چرا باید از یک فریمورک PHP استفاده کنیم؟ : زبان برنامه نویسی PHP یک زبان سمت سرور متن باز است. این زبان برنامه نویسی، درست مثل سالهای گذشته، همچنان با قدرت مقام محبوبترین زبان سمت سرور را به خود اختصاص داده است. به طوری که 80 درصد از وب سایتهای کل دنیا از PHP به عنوان زبان سمت سروری خود استفاده میکنند. اما به دلیل ساده و سریع کردن فرآیند کدنویسی، در سالهای اخیر تعداد زیادی فریمورک PHP در انواع سایزها و کاربردهای مختلف ساخته شده اند.
نکته مهم اینجا است که نمیتوان از هیچ فریمورکی به عنوان بهترین فریمورک نام برد. توسعه دهندگان میتوانند به تناسب میزان تجربه، نیاز ها، امکانات هاستینگ و زمان خود فریمورک مناسب کارشان را انتخاب کنند. با ما همراه باشید تا بهفمید چرا باید از یک فریمورک PHP استفاده کنیم. فریمورکها به توسعه دهندگان کمک میکنند برنامههای پیچیده و امن را در مدت زمان کمتری ایجاد کنند. اما از کجا باید بفهمیم که کدام فریمورک برای ما و کارمان مناسبتر است؟ در ادامه این مطلب محبوبترین فریمورکهای PHP در سال 2019 را به همراه مزایا و معایب هر کدام بررسی میکنیم.
فهرست محتوای این مقاله
چرا باید از یک فریمورک PHP استفاده کنیم؟
فریمورکهای PHP به شما کمک میکنند برای پروژههای خود یک ساختار آماده داشته باشید. این کار باعث ساده شدن فرآیند برنامه نویسی پروژه شما میشوند و به طور چشمگیری زمان لازم برای توسعه را کاهش میدهند. بنابراین شکی نیست که آموزش استفاده از این فریمورکها برای هر برنامه نویس سمت سروری، یک مزیت و حتی یک الزام محسوب میشود.
بهترین فریمورکهای PHP در سال 2019
در این بخش نه تنها به معرفی محبوبترین فریمورک، بلکه به معرفی بهترین فریمورکهای PHP در سال 2019 میپردازیم. اگر google Trends را بررسی کنید، میبینید که فریمورک لاراول با اختلاف زیادی نسبت به فریمورکهای PHP دیگر، بیشتر در گوگل جستجو شده است:
در این نمودار می توانیم ببینیم که برنامه نویسان حرفه ای و تازه کار تا چه حد در حال جستجو و یادگیری در مورد فریمورکها هستند. دلایل مختلفی برای انتخاب کردن استفاده از فریمورک توسط توسعه دهندگان وجود دارد. این فریمورکها یک ساختار سریع و بهینه را برای توسعه وب سایت و API ارائه میدهند. با استفاده از این فریمورکها میتوانید مطمئن شوید هرگز لازم نیست کدهایی مانند کدهای امنیت، احراز هویت، کار با دیتابیس و... در پروژههای مختلف شما تکرار شود.
در جدولی که در ادامه مشاهده میکنید، مزایا و معایب هر فریمورک را به طور کلی لیست کرده ایم؛ چرا که قبل از انتخاب هر فریمورک تحقیق در مورد مزایا و معایب آن مهمترین وظیفه شما است!
