میزان سرعتی که معمولا هنگام یادگیری دارید و سرعتی که در یادگیری مطالب W3schools دارید، میتونید تصمیم بگیرید که خودآموز پیش برید یا از کلاس و دوره های آموزشی استفاده کنید.
سلام. مرسی بابت اطلاعاتتون. الان من میخوام یک برنامه اموزشی طراحی کنم . که از سیستم های اندروید و ای او اس و ویندوز پشتیبانی کنه. همینطور سایتش رو هم بسازم. مهم نیست چقدر زمان ببره فقط بگین به چه زبان هایی احتیاج دارم ؟( زبان سی و سی پلاس پلاس رو هم بلدم ) خواهشا جواب بدین. من کاملا گیج شدم. در ضمن نمیخوام ازین برنامه ها یا سایت های ساده بسازم. ( مخاطب پسند باشه دیگه)
درود.
با توجه به هدفتون، توصیه میکنم از وب اپلیکیشنها یا همون PWAها استفاده کنید. به طور کلی، وب اپلیکیشن (PWA) یا برنامهی تحت وب، اپلیکیشنی هست که از طریق یک مرورگر وب و با اینترنت استفاده میشه. برای توسعه این برنامه ها باید زبانهای html،CSS و جاوا اسکریپت رو یاد بگیرید. فریمورک های ری اکت و انگولار هم با همین سه تا زبان کار میکنند و کمک میکنند سریعتر کد بنویسید.
اما اگر میخواید برنامه تون نیاز به اینترنت نداشته باشه، باید یک فریمورک مشترک برای برنامه نویسی اندروید و ios انتخاب کنید (مثل زامارین که با C# هست) که یبار کد بزنید و روی هر دو نوع بتونید خروجی بگیرید. بعد سایت خودتون رو جدا طراحی کنید.
یک دنیا سپاس بابت مطالب مفیدتون
سلام وقت بخیر
ممنون از توجه شما دوست عزیز
سلام خسته نباشید .
میشه توضیح بدین ک چجوری میشه وارد بازار کارش شد؟
سلام وقت بخیر. ابتدا برای خودتون پروژه تعریف کنید و سعی کنید که به بهترین نحوه پروژههای خودتون رو انجام بدید چون قراره در آینده، اونا رو به عنوان نمونه کار به افرادی که از شما کار میخوان نشون بدید. در نهایت یک رزومه درست کنید و برای شرکتهای مختلفی که آگهی کار توی سایتهای فریلنسری میذارن بفرستید.
سلام میخواستم ببینم میشه به جای یادگیری css و فقط با استفاده از فوتوشاپ و html یه سایت رو طراحی کرد؟
سلام ببخشید
سایت داینامیک یا استاتیک چه جوری ساخته میشه و با چه زبان برنامه نویسی ساخته میشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟
بسیار مختصر و مفید بود مرسی از اینکه وقت میزارید
سلام.من شنیدم که HTML و CSS رو باید با هم یاد گرفت چون کاملا به هم پیوسته هستند میخواستم بدونم درست هستش یا نه؟ با تشکر
بعد از html شروع به یادگیری css و بعد javascript کنید. مقالهی نقشه راه Front-End به خوبی میتونه شما رو راهنمایی کنه.
مقالهی چه هاستی بهتر است | هاست چیست در رابطه با انواع هاست و هاستینگ میتونه شما رو راهنمایی کنه.
سلام این مقاله رو ببینید.