آیا تا به حال به کوهنوردها دقت کردهاید؟! آنها قبل از هر چیز آموزشهای لازم در ارتباط با کوهنوردی را میبینند؛ سپس، شرایط جوی کوهستان و نیازهای فیزیکی آن را بررسی میکنند تا با آمادگی کامل و برنامهریزی قبلی سفر خود را شروع کنند. ذهن یک کوهنورد باید برای تصمیمگیریهای سریع آماده باشد تا بتواند در زمان بروز حوادث احتمالی، بهترین تصمیمات را بگیرد. کوهنوردان به همراه یک لیدر و تیم، قله موردنظر را انتخاب میکنند. آنها مسیر، شرایط جوی و طبیعت آن منطقه را مورد بررسی قرار میدهند و متناسب با شرایط، ابزارهای لازم را تهیه میکنند. پس از آن صعود به قله را آغاز کرده و از چالشها و طیکردن مسیر لذت میبرند. ورود به فعالیتهای برنامهنویسی دقیقاً مشابه کوهنوردی است. شما باید شناخت کافی از این حرفه داشته باشید. اهداف خود از برنامهنویسی را مشخص کنید و نسبت به آن، ابزارهای مناسب را به کار بگیرید. در این مسیر، استفاده از تجربیات یک کارشناس و یا مدرس برنامهنویسی، همانند یک لیدر کوهنوردی، باعث میشود فعالیتهای اثربخشتر و منظمتری داشته باشید تا در مواجه با چالشها عملکرد بهتری داشته و سریعتر به هدف و مقصد برسید! من این مقاله را نوشتم تا در یک مسیر 5 قدمی به شما تمامی آنچه که برای آغاز برنامهنویسی و برنامهنویس شدن نیاز دارید پاسخی کامل، ساده و منطقی بدهم. آنچه شما اینجا یاد میگیرید تجربیات 15 سالۀ من به عنوان یک توسعه دهنده، مشاور و مدرس دوره های برنامه نویسی است. در طی این سال ها، من به خوبی نقاط قوت و ضعف دانشجویان برنامهنویسی را شناخته ام و در این مسیر، درباره آنها به شما توضیحاتی جامع خواهم داد. بنابراین من در مسیر تاریک برنامهنویسی، چراغی روشن خواهم کرد تا بدانید:
پس اگر قصد دارید برنامهنویس شوید، با دقت آن را دنبال کنید.
با خودتان روراست باشید. هدفتان از برنامه نویسی چیست؟
کوهنوردان پیش از شروع به حرکت، مسیرها و اهداف خود را شناسایی میکنند و سپس ابزارهای مورد نیازشان را متناسب با مقصد انتخاب کرده و حرکت را آغاز میکنند. مسلما برای قدم گذاشتن در دنیای بیکران برنامه نویسی نیز باید ابتدا اهداف خود را تعیین کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا یک دید کامل و مناسب از این موضوع پیدا کنید، خواهشا به دنبال پاسخ کوتاه در این زمینه نباشید و اجازه دهید ابعاد مختلف موضوع را برای شما روشن کنیم.
پس از تعیین هدف، بررسی میکنیم که یادگیری هر زبان برای چه هدفی مناسبتر است و خواهیم دید که در واقع، هیچ زبانی بر دیگری برتری ندارد مگر اینکه متناسب با هدف ما باشد. زبانهای برنامه نویسی مختلف ابزار رسیدن ما به اهداف هستند و هر ابزار کاربرد خاص خود را دارد. حالا بیایید با کاربرد زبانهای برنامه نویسی مختلف آشنا شویم.
اگر به حوزه برنامه نویسی موبایل علاقهمند هستید و دوست دارید برای گوشیهای هوشمند اندروید و iOS برنامه بنویسید، باید به سراغ یادگیری زبانهای جاوا یا کاتلین برای سیستم عامل اندروید و زبانهای Swift یا Objective-C برای سیستم عامل iOS بروید. اگر ایدهی جدیدی در ذهن دارید، میتوانید پس از یادگیری زبانهای برنامه نویسی مورد نیاز، آن را پیاده سازی کرده و کسب درآمد کنید. اکثر افرادی که حوزه برنامه نویسی موبایل فعالیت دارند به صورت فریلنسری کار میکنند، چرا که معمولا با تمرکز بر روی یک پروژه خاص میتوانند درآمد بسیار بیشتری نسبت به شغل کارمندی داشته باشند. البته ناگفته نماند که برنامه نویسی این حوزه چالشهای خاص خود را دارد و برخی افراد آن را دشوارتر از سایر حوزهها میدانند. اما شما نگران نباشید ما یک مسیر دقیق را به شما خواهیم گفت تا بدون دردسر آموزش برنامه نویسی موبایل را فرا بگیرید و بتوانید خیلی سریع در این حوزه تبدیل به یک متخصص شوید!