نام فریمورک |
مزایا |
معایب |
CakePHP | فریمورکی مدرن با پشتیبانی از PHP با ورژن بالاتر از 5.5
توسعه با سرعت بالا بخاطر ساختار بندی اولیه مناسب بسیار مناسب برای وب اپلیکیشنهای تجاری سیستم کش، ارتباط با دیتابیس، اعتبارسنجی و احراز هویت از پیش نوشته شده و آماده امکانات گسترده امنیتی شامل سیستم جلوگیری از اسکریپتهای Cross Site، SQL Injection و اعتبارسنجی فرم ها مستندات جامع *** |
به اندازه فریمورک هایی مثل Laravel برای ساخت RESTFUL API مناسب نیست |
CodeIgniter | بسیار برنامه نویس پسند و خوش دست بدون نیاز به پشتیبانی یا وابستگی به پکیجهای دیگر
توانایی کار روی انواع سیستمهای هاستینگ و انواع دیتابیسهای استاندارد مثل MySQL استفاده از معماری MVC مستندات جامع *** |
استفاده نکردن از Autoloading و Namespace
آسان نبودن تست واحد به اندازه فریمورکهای دیگر تعداد کم کتابخانه هایی که در این فریمورک نوشته شده |
Laravel | پکیجهای رمزنگاری قدرتمند
ORM پیشرفته الوکوئنت انواع قابلیتهای آماده مانند سیستم احراز هویت مستندات و راهنمای بسیار جامع جامعه کاربری بزرگ استفاده از معماری MVC و نسخه PHP 7 به روزرسانی سریع توسعه سریع سیستم فایل و کدهای مرتب تست واحد (Unit Test) آسان *** |
تعداد بالای کوئری به دیتابیس
کارکرد دشوار روی هاستهای اشتراکی |
Symfony | سرعت بهبود یافته به دلیل استفاده از سیستم کش با بایت کد
مستندات جامع پشتیبانی قوی *** |
یادگیری مشکل
شرکتها در حال مهاجرت به فریمورکهای MVC هستند در حالی که سیفونی از این معماری پشتیبانی نمیکند |
Yii 2 | بازنویسی شده از فریمورک Yii 1 که یک فریمورک محبوب دیگر است
بسیار انعطاف پذیر و مدرن یکی از قدیمیترین فریمورکهای PHP که همچنان پشتیبانی میشود داری پکیج هایی برای امنیت مانند احراز هویت زمان توسعه کوتاه و سریع *** |
در هنگام کدنویسی در فریمورک Yii اگر خودتان کدنویسی منظم و تمیز را رعایت نکنید وب اپلیکیشنتان کثیف و به هم ریخته میشود |
Zend | ایده آل برای وب اپلیکیشنهای تجاری و بزرگ
کامپوننتهای متعدد برای اعتبار سنجی، سیستم feed و فرم ها شی گرا *** |
برای توسعه سریع اپلیکیشنها فریمورک ایده آلی نیست |
Phalcon | توسعه سریع
سیستم Autoload امکانات امنیتی عالی مستندات جامع برنامه نویس پسند و خوش دست |
به اندازه لاراول متن باز نیست
باگهای این فریمورک تا رفع شدن توسط توسعه دهندگان آن باقی میماند توانایی پشتیبانی از معماری HVVM را ندارد |
فریمورک لاراول
فریمورک لاراول در سال 2011 معرفی و به سرعت به محبوبترین فریمورک PHP متن باز و رایگان در جهان تبدیل شد. شما میتوانید با استفاده از لاراول به راحتی وب اپلیکیشنهای پیچیده و پیشرفته بسازید؛ و البته این کار را به سریعترین حالت ممکن انجام دهید. یعنی بسیار سریعتر از فریمورکهای PHP دیگر! در واقع لاراول توسعه اپلیکیشن را برای شما بسیار آسان میکند. این آسانی به این دلیل است که این فریمورک بخشهای روتین اپلیکیشن مثل سیستم روتینگ، سشن ها، سیستم کش و احراز هویت را از پیش آماده کرده است.
چرا باید از فریمورک لاراول استفاده کنیم؟
لاراول برای اجرای پروژه هایی با بک اند پیچیده بسیار مناسب است. نصب و راه اندازی آن به شدت آسان است و بسیاری از بخشهای وقت گیر اپلیکیشن را از پیش آماده کرده است. در واقع لاراول، فریمورکی پر از امکانات مختلف آماده است. شما میتوانید به راحتی با استفاده از Migration دیتابیس خود را آماده کنید، تحت معماری MVC برنامه بنویسید و از امکانات مختلفی مثل امنیت پیشرفته، سیستم روتینگ، احراز هویت و موتور قالب Blade لاراول استفاده کنید.
