در مقاله مهارتهای نرم چیست دیدیم که برای رسیدن به موفقیت در هر زمینه ای، کافی است از فرمولی خارق العاده به نام مهارتهای نرم یا Soft skills پیروی کنیم. اما همانطور که اشاره شد، این فرمول یک فرمول خارق العاده است و برای بهره مندی از مزایای آن باید مثل یک پازل قطعات مناسب آن را پیدا کنیم و در جایگاه مناسب قرار دهیم. در انتهای این مطلب شما یاد خواهید گرفت چگونه مانند افراد موفق فکر کنید و تصمیم بگیرید. پس اگر واقعا به دنبال رسیدن به قلههای موفقیت هستید با ما همراه باشید تا با یکدیگر به حل اولین بخش از این پازل و معمای شیرین بپردازیم.
فهرست محتوای این مقاله
سبک نگرش افراد موفق چگونه است؟
به شما تبریک میگوییم! شما در حال برداشتن اولین و مهمترین قدم خود برای تحولی بزرگ در زندگیتان هستید. همانطور که میدانید اولین قدم برای ایجاد تغییر در زندگی، ایجاد تغییر در طرز تفکر و نگرش است. یعنی باید از قفسی که در ذهنمان ایجاد کرده ایم بیرون بیاییم. عادتها و فکرهایی که مانع از برقراری ارتباط مناسب با دیگران، پیدا کردن راه صحیح از میان هزاران بی راهه و به صورت کلی مانع از پرواز ما میشوند را کنار بگذاریم.
تاکنون با خودتان فکر کرده اید که چرا افراد موفقی مثل استیو جابز، بیل گیتس، مارک زاکربرگ و... تبدیل به الگوی میلیونها نفر و به خصوص برنامه نویسان شده اند؟ چه عاملی باعث موفقیت و تمایز آنها نسبت به سایر افراد فعال در کسب و کارهای مشابه شده است؟ چرا زمانی که از آنها سوالاتی در مورد موفقیت، شیوه زندگی و کسب و کار میپرسند، بدون کوچکترین مکث و لکنتی جملاتی بزرگ و پرمحتوا خلق میکنند که زندگی بسیاری از افراد را تغییر میدهد؟ و بسیاری سوال این مشابه دیگر که ممکن است ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد.
قطعا تمامی این افراد به صورت شانسی به این سبک از تفکر و تسلط دست پیدا نکرده اند و در حال استفاده از یک کد و فرمول خاص هستند. فرمولی که ما آن را فرمول رُشد مینامیم. این فرمول میتواند نقطه عطف شما به سوی تغییر و تحولی بزرگ در مسیر زندگیتان باشد. نحوه استفاده از رُشد بسیار ساده است، ولی در اکثر اوقات توسط ما نادیده گرفته میشود. در ادامه این مطلب به صورت کامل با فرمول رشد یا همان فرمول موفقیت افراد بزرگ آشنا خواهیم شد. اما قبل از آن باید با یک سری تعریف آشنا شویم و پیش نیازهای آن را به خوبی بشناسیم.
شخصیت چیست؟
زمانی که میگوییم شخصیت چیست؟ شاید با خودتان بگویید این دیگر چه سوالی است؟ اما بیایید با یکدیگر صادق باشیم، پاسخ این سوال برخلاف بدیهی بودن ظاهر آن، آنقدرها هم که تصور میکنید آسان نیست. ما از این کلمه بارها و بارها در مکالمات خود در طول روز استفاده میکنیم، بدون آنکه به مفهوم آن توجه ای داشته باشیم. اما برای اینکه بتوانیم از فرمول رُشد به خوبی استفاده کنیم ابتدا باید بدانیم شخصیت چیست؟
در حقیقت شخصیت شیوه ای است که ما نگاه، احساس، رفتار و در نهایت عمل میکنیم. یعنی هر ویژگی که ما را در درون و ظاهر و افکار تبدیل به ما کرده است، شخصیت نامیده میشود. شخصیت هر انسان از اجزای مختلفی تشکیل شده است که میتوانیم آنها را به دو دسته کلی به اسم ویژگیهای شخصیتی و نگرش ها تقسیم کنیم. دسته اول مربوط به خصوصیاتی است که بیشتر نمود خارجی دارند، اما دسته دوم بیشتر به شیوه نگرش فرد مربوط میشود. برخی از آنها عبارتند از :
ویژگیهای شخصیتی :
- راستی و صداقت
- انضباط
- مهارتهای ارتباطی
- مدیریت استرس
- و...
نگرشها :
- خودشناسی
- واقع گرایی
- هدف گذاری مناسب
- تجزیه و تحلیل صحیح
- و...
