در ساختمان سازی، کارشناسان و شهرداری ها بیش از هرچیز به ایجاد یک فنداسیون قوی برای ساختمان تاکید دارند، این موضوع تا آنجا اهمیت دارد که یکی از سخت ترین مراحل تاییده های مهندسی، تاییدیه فنداسیون مقاوم است. دلیل تاکید بر فنداسیون استوار در ساختمان ها، این است که این بخش از ساختمان وظیفه انتقال بارهای وارده از طرف ستون و دیوارهای برشی، به سطح خاک را دارد و چنانچه در آینده بخواهیم ساختمان را به سه و یا چهار طبقه افزایش دهیم، فنداسیون ساختمان توان تحمل بار اضافی را داشته باشد و بتواند در شرایط سخت مقاومت کند. در کسب و کارهای آنلاین نیز معمولا از سایت به عنوان اصلی ترین و یا دست کم یکی از اصلی ترین پایگاه ها یاد می شود، به همین جهت در ابتدای مقاله، از فنداسیون و ساختمان شروع کردیم؛ جایی که بناست با ایجاد یک زیرساخت قوی، آینده کسب و کار خود را تضمین کنیم. در راه اندازی کسب و کارهای آنلاین، همواره یکی از گزینه های پیش روی کاربران سیستم های مدیریت محتوا (CMS) وردپرس است؛ سیستم مدیریت محتوایی که با قابلیت توسعه خود علاوه بر امکانات رایگان بسیار، امکان پیاده سازی اکثر ایده های مورد نیاز شما در کسب و کار را دارد و این همان زیر ساخت و فنداسیون مقاوم در ساختمان هاست، تنها با این اختلاف که ما در مورد کسب و کارهای اینترنتی صحبت می کنیم.
این مقاله مخصوص شماست، چرا که در این مقاله بصورت قدم به قدم به شما خواهیم گفت چه مسیری را باید طی کنید تا به یک متخصص توسعه وردپرس (افزونه نویس و طراح قالب) تبدیل شوید؛ دقت داشته باشید اگرچه در طول مسیر آشنایی با پنل وردپرس نیز پیدا خواهید کرد، اما تمرکز ما بر این است که مسیری را به شما نشان دهیم تا بتوانید بر اساس آن به یک متخصص توسعه وردپرس تبدیل شوید و بتوانید انواع امکانات مورد نیاز کسب و کارهای آنلاین را بروی وردپرس طراحی و پیاده سازی کنید. در انتها به سوالات متداول زیر پاسخ خواهیم داد:
ابتدا بیایید با وردپرس آشنا شویم سپس به سراغ مراحل و گامهای یادگیری آن میرویم.
فرض کنید که شما صاحب یک وب سایت هستید. در صورتی که محتوای صفحات سایت شما ثابت باشد، نیازی به پنل مدیریت ندارید؛ اما اگر محتوای سایتتان پویا باشد و بخواهید مطالب یا صفحات جدیدی ایجاد کنید، ناچار هستید کدهای سایت خود را تغییر دهید؛ اما این کارها زمان زیادی از شما میگیرد و بهتر است آنها را از یک بخش مدیریتی تنها با چند کلیک انجام دهید تا لازم نباشد هر بار کدنویسی انجام دهید. اینجاست که وردپرس مانند یک غول چراغ جادو به کمک شما میآید و بدون اینکه نیاز باشد برنامه نویسی بدانید، کمک میکند تا مطالب، صفحات، ویژگیها و قابلیتهای جدیدی را به سایت خود اضافه کنید.
در واقع وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (به انگلیسی: Content Management System) است. به غیر از وردپرس، CMSهای دیگری همچون جوملا، دروپال و... وجود دارند؛ اما وردپرس با فاصله زیادی، محبوبتر از سایر رقیبان خود است. اکنون که میدانیم یادگیری وردپرس تا چه حد برای ما مفید و کاربردی است، بیایید به سراغ مسیر صحیح یادگیری آن برویم.
