خلاقیت در برنامه نویسی : ایده پردازی و نوآوری یکی از عواملی است که یک برنامه نویس معمولی را از برنامه نویسان حرفه ای متمایز میکند. اما نوآوری و پیدا کردن راه حلهای جدید بدون بهرهمندی از عنصر خلاقیت امکان پذیر نیست. برای اینکه بخواهیم به برنامه نویسی خلاق تبدیل شویم ابتدا باید موانع خلاقیت در برنامه نویسی را بشناسیم تا آنها را از بین ببریم. پس از این کار باید برای افزایش خلاقیت خود، گام هایی را برداریم که باعث شکوفایی ما شوند. اما قبل از آن بهتر است میزان خلاقیت خودمان را مورد بررسی قرار دهیم. پس در ادامه این مطلب ما را همراهی کنید تا دریابیم آیا ما فرد خلاقی هستیم یا نه؟
فهرست محتوای این مقاله
چرا خلاقیت در برنامه نویسی بسیار با اهمیت است؟
زمانی که از برنامه نویسی صحبت میشود، شاید اولین تصویری که در ذهن ما شکل میگیرد، تصویری از کدهای پی در پی، طولانی و بی انتها باشد. اما برنامه نویسی به هیچ عنوان در این کدها خلاصه نمیشود، زیرا برنامه نویسی یعنی حل مسئله! شما قبل از اینکه بخواهید شروع به کدنویسی کنید، باید مسئله مورد نظرتان را به خوبی درک کنید تا بتوانید راههای مناسبی برای حل آن ارائه کنید. زیرا زبانهای برنامه نویسی صرفا ابزارهایی برای پیاده سازی راه حل هایی است که در ذهن شما شکل میگیرند. اما چطور از ذهنی که از ظرفیت خلاقیت خود استفاده نمیکند، انتظار داریم که بهترین راه حلها را ارائه کند؟
خلاقیت در برنامه نویسی یعنی کشف راه حلهای جدید به منظور رسیدن به نتیجه ای بهینه و کارآمد. خلاقیت در حقیقت عاملی است که یک تایپیست را از برنامه نویس متمایز میکند! زیرا برنامه نویسی یعنی نوشتن کدها با روشهای جدید و پیدا کردن راههای جدیدی که تاکنون به ذهن کسی نخورده است.
در مقاله بررسی و شناخت موانع خلاقیت در برنامه نویسی، موانع رسیدن به خلاقیت را مورد بررسی قرار دادیم. در این مطلب دیدیم که امکان دارد یک و یا حتی چند تا از این موانع در مسیر رسیدن ما به موفقیت قرار گیرند. موانع خلاقیت به صورت کلی به سه دسته فردی، اجتماعی و سازمانی تقسیم میشوند که در حوزه برنامه نویسی موانع فردی و سازمانی نقش پر رنگتری دارد. اگر این مطلب را مطالعه نکردید به شما توصیه میکنیم، حتما زمانی را برای مطالعه آن اختصاص دهید.
چگونه تشخیص دهیم که برنامه نویسی خلاق هستیم یا نه؟
می خواهیم در این بخش از شما یک سوال ساده بپرسیم، آیا شما برنامه نویس و فردی خلاق هستید؟ شاید اولین پاسخی که به ذهنتان برسد این باشد که بله، من فردی خلاق و فعال هستم. اما واقعا شما خلاق هستید یا صرفا بر اساس تعارفات عادی و روزمره اطرافینتان به چنین جوابی رسیدید؟ شاید هم برعکس این تصور، شما فکر کنید که اصلا خلاق نیستید و کارهایی که انجام میدهید، بسیار ساده و معمولی هستند. اما چطور و از کجا میتوان مطمئن شد که این کارها واقعا معمولی و غیرخلاقانه هستند. چرا که امکان دارد این تصور شما بر اساس کمبود اعتماد به نفس و موارد دیگر شکل گرفته باشد.
همانطور که میبینید سوال به ظاهر ساده و بدیهی ما، آنقدرها که تصور میکردید ساده نیست. اگر علاقه مندید که جواب صحیح این سوال را پیدا کنید، ابتدا باید بدانید که جزو چه نوع افرادی هستید. زیرا خلاقیت و نوآوری به میزان زیادی به نوع شخصیت و اعمال شما بستگی دارد. به صورت کلی در دنیای ما افراد به سه دسته تقسیم میشوند، که به صورت زیر میباشند:
- دسته اول کسانی هستند که باعث میشوند چیزی اتفاق بیافتد، که به آنها عامل میگوییم.
- دسته دوم کسانی هستند که اجازه میدهند چیزی اتفاق بیفتد، که این دسته از افراد را منفعل مینامیم.
- دسته سوم شامل کسانی میشود که اصلا نمیدانند چه اتفاقی افتاده است، که به این نوع افراد غیرفعال یا بی تفاوت میگوییم.
یکی از راههای پیدا کردن پاسخ صحیح سوال بالا، این است که بتوانید جایگاه خود را در میان یکی از سه دسته بالا مشخص کنید. زیرا شما در صورتی میتوانید خلاق باشید، که به رده اول تعلق داشته باشید. زیرا همانطور که اشاره شد خلاقیت یعنی کشف راه حلهای جدید به منظور رسیدن به نتیجه ای بهینه و کارآمد. پس بیایید نگاهی عمیقتر به کارهای خود بیاندازیم و ببینیم که چقدر از آنها واقعا نتیجه تفکر و خلاقیت ما است؟ البته این تنها راه رسیدن به پاسخ صحیح نیست! شاید با خودتان بگویید از کجا بدانیم که دقیقا ما جزو کدام دسته از افراد هستیم؟ پس بیایید با برخی از نشانههای خلاق نبودن آشنا شویم. این نشانهها عبارتند از :
- همیشه منتظر هستند تا دیگران به آنها بگویند چه کاری را انجام دهند.