اگر قصد اجرای پروژههای سازمانی یا B2B را دارید لاراول میتواند از بهترین گزینههای شما باشد. سرعت و امنیت لاراول متناسب با ترندهای روز برنامه نویسی است و میتوانید با خیال آسوده برای پروژههای بزرگ خود به آن اعتماد کنید. اما اگر پروژه شما یک پروژه کوچک و جمع و جور است بهتر است روی انتخاب فریمورک بزرگی مانند لاراول کمی تجدید نظر کنید!
چرا باید از فریمورک کدایگنایتر استفاده کنیم؟
کدایگنایتر فریمورکی است که به عنوان یک فریمورک بسیار کوچک معروف است. در واقع حجم تمام فایلهای این فریمورک به همراه مستندات آن تنها 2 مگابایت است! این فریمورک میتواند برای پروژه هایی که به انعطاف پذیری بالایی احتیاج دارند بسیار مناسب باشد. کدایگنایتر ماژولهای آماده بسیاری دارد که به شما کمک میکنند اپلیکیشن هایی با کامپوننتهای دارای قابلیت استفاده مجدد (Reusable) بسازید.
چرا از کدایگنایتر استفاده کنیم؟
کدایگنایتر یک فریمورک ایده آل برای تازه کاران و بسیار سبک و سر راست است. بر خلاف اغلب فریمورک ها، شما میتوانید بدون هیچ دردسر یا پیش زمینه خاصی آن را نصب کنید. به دلیل همین نصب راحت و البته داشتن مستندات مصور، کدایگنایتر برای کاربران تازه کاری که استفاده از فریمورک را برای اولین بار تجربه میکنند بسیار عالی است.
اگر قصد دارید یک اپلیکیشن مقیاس پذیر (Scalable) بسازید کدایگنایتر یک گزینه مناسب برای شماست. این فریمورک از معماری MVC استفاده میکند و دارای سیستم ارور هندلینگ عالی، ابزارهای امنیتی و مستندات ساده و جامع است.
به نسبت سایر فریمورک ها، کدایگنایتر یک فریمورک بسیار سریع است و کارایی بالایی از خود نشان میدهد. این ویژگی کدایگنایتر را برای اپلیکیشنهای سبک و سریع روی سرورهای معمولی، به یکی از بهترین گزینهها تبدیل میکند.
اما بهتر است یک هشدار صادقانه به شما بدهیم! اگر قصد ساختن یک اپلیکیشن بسیار امن را دارید به کدایگنایتر فکر نکنید! چرا که انتشار نسخههای فریمورک کدایگنایتر کمی بدون قاعده و نامرتب است.
فریمورک Yii 2
تلفظ نام این فریمورک کمی مشکل به نظر میرسد اما میتوانید آن را چیزی شبیه به یی تلفظ کنید! Yii مخفف عبارتی به معنای "آره همینه!" (Yes! It is!) و در واقع نام یک فریمورک ساده و تکامل یافته است! در واقع شما با یک فریمورک با کارایی بسیار بالا و بر پایه کامپوننت PHP سر و کار دارید که میتوانید با استفاده از آن وب اپلیکیشنهای مدرن بسازید. Yii فریمورکی مناسب برای همه انواع وب اپلیکیشن است و به همین دلیل به عنوان یک فریمورک همه منظوره شهرت دارد.
چرا از Yii استفاده کنیم؟
فریمورک Yii مراحل نصب راحتی دارد. به علاوه، ویژگیهای امنیتی این فریمورک آن را برای وب اپلیکیشن هایی که نیازمند امنیت بالا هستند، مانند CMS ها، انجمن ها، پرتالها و یا سایر پروژههای بزرگ و تجاری به گزینه ای مناسب تبدیل میکند.