نصب وردپرس بسیار آسان است. در آموزش نصب وردپرس روی لوکال هاست، از سیر تا پیاز هر آنچه که برای نصب وردپرس روی کامپیوتر خود نیاز دارید، توضیح داده شده است. نصب وردپرس روی سیستم شما با چند کلیک ساده انجام میشود و هرچقدر که بخواهید میتوانید آن را دستکاری کنید و مجددا از اول نصب کنید. حتی میتوانید چند سایت وردپرسی روی سیستم خود داشته باشید!
قالب وردپرس که به آن پوسته یا تم نیز گفته میشود، در واقع همان ظاهر سایت شماست. شما میتوانید قالبهای رایگان و غیررایگان فراوانی را با جستجو در مخزن وردپرس و اینترنت پیدا کنید.
شما برای انتخاب قالب باید سلیقه خوبی داشته باشید چراکه قالب همانند لباسی است که بر تن وب سایت شما میشود. اگر این لباس به حد کافی زیبا و کاربردی نباشد، آیا بازدیدکنندگان به شما اعتماد میکنند؟!
ما بعضی از لباسهایمان را برای موقعیتهای خاصی میپوشیم و بعضی دیگر را میتوانیم در چند موقعیت استفاده کنیم. قالبها نیز همینگونه هستند. برخی برای کاربردهای خاصی مثل سایت فروشگاهی، شرکتی، شخصی و... ساخته میشوند و بعضی از آنها میتوانند برای چندین کاربرد مختلف استفاده شوند.
جالب است بدانید که قالبها قابلیت شخصیسازی دارند و میتوانید با تغییر تصاویر، رنگها، فونتها و جابهجایی المانهای قالب با توجه به نیاز خود، وب سایتهایی بسازید که هیچ شباهتی به هم نداشته باشند و برای این کار به دانش برنامه نویسی نیازی ندارید!
افزونهها یا پلاگینهای وردپرس همانند مکملهایی هستند که ورزشکاران استفاده میکنند. یک سایت میتواند بدون استفاده از افزونه هم راهاندازی شود اما افزونههای کاربردی و مفید، قابلیتهای جدیدی به سایت شما اضافه میکنند و باعث کاملتر شدن سایت میشوند.
برای مثال فرض کنید که سایت شما به یک بخش برای نمایش لحظهای نرخ طلا نیاز دارد. برای این کار میتوانید از افزونهای استفاده کنید که این قابلیت را به سایت شما اضافه کند. به راحتی آب خوردن و تنها با چند کلیک ساده!
حال ممکن است این سوال برایتان پیش بیاد که افزونهها را از کجا دانلود کنیم؟
افزونههای وردپرس نیز همانند قالبها به دو نوع رایگان و غیررایگان تقسیم میشوند و میتوانید از طریق مخزن وردپرس و همچنین فروشگاههای اینترنتی به آنها دسترسی داشته باشید. توصیه میشود نیازهای مختلف یک سایت مانند سئو، امنیت، سرعت و... را بشناسید و متناسب با آنها افزونههای لازم را نصب کنید.
اگر این 3 گام را به خوبی یاد بگیرید، به راحتی میتوانید یک وب سایت وردپرسی کاربردی را راهاندازی کنید. اما اگر زمانی از شما خواسته شود که از قالبی استفاده کنید که دارای ظاهری خاص به سلیقه مشتری باشد و یا ویژگیها و قابلیتهایی منحصربهفرد داشته باشد که نتوانید آن را در افزونههای موجود پیدا کنید، چاره چیست؟ اینجاست که باید مسیر یادگیری خود را ادامه دهید و به سراغ گامهای بعدی بروید.
