اصولی برای بهبود نوشتهها در فضای دیجیتال از دیدگاه UX
چه مقدار هماهنگی باید بین طراحی رابط کاربری و نحوه نمایش نوشتهها در UX وجود داشته باشد؟ قطعا پاسخ این سوال واژه "بسیار زیاد" است !
دقیقا همان اصولی که معرف یک UI خوب است، بیان کننده آن است که چه چیزی باعث نوشتن خوب میشود.
به عنوان یک نویسنده، ممکن است تا به حال فکر نکرده باشید شما به وب سایتها یا اپلیکیشنهای با رابط کاربری خوب نسبت به سایر آنها توجه بیشتری میکنید، ولی این حقیقت دارد . انسانها موجودات بصری فوق العاده ای هستند . به طوری که نیمی از قدرت پردازش مغز ما به تفسیر اطلاعات بصری میپردازد.
بسیاری از مردم فکر میکنند "طراحی" به دنیایی از تصاویر، آیکونها و تصاویر محدود شده است. این درک درستی نیست. از آنجایی که الفبای سیریلی را یاد نگرفته اید و یا در روسیه رشد نکردید، اینها به عنوان «حروف» به شما خوانا نیستند. بعضی از آنها در دید اولیه مانند تصاویر هستند. در صورتی که شناختی نسبت به آنها ندارید، آیا میدانستید که این حروف تشکیل یک نامه را میدهد؟
دنیای طراحی گرافیک و UI پیرامون ادراکات بصری تمرکز دارد. اما ایجاد و استفاده از نوع نوشتار (TypeFaces) برای انتقال یک داستان است. گردآوری کلمات، اندازه فونت، حالات نوشته (ایتالیک،بولد و ...)، کاراکترهای حروفو ... همه اینها بخشی از قلمرو بصری است که شما به عنوان یک نویسنده میتوانید ایجاد کنید و به واسطه آن رابط کاربری نوشته تان را کنترل کنید. UX Writing به همان اندازه نقش مهمی در شکل گیری تجربه کاربری دارد که جنبههای بصری و طراحی UI را به نمایش میگذارد.
بنابراین، حال که متوجه شدیم "طراحی بصری" از "سبک نوشتن" جدا نیست، اجازه دهید به این 6 راهنمایی UI که نوشتن UX را بهبود میبخشد، بپردازیم:
اصل هماهنگی در ساختار
در طراحی رابط بصری، المان هایی که به یکدیگر شبیه هستند و یا کارهایی مشابه انجام میدهند، باید به طور طبیعی با یکدیگر هماهنگ شوند. همین امر برای نوشتهها نیز کاربرد دارد. گاها کلماتی مشابه در کنار هم قرار دارند اما با کلیک بر روی آنها شاهد انجام عملیاتی متضاد هستیم. به عنوان مثال همه ما تجربه داشتیم که در قسمتی از برنامه یا وب مایل به کلیک بر روی "بله" بودیم اما بعد از آن روی صفحه نمایش تغییراتی اعمال شده یا حرکتی به پایان رسیده و در عوض "نه" را کلیک کرده ایم.
گاهی اوقات با توجه به اینکه نمایشگر موبایلها کوچک هستند، فاصله نمیتواند به مقدار کافی کمک کننده باشد. در این صورت، کاربر به گزینه هایی برای بازگشت، شروع دوباره یا انتخاب دیگری نایز خواهد داشت.
اصل سادگی: به طور واضح ارتباط برقرار کنید و آن را ساده نگه دارید (Simplicity)
سادگی یک قاعده اساسی در طراحی رابط کاربری است که در خصوص نوشتار نیز صدق میکند. این اصل به عنوان مرکز سه اصل UX را در بر دارد: واضح بودن، مختصر بودن و کارایی.
سادگی، به این معنا نیست که چیزی به راحتی ایجاد گردد بلکه به منظور سهولت استفاده برای کاربر باید بیشترین اهمیت را داشته باشد. هنگامی که کسی از محصول شما استفاده میکند احتمالا در شرایطی است که حواسش کاملا متمرکز آن نیست. حفظ نوشتن ساده و روشن شما، باعث میشود که کاربر بتواند روی تکمیل کار تمرکز کند.
اصل قابلیت مشاهده: گزینههای مورد نیاز را بدون هیچ مشکلی مشاهده کنید (Visibility)
حیاتیترین امکانی که کاربران نیاز دارند تا به واسطه تلفن اپل کوچک خود انجام دهند، استفاده از نوار ناوبری پایین صفحه نمایشگر میباشد که راه حلی برای دستیابی به مقصود آنها است. دقیقا این همان چیزی است که کاربر به آن نیاز دارد و آن را متمایز میکند. اهمیت این موضوع برای نوشتهها دو برابر است.