فریمورک Yii مدعی سرعت و کارایی است! امکانات این فریمورک بسیار گسترده است و به توسعه دهندگان اجازه میدهد بدون نوشتن کدهای تکراری و بعضا پیچیده SQL وب اپلیکیشن بسازند. چرا که Yii از مدل ORM برای اتصال به دیتابیس استفاده میکند. یعنی میتواند تمام دیتابیس پروژه را به صورت اشیا (Objects) ببیند.
Yii دارای یک تیم تخصصی توسعه است که در پیشرفت پروژه همکاری میکنند. در ضمن این فریمورک مانند لاراول دارای یک جامعه کاربری بزرگ است. بنابراین هر زمان که در استفاده از آن به مشکلی برخوردید میتوانید آن را در انجمنهای Yii مطرح کنید و از سایر توسعه دهندگان کمک بگیرید.
فریمورک Yii بسیار گسترده است. شما میتوانید تقریبا تمام قطعه کدهای هسته اصلی این فریمورک را شخصی سازی کنید. البته اگر در استفاده از این فریمورک یک تازه کار هستید باید خود را برای یک مسیر یادگیری طولانی آماده کنید!
فریمورک Phalcon
فریمورک فالکون یک فریمورک فول استک است که در سال 2012 بر پایه معماری MVC و با زبانهای C و C++ نوشته و منتشر شد. فالکون یک C-extension است. اما این به چه معنی است؟ C-extension بودن فالکون یعنی تمام سورس کد این فریمورک از پیش به زبان C ترجمه شده است. برای یادآوری باید بگوییم که زبان برنامه نویسی PHP بر پایه زبان C نوشته شده است. بنابراین سورس کد فالکون دیگر احتیاجی به ترجمه شدن به زبان C ندارد. این ویژگی فالکون را به پر سرعتترین فریمورک PHP تبدیل کرده است!
چرا از فالکون استفاده کنیم؟
نصب فالکون بسیار آسان و سر راست است. به علاوه به راحتی میتوان آن را شخصی سازی و کانفیگ کرد. این ویژگی فالکون را برای وب اپلیکیشن هایی که به درجات بالای شخصی سازی احتیاج دارند بسیار مناسب میکند. البته اکثر اپلیکیشنهای بزرگ و تجاری از این دسته هستند!
برای داشتن یک وب اپلیکیشن خوب به چه چیزی احتیاج دارید؟ سرعت بهبود یافته و عالی؟ مدیریت منابع؟ امنیت بالا و یا سیستم کشینگ؟ شاید هم به یک سیستم پیشرفته Autoload احتیاج داشته باشید؟ به هر حال باید بگوییم که فالکون بهترین گزینه برای شماست! بر خلاف سایر فریمورکهای PHP، فالکون کارایی خود را با بهبود مصرف حافظه، بسیار بالا برده است. اگر به دنبال ساخت یک وب سایت بسیار سریع هستید، به فالکون یک شانس برای امتحان شدن بدهید!
و اما یک ویژگی منفی! توسعه دهندگان فالکون، این فریمورک را به نسبت سایر فریمورکها دیرتر به روز رسانی میکنند! باید بگوییم این ویژگی از جهت امنیتی برای وب اپلیکیشن هایی که از آن استفاده میکنند جالب به نظر نمیرسد!
فریمورک Symfony
فریمورک Symfony به نسبت سایر فریمورکهای PHP از عمر طولانیتری برخوردار است. این فریمورک در سال 2005 منتشر شده است. بنابراین به نسبت بقیه فریمورکهای این لیست قابل اتکاتر و Stableتر است. Symfony یک فریمورک بزرگ PHP بر پایه معماری MVC و تنها فریمورک PHP است که استانداردهای زبان برنامه نویسی PHP را به طور کامل رعایت میکند.