- توانایی ارائه راه حل جدید ندارد.
- برای کارهایی که انجام میدهند دلیل مشخصی ندارند.
- در برخورد با چالشهای جدید سردرگم میشوند و سعی میکنند صورت مساله را پاک کنند.
- به دنبال تقلید از رفتار و اعمال دیگران هستند و سبک خاصی برای خودشان ندارند.
- به دنبال سوالات و چالشهای جدید نمیروند و علاقه ای به یادگیری مهارتهای جدید ندارند.
- وقایعی که در اطرافشان رخ میدهند را تجزیه و تحلیل نمیکنند و معمولا بی تفاوت هستند.
- و...
معمولا یک و یا چند تا از این نشانه در کسانی که خلاق نیستند، مشاهده میشود. اما اگر برخی از این نشانهها را در خودتان دیدید، اصلا نگران نباشید! خبر خوبی که میخواهیم به شما بدهیم این است که خلاقیت یک مهارت اکتسابی است و با تمرین و تلاش قابل دستیابی و تقویت است. به همین منظور قصد داریم در مقالات آینده راهکارهای عملی افزایش خلاقیت در برنامه نویسی را به شما معرفی کنیم. به همین دلیل است که استیو جابز می گوید :
خلاقیت فقط ارتباط برقرار کردن بین چیزهاست. وقتی از افراد خلاق بپرسید که چطور کاری را انجام داده اند، کمی احساس گناه به آنها دست میدهد چون که واقعا آن را انجام ندادند، فقط متوجه چیزی شده اند که بعد از مدتی برای آنها واضح شده است. این بخاطر اینست که آنها قادر بودند بین تجربیاتی که داشته اند ارتباط برقرار کنند و چیزهایی جدید تشکیل دهند.
نتیجه گیری
میزان خلاقیت در افراد مختلف متفاوت است و امکان دارد سالها از وجود آن بی خبر باشند. بعضی از افراد پتانسیل بسیار زیادی برای خلاق بودن دارند، ولی به دلیل عواملی درونی مثل نداشتن اعتماد به نفس و یا عوامل خارجی مانند شرایط کار و زندگی، نتوانسته اند آن را بروز دهند. خلاقیت افراد معمولا در زمینه هایی که به آن علاقه دارند، بروز پیدا میکنند. نظرتان درباره میزان خلاقیت خودتان چیست؟ آیا شما فردی خلاق و چالش پذیر هستید؟
سلام
مسئله من اینه که دارم دنبال شغل مورد علاقم میگردم و هنوزم مطمئن نیستم عاشق یک کار بودن یعنی چی چون هر کی ی چیز میگه، یکی باید 24 ساعت بشینی انجامش بدی یکی میگه نباید بفهمی زمان کی میگذره یکی میگه ربطی به 24 ساعت پشت سر هم انجام دادن اون کار نداره و …. منم موندم . الانم دارم برنامه نویسی کار میکنم علاقه دارم بهش ولی نمیدونم عاشقش هستم یا نه چون حوصله ندارم 24 ساعته یا دوروز کامل پشت سرهم کد بزنم یا اصن گیکی نیستم فک کنم و اصن هم نمیتونم نرد باشم اما از خلق کردن در دنیای وب خوشم میاد واسه همین موندم
امسال هم انتخاب رشته دارم یعنی کلاس نهم هستم باید برم دهم
سلام
ممنون از توجه شما
علاقه به یک شغل به معنی کار کردن ۲۴ ساعت نیست.
اگر در مسیری هستید که از کار خودتون لذت می برید و از تلاش کردن در جهت پیشرفت خسته نمیشید و مشتاق یادگیری مطالب جدید در اون حوزه هستید مطمئن باشید موفق میشید
البته بهتره در هر فیلدی از برنامه نویسی که علاقه دارید متخصص باشید.
برای متخصص شدن در برنامه نویسی دوره های متخصص سون لرن رو به شما پیشنهاد می کنیم
https://7learn.com/experts/
مطالب پر محتوایی بودند و من فکر می کنم که خود شخص با تمرین و تکرار و یادگیری می تواند خلاقیت های درونی خودش را کشف کند و آنها را در عمل پیاده سازی کند.
مطلب بسیار جالب و پر محتوایی بود انسان رو به فکر فرو میبره و باعث مرور رفتار هاش میشه . در انتهای این مقاله بهترین نتیجه گیری فکر کنم این باشه که تنها کسی که می تونه شمارو موفق کنه خودتون هستین و تنها کسی هم که می تونه باعث شکست شما بشه بازم خودتون هستین .
جالبه که تمام مواردی که توی مدارس به ما آموزش دادن که باید ذاتی باشه در تمام مقالات علمی نشون داده شده که اکتسابی هستن و با تمرین و تکرار میشه به اون توانایی دست پیدا کرد .
ممنون از مقالات پرمحتوایی که منتشر می کنید .
سلام خواهش می کنم آقای نقلانی
تشکر بابت به اشتراک گذاری نظراتتون
به نکات خوبی اشاره کردید