شناخت انواع شخصیت ها
همه افراد دارای شخصیتهای مختلف و متفاوتی هستند. هیچوقت نمیتوان گفت دو شخص در دنیا دقیقا یک شخصیت دارند و در تمام ویژگیها و خصوصیات یکی هستند. اما میتوان به صورت کلی شخصیتها را در چند دسته تقسیم کرد. نکته مهم در مورد این دسته بندیها این است که نمیتوان با اطمینان گفت که هر فرد دقیقا در یکی از این دستهها قرار میگیرد، زیرا امکان دارد شخصیت فردی در دو یا حتی چند دسته قرار بگیرد. اما معمولا به این صورت است که یکی از این موارد در شخص نمایانتر است و به عنوان شخصیت غالب شناخته میشود. برخی از مهمترین آنها عبارتند از :
- کمال گرا : افرادی که همیشه به دنبال کمال میباشند را شامل میشود. یعنی کسانی که در تلاش اند همه چیز را در اطرافشان کنترل کنند تا به صورت بی نقص و کامل صورت گیرند. این افراد معمولا وسواس زیادی بر این موضوع دارند که باعث ایجاد استرس برای خود و همکارانشان میشوند.
- پشتیبان : کسانی که به دنبال حمایت و پشتیبانی از دیگران هستند. این افراد معمولا بسیار دلسوز و صبور میباشند و معمولا حس خوبی را به اطرافیان خود منتقل میکنند. زیرا آنها همیشه آماده اند تا دیگران را راهنمایی کنند تا آنها هم به آرامش خاطر برسند.
- احساسی : این دسته افراد همیشه در حال رویاپردازی هستند و کمتر به وقایع اطراف خود توجه دارند. افراد احساسی یا رویاپرداز معمولا به ایدههای جدید فکر میکنند که گاهی اوقات از نظر دیگران غیرمنطقی به نظر میرسند. اما همین رویاپردازی چنین افرادی است که منجربه اختراعات، طراحی محصولات جدید و نوین میشود.
- عاشق برد : افرادی هستند که برای رسیدن به موفقیت به هیچ عنوان تسلیم نمیشوند و مصمم هستند تا به نتیجه مورد نظرشان برسند. این افراد از حداکثر توانایی و ظرفیت خود برای رسیدن به آنچه برایشان برنامه ریزی شده است، استفاده میکنند و انگیزه خود را از حس انتظار برای موفقیت کسب میکنند.
- ماجراجو : کسانی را که بسیار ریسک پذیر هستند و حاضرند برای رسیدن به اهدافشان در مسیرهای جدید و ناشناخته قدم بگذارند میگویند. این افراد برای رسیدن به اهدافشان از خطر کردن نمیترسند و همیشه به دنبال انجام کارها از راهی جدید هستند.
- سازش گر : این دسته از افراد، همیشه راهی برای ارتباط برقرار کردن با دیگران مییابند. همیشه دارای ابتکار عمل هستند و در برقراری صلح با اطرافیان خود پیش قدم میباشند.
- قاطع : افرادی که همیشه ثابت قدم هستند و در حالی که به حق و حقوق خود آگاه اند به دیگران احترام بسیار زیادی میگذارنند. اما هیچ وقت از حقوق و مطالبات خود در مقابل دیگران، کوتاه نمیآیند. اینها همان افرادی هستند که از تواناییهای خود برای متقاعد سازی دیگران استفاده میکنند.
- پرسش گر : این افراد همیشه در مورد وقایع اطراف خود سوال دارند. آنها عقاید، رفتار، دلایل، ایدهها و ...همه را مورد پرسش قرار میدهند و تقریبا به هیچ چیزی به صورت کامل اعتماد ندارد. معمولا دیگران چنین افرادی را شکاک مینامند و از آنها به عنوان مانعی برای پیشرفت یاد میکنند.
حالا که فهمیدید شخصیت چیست و مهمترین انواع آن کدامند، باید از شما بپرسیم که شما دارای چه شخصیتی هستید؟ زیرا باید قبل از استفاده از فرمول رُشد، بدانید شخصیت شما دارای چه ضعفها و نقاط قوتی است. سپس با شناخت و استفاده از این فرمول تلاش کنید که ضعفهای شخصیتی خود را از بین ببرید و نقاط قوت خود را تقویت کنید تا بتوانید به سبک بزرگان ببینید!
فرمول رُشد چیست؟
نام این فرمول از سر واژههای کلمات رشد، شخصیت و دگرگونی گرفته شده است و هدف نهایی آن رسیدن به دگرگونی و تحولی مثبت در زندگی از طریق رشد شخصیت است. رشد شخصیت یعنی اینکه تغییرات مثبتی در زندگی به واسطه تقویت و مراقبت از شخص درونی و بیرونی خود ایجاد کنیم. زیرا هر یک از ما شخصیتی داریم که میتواند صیقل داده شود، اصلاح شود و در نهایت رشد کند. اما منظورمان دقیقا چیست؟ بیایید قبل از اینکه وارد جزییات شویم، نقل و قولی از جرج برنارد شاو را بخوانیم :
مرز بین جهنم و بهشت فقط تفاوت بین دو شیوه نگرش به موضوعات است.