چرا از Symfony استفاده کنیم؟
فریمورک Symfony یک انتخاب ایده آل برای اپلیکیشنهای تجاری و بزرگ است. این فریمورک به راحتی روی بیشتر پلتفرمها نصب و کانفیگ میشود. و اما بهترین ویژگی Symfony قابلیت استفاده مجدد کامپوننتهای PHP آن است. این فریمورک دارای یک موتور دیتابیس مستقل است و متناسب با بهترین روشهای پیاده سازی و الگوهای طراحی وب نوشته شده است. Symfony به شما این امکان را میدهد که در کنار آن از سایر کتابخانههای PHP به راحتی استفاده کنید.
علاوه بر همه اینها Symfony بسیار انعطاف پذیر است و میتواند با پروژههای بزرگتری مثل دروپال ترکیب شود. به دلیل همین قابلیت ترکیب، لاراول و Symfony تعداد بسیار زیادی ویژگی مشترک دارند. به اندازه ای که به راحتی نمیتوان گفت کدام یک از این دو فریمورک میتواند بهتر باشد.
اما به عنوان یک مقایسه کوچک، هر چقدر که لاراول روی سادگی و انجام کارها به راحتترین روش ممکن –حتی برای توسعه دهندگان تازه کار- تمرکز کرده، Symfony روی توسعه دهندگان حرفه ای تمرکز کرده و شروع کار با آن مشکلتر است. استفاده از ویژگیهای امنیتی Symfony کمی مشکل به نظر میرسد و چون یک فریمورک همه کاره است، به نسبت سایر فریمورکهای PHP کمی کندتر است.
فریمورک CakePHP
اگر به دنیال یک فریمورک ساده و خوش دست هستید دیگر احتیاجی به گشتن نیست! CakePHP یکی از بهترین گزینهها برای شما است. CakePHP به شما کمک میکند وب سایت هایی جذاب و گیرا بسازید. به علاوه به خصوص به خاطر عملیات CRUD (Create- Read- Update- Delete) آماده خود، یکی از آسانترین فریمورکها برای یادگیری است. این فریمورک PHP در سال 2000 به دنیا معرفی شد و از آن زمان در حال بهبود کارایی خود و افزودن کامپوننتهای جدید است.
چرا باید از یک فریمورک CakePHP استفاده کنیم؟
نصب فریمورک CakePHP بسیار ساده است. چرا که برای راه اندازی آن تنها به یک وب سرور و یک کپی از فریمورک احتیاج دارید! این فریمورک برای وب اپلیکیشنهای تجاری یکی از گزینههای مناسب است. چون از ویژگیها و امکانات امنیتی بسیاری برخوردار است. از بین این امکانات امنیتی میتوان به سیستم جلوگیری از SQL Injection، اعتبار سنجی فرمها و سیستم جلوگیری از حملات CSRF (Croos-Site Request Forgery) اشاره کرد.
CakePHP دارای ویژگیهای مثبت فراوانی مانند مدرن بودن، توسعه سریع، سیستم وراثت کلاسهای مناسب، اعتبار سنجی و امنیت بالا است. به علاوه این فریمورک دارای مستندات جامع و وب سایتهای مختلف پشتیبان است. البته اگر این میزان از پشتیبانی برای شما کافی نیست، میتوانید از پشتیبانی غیر رایگانی که توسط تیم توسعه CakePHP ارائه میشود استفاده کنید.
فریمورک Zend
فریمورک Zend بسیار قابل گسترش و Scalable است؛ چرا که کاملا شی گرا است و به بهترین شکل از ویژگیهای شی گرایی مانند interface و وراثت استفاده میکند. این فریمورک بر اساس متودولوژی اجایل ساخته شده است که این موضوع به شما کمک میکند اپلیکیشنهای تجاری با کیفیت بسیار بالا بسازید. فریمورک Zend دارای کامپوننتهای MVC، رمزنگاری دادهها و سیستم مدیریت Session است.