افرادی که در فضای آنلاین مطالعه میکنند، معمولا این کار را در الگویی به نام "F" انجام میدهند. این بدان معنیست که آنها در ابتدا عنوان و عنوان را خوانده، سپس به خط اول پاراگراف اول میروند... سپس دوم، و همین طور ادامه میدهند تا زمانی که موضوعی چشم آنها را به خود جلب کند.
اجازه ندهید کاربران برای رسیدن به مقصود خود پاراگراف به پاراگراف متن شما را نگاه کنند تا نهایتا آنچه را که نیاز دارند، بیابند. درک رفتار کاربران، بدین معنی است که بدانید آنها به دنبال چه هستند! و در نهایت آنها را سریع و کارآمد به هدفشان برسانید، در غیر اینصورت کاربران وب سایت یا اپلیکیشن شما مدت زمان طولانی را صرف این کار نخواهند کرد.
درک هدف کاربران، بدان معنی است که باید بدانید که آنها چه چیزی را دنبال میکنند.
اصل انتقادات و پیشنهادات: یکنواخت عمل کنید و کاربران خود را از تغییرات آگاه سازید
شما ممکن است رفتاری را دوست داشته باشید، اما کاربران شما خیر! به خصوص اگر آنها انتظار اتفاقی خاص را داشته باشند، و در نهایت با اتفاقی دیگر روبرو شوند. با کاربران بسیار شفاف باشید و هر تغییری که قرار است اتفاق افتد را به اطلاع آنها رسانید. اگر شرایط تغییر کند، بگذارید بلافاصله بفهمند. اگر آنها ایمیلی ارسال کنند یا در یک لیست پستی مشترک شوند، آنها به عنوان مشترک و دنبال کننده شما میبایست از تغییر در شرایط آگاه شوند. همه چیز را شفاف کنید خیلی واضح. کسی دوست ندارد از اتفاقی که افتاده است، تعجب کند. دنیای دیجیتال به اندازه کافی عجیب و غریب است.
اصل بردباری!
هنگام نوشتن در فضاهای آنلاین، همیشه به خاطر داشته باشید که چیزی را که به یک صورت نوشتید، به این معنی نیست که هر کس دیگری چنان فکر کرده باشد. از خلاقیت خود استفاده کنید و اجازه دهید در پاسخ هایی که کاربران میتوانند ارائه دهند، بتوانند تفسیر نیز کنند. قانون "به اندازه کافی نزدیک" نجات دهنده است.
اصل منع استفاده مجدد: از مترادفها استفاده نکنید
استفاده از کلمات مترادف شاید در محاورات ما ایجاد مشکلی ننماید ولی به عنوان یک نویسنده که به تجربه کاربری اهمیت میدهد باید از تکرار کلمات مترادف به صورت پیاپی و در کنار هم اجتناب نمایید. این کار علاوه بر مختصر شدن متون، کاربر را به سرعت به مقصود خود میرساند.
همه ما علاقه مندیم به عناوین خودمان بپردازیم: «کپی رایت»، «نویسنده UX»، «طراح UX»، «طراح محصول»، «طراح UI» و غیره. این عناوین را لایق خود میدانیم ولی برای دستیابی واقعی به آن باید حافظ اصول آنها نیز باشیم . اما در قوانینی که ما برای رسیدن به اهدافمان به کار میبریم و بهترین تجربه را برای کاربران رقم میزنیم، همپوشانی زیادی وجود دارد. برای ادامه فعالیت در زمینههای فوق، یادگیری رشتههای مختلف و مرتبط جهت بهبود آنچه انجام میدهید، بسیار حیاتی است ... بنابراین از حباب عنوان خود بیرون بیایید و یاد بگیرید!
از شما بابت مطالعه این مقاله سپاسگذارم، لطفا نظرات سازنده خود را برای بهبود و جهت دهی برای ما ارسال نمایید.
با تشکر، ترجمه و تدوین: علیرضا موذن
خیلی ممنون بابت مقاله
خواستم نظری راجب UX سایت بدم.. این تبلیغ “اپ های اندروید خودت رو بساز…” که توی کادر مقاله قرار گرفته و انیمیشنی هم هست، بسیار توجه رو به خودش جلب میکنه و خوندن قسمت های پایانی مقاله رو سخت میکنه
ممنون از توجهتون