از اینجا به بعد مسیر کدنویسی شما آغاز میشود. شما برای اینکه بتوانید قالبها و افزونههای شخصی خودتان را توسعه دهید باید برنامه نویسی را شروع کنید. زبانهای اصلی مورد نیاز شما عبارتند از:
سعی کردیم به صورت خیلی ساده و در چند خط کاربرد زبانهای برنامه نویسی مورد نیازتان را توضیح دهیم. البته باید بدانید که کاربرد این زبانها بسیار گستردهتر از این توضیحات است و میتوان ساعتها در مورد آنها صحبت کرد. سوالی که اکنون پیش میآید این است که این زبانها را از کجا و چطور یاد بگیریم؟ اینجا دو روش پیش روی شماست:
اگر روش اول انتخاب شماست، باید بهصورت خودآموز برنامه نویسی را آموزش ببینید. وب سایتهای تعاملی بسیاری همچون w3schools، KhanAcademy و teamtreehouse وجود دارند که میتوانند به شما زبانهای برنامه نویسی نامبرده را آموزش دهند. در کنار این وب سایتها شما باید از قدرت سرچ خوبی برخوردار باشید و بتوانید پاسخ سوالات خود را با جستجو در گوگل پیدا کنید. سایتهای پرسش و پاسخ برنامه نویسان، همچون Stackoverflow نیز میتوانند به شما در این زمینه کمک کنند. مزیت این روش یادگیری، رایگان بودن آن است اما معایبی هم دارد
برای متخصص شدن در زمینه مورد نظر خود، به مدت زمانی 2 الی 3 برابر طولانیتر نسبت به روش غیررایگان نیاز دارید و ابتدا باید توانایی درک متنهای انگلیسی اختصاصی را کسب کنید. علاوه بر این، راهنما و مربی متخصصی در کنارتان نیست که مسیر صحیح را به شما نشان دهد و ممکن است درگیر حل مسائل دشواری شوید که کاربرد خاصی هم برایتان ندارند. به همین دلیل، برخی از افرادی که این روش را انتخاب میکنند، پس از مدتی از دشواری آن خسته میشوند و با ناامیدی برنامه نویسی را برای همیشه کنار میگذارند.
روش دوم، یادگیری برنامه نویسی از یک مربی متخصص و باتجربه است. در این روش، شما با سرعت بیشتری در مسیر صحیح و استاندارد یادگیری پیش میروید و درگیر حواشی و مسائل دشوار نمیشوید. در واقع شما با خرید یک دوره، سالها عمر یک متخصص باتجربه را میخرید، مهمتر از همه روی خودتان سرمایهگذاری میکنید و هر زمان که به مشکلی برخورد کردید، میتوانید از مربی خود سوال بپرسید. او همچنین شما را با نحوه ورود به بازار کار و چالشهای آن آشنا میکند.
نکته مهم: هر دو روش میتوانند شما را به موفقیت برسانند. مهم این است که از خودتان جربزه نشان دهید، هنگام مواجهه با چالشها ناامید نشوید و در راهی که انتخاب کردهاید، ثابت قدم بمانید.
پس از اینکه کار خود را به عنوان یک توسعهدهنده وب سایتهای وردپرسی شروع کردید نیز همچنان باید تمرین و یادگیری مداوم را سرلوحه زندگی خودتان قرار دهید. برنامه نویسی مانند شغل کارمندی نیست که شما ناچار به انجام کارهای تکراری روزمره باشید. تکنولوژی هر روز در حال پیشرفت است و شما به عنوان برنامه نویس نباید از آن عقب بمانید. آپدیتهای جدید زبانهای برنامه نویسی و هسته وردپرس را دنبال کنید و به دنبال یادگیری متدهای جدید باشید. یک روش خوب که برنامه نویسان موفق آن را توصیه میکنند، خواندن کدهای دیگران است. هر زمان فرصت پیدا کردید، کدهای هسته وردپرس و همچنین قالبها و افزونههای موجود را بخوانید و سعی کنید از آنها سر در بیاورید. مطالعه و بررسی محصولات موفق به شما کمک میکند تا به شیوه کدنویسان حرفهای نزدیکتر شوید.