همانطور که از مفهوم این جمله مشخص است، باید قبل از هر کاری شخصیتمان را برای رسیدن به موفقیت در آن زمینه ارتقا دهیم. اگر میخواهیم یک برنامه نویس موفق شویم، باید نگرش ما به گونه ای باشد که هر باگ یا خطا، یک چالش است که میتواند ما را با نکات جدیدی آشنا کند. اگر میخواهیم رهبری یک تیم برنامه نویسی را به عهده بگیریم، بتوانیم مجموعه ای از مزایا و خصوصیات شخصیتهای کمال گرا، پرسش گر، ماجراجو، عاشق برد و... را در خود تقویت کنیم. به گونه ای که این خصوصیاتها در یک تعادل بی نظیر در کنار یکدیگر از ما شخصی عالی و چند بعدی بسازند.
همانطور که اشاره شد، اصلا مهم نیست شما میخواهید در چه حوزه ای موفق شوید. زیرا اهمیتی ندارد که قصد دارید برنامه نویس باشید یا مدیر فنی، معلم باشید یا سخنران و... چیزی که اهمیت دارد، این است که باید شخصیت خودتان را برای آن کار آماده کنید. پس از این کار شما به یک برنامه نویس موفق، سخنران عالی و... تبدیل خواهید شد.سپس میتوانید مانند بسیاری از افراد موفق تفکر و عمل کنید و به الگوی هزاران نفر تبدیل شوید. رشد شخصیت عاملی است که باعث میشود شما نسبت به خودتان احساس بهتری داشته باشید.
اما چگونه باید از فرمول رشد برای رسیدن به شخصیتی برتر استفاده کنیم؟ برای بکارگیری این فرمول باید طبق دستورالعمل زیر عمل کنید تا برای شما موثر واقع شود :
- ابتدا باید شخصیت غالب خود را به خوبی بشناسید. بدانید که جزو کدام یک از دستههای شخصیتی هستید و میزان هر یک از آنها در شما چقدر است.
- سپس نقاط قوت و ضعف تیپ شخصیتی خود را بر روی یک کاغذ یادداشت کنید.
- این مرحله بسیار مهم است. شما باید هدف خود را بشناسید و با توجه به آن نقاط قوتی که برای رسیدن به هدفتان نقش پررنگتری دارند را مشخص کنید. همچنین به همین صورت نقاط ضعفی که مانع پیشرفت شما در این مسیر میشوند را مشخص کنید. مثلا برای برنامه نویس شدن باید ضعف هایی مثل نداشتن روحیه کار تیمی، مدیریت زمان ضعیف، صبر و... بسیار مهم میباشند.
- باید توانایی ایجاد و تقویت نقاط قوت را در خود ایجاد کنید. نقاط قوتی از جمله اشتیاق به یادگیری، صبور بودن، داشتن تمرکز بالا و... . تقویت هر یک از این ویژگی نیازمند تمرین و بکارگیری روشهای خاص خود است.
- مسئولیت پذیر باشید و توانایی اعتراف و تلاش برای بهبود نقاط ضعف در شخصیت خود را داشته باشید. نقاط ضعفی از جمله بداخلاقی، چالش پذیر نبودن و... . شاید چالشیترین بخش استفاده از فرمول رشد حذف ضعفهای شخصیتی است. مهمترین عامل موفقیت در این فرمول این است که انقادپذیر باشید، انقادپذیر باشید و انقادپذیر باشید. زیرا اگر نقد نشوید شاید اصلا متوجه نقاط ضعف و قوت خود نشوید و در این صورت نمیتوانید شخصیت خود را رشد دهید تا لذت طعم ایجاد یک تحول بزرگ را بچشید.
نتیجه گیری
همانطور که دیدید اولین قدم برای ایجاد تغییر در زندگی، تغییر در طرز تفکر و نگرش است. هیچکس ما را به خوبی خودمان نمیشناسد و از ترس ها، نقاط قوت، آرزوها و ضعف هایمان اطلاع ندارد. شاید خیلیها منتظر باشند تا شخصیتشان را دیگران تحلیل کنند و به آنها بگویند شما این نوع تیپ شخصیتی را دارید و بهتر است سراغ این اهداف و آرزوها بروید! اما این کار کاملا اشتباه است. زیرا شما با استفاده از فرمول رشد یاد گرفته اید که خودتان برای پیشرفت و موفقیتتان برنامه ریزی کنید و پیش بروید. شما قصد دارید از فرمول رشد برای موفقیت در چه زمینه ای استفاده کنید؟ به نظر شما پیشرفت تنها محدود به یک زمینه است؟
سلام خسته نباشید بابت مطلب مفیدتون، من درخواست کتاب را کردم ولی دریافت نکردم میشه خواهش کنم برام ایمیلش کنید. خیلی ممنون
خیلی عالی بود ممنون
خیلی ممنون از مطلب مفید
خوشحالم که مورد استفاده شما قرار گرفته
ممنون از مطالب مفیدتان در شناخت تیپ شخصیتی چقدر با تستهای شخصیتی مانند MBTI موافقین؟