Zend دارای قابلیتهای شخصی سازی بسیار بالا است که از بهترین روشهای پیاده سازی PHP استفاده میکنند. این ویژگی برای توسعه دهندگانی که علاقه مندند به پروژههای مختلف قابلیتهای متفاوت اضافه کنند نکته بسیار مهمی است.دلایل استفاده از فریم ورک را درک کنید
چرا از فریمورک Zend استفاده کنیم؟
فریمورک Zend یک انتخاب بسیار عالی و ایده آل برای پروژههای پیچیده و تجاری است. این فریمورک برای بانکها و دپارتمانهای IT و سایر سازمانهای بزرگ، بر فریمورکهای دیگر ترجیح داده میشود. Zend میتواند با کتابخانههای جانبی ترکیب شود. در ضمن در این فریمورک شما میتوانید فقط از کامپوننت هایی در پروژه خود استفاده کنید که به آنها نیازمندید. به علاوه Zend دارای مستندات بسیار با کیفیت و یک جامعه کاربری بزرگ است. اما با این حال مسیر یادگیری این فریمورک PHP برای کاربران تازه کار آسان به نظر نمیرسد!
کدام فریمورک برای شما مناسب است؟
حتما تا اینجای مقاله متوجه شدید که هر فریمورک نقاط قوت و ضعف خودش را دارد. بعضی در زمینه امنیت و بعضی در سرعت قوی هستند. بعضی از آنها دارای کامپوننتهای زیاد و بعضی کم حجم و سبک هستند. بعضی از فریمورکها مستندات جامع و جامعه کاربری بزرگی دارند اما بعضی دیگر قسمتهای زیادی از پروژه را به صورت آماده در خود دارند. اما چگونه باید در این بین، فریمورک مناسب پروژه خود را انتخاب کنید؟
واقعیت این است که قبل از شروع هر پروژه این وظیفه شما است که آن را به طور کامل نیاز سنجی کنید. پروژه شما چه نوع پروژه ای است؟ تجاری یا کوچک؟ سرعت اجرا در آن چقدر اهمیت دارد؟ آیا پروژه شما همواره از نظر امنیتی تحت خطر است و یا صرفا با یک پروژه معمولی سر و کار دارید؟ به تناسب نیازتان هر کدام از فریمورک هایی که در بالا به شما معرفی کردیم میتواند بهترین گزینه ممکن برای شما باشد.
جمع بندی
آیا در حال انتخاب بین فریمورکهای مختلف هستید و سردرگم شده اید؟ هرکسی چیزی در مورد فریمورک مورد نظرتان میگوید؟ در این مقاله چرا باید از یک فریمورک PHP استفاده کنیم؟ را معرفی کردیم. هر کدام از این فریمورکها مزایا و معایب خاص خود را دارند که آنها را برای استفاده در پروژه خاصی تبدیل به بهترین گزینه ممکن میکنند. بنابراین قبل از انتخاب فریمورک مناسب برای پروژه خودتان حتما در مورد نقاط قوت و ضعف آنها تحقیق کنید. البته قبل از این کار حتما نیاز سنجی و داشتن شناخت از پروژه خود را جدی بگیرید. این کار از هدر رفتن زمان شما به طور چشمگیری جلوگیری میکند. از بین فریمورکهای بالا تجربه کار با کدامیک را دارید؟
اگر میخواهید بیشتر در زمینه برنامه نویسی PHP مطالعه کنید مقالات زیر را دنبال کنید
- PHP چیست و چه کاربردی دارد ( بهمراه تاریخچه پی اچ پی )
- چرا باید زبان PHP را انتخاب کرد؟
- بهترین منابع آموزش PHP
- کاربردهای زبان برنامه نویسی PHP
- فریم ورکهای PHP : برترین فریم ورکهای پی اچ پی در سال 2019
- چرا باید از یک فریمورک PHP استفاده کنیم؟
- آینده زبان PHP در بازارکار - جایگاه PHP در سال 2019
- یادگیری php : پیش نیاز یادگیری php
- استانداردهای برنامه نویسی PHP یا PSR چیست؟
اولین دیدگاه این پست رو تو بنویس !