اپلیکیشنهای کراس پلتفرم، اپلیکیشنهایی هستند که بر روی پلتفرمهای مختلف مثل ویندوز، اندورید و iOS قابل اجرا هستند. اگر میخواهید با یک تیر چند نشان بزنید و در وقت و منابع خود صرفه جویی کنید، بهتر است به سراغ Flutter یا React Native بروید. با یادگیری فلاتر و ریاکت نیتیو میتوانید یک بار کد بنویسید و برای دو پلتفرم اندروید و iOS خروجی بگیرید. کارفرمایان و شرکتهای کوچک معمولا ترجیح میدهند برای کاهش هزینههای خود، از برنامه نویسانی استفاده کنند که قادر باشند از یک برنامه، خروجیهایی برای پلتفرمهای مختلف بگیرند. با یادگیری توسعه اپلیکیشنهای کراس پلتفرم موقعیت خوبی برای کارمندی و استخدام و شرکتهای برنامه نویسی دارید.
برای توسعه نرم افزار حوزه دسکتاپ تحت ویندوز، یکی از زبانهای #C++ ،Java، C یا Javascript و تحت macOS یکی از زبانهای Swift یا objective را یاد بگیرید. برنامه نویسی حوزه دسکتاپ در ایران نسبت به سایر حوزهها تقاضای کمتری دارد، اما در کشورهای توسعه یافته همچون آمریکا تقاضای زیادی برای استخدام برنامه نویسان این حوزه از سوی شرکتهای بزرگ وجود دارد. برنامه نویسان حوزه دسکتاپ ترجیح میدهند در شرکتهای بزرگ که بر روی یک نرم افزار خاص تمرکز دارند، استخدام شوند چرا که کار فریلنسری در این حوزه بازار کار کمرونقی دارد.
برنامه نویسی تحت وب، یکی از محبوبترین حوزههای برنامه نویسی است. در کشور ما و نیز سراسر دنیا تقاضای بالایی برای استخدام متخصصان این حوزه وجود دارد. برنامه نویسی تحت وب به دو بخش برنامه نویسی Front End و Back End تقسیم میشود.
برای شروع یادگیری برنامه نویسی فرانتاند زبانهای Html، CSS، JavaScript و برای شروع یادگیری برنامه نویسی بکاند زبانهای PHP و پایتون توصیه میشوند. البته در برنامه نویسی بک اند تحت وب میتوان از زبانهای دیگری همچون C#، جاوا نیز استفاده کرد. بخش فرانتاند برای کاربران مبتدی بسیار جذاب است چرا که با تنها 5 دقیقه آموزش میتوانند نتیجه را در مرورگر خود ببینند! این بخش، ریزهکاریهای فراوانی دارد و اگر اعصاب این کار را ندارید، بهتر است به سراغ بک اند بروید. همچنین میتوانید پس از فرانتاند به سراغ یادگیری بکاند رفته و به یک برنامه نویس فول استک (یعنی فرد مسلط به برنامه نویسی فرانت اند و بک اند) تبدیل شوید که شرکتهای داخلی و خارجی برای استخدام شما سر و دست بشکنند! برنامه نویسان وب میتوانند به شیوههای فریلنسری و کارمندی کار کنند. تقاضا برای این حوزه بسیار زیاد است و هر روشی را که انتخاب کنید به درآمد خوبی میرسید. گرچه اکثر افراد شاغل در این حوزه به صورت فریلنسری کار میکنند. شما میتوانید پس از کسب مهارتهای موردنیاز، وب سایت نمونه کارهای خود را بسازید و از این طریق مشتریان را جذب کنید.
آیا تا کنون برایتان پیش آمده است که پس از مراجعه به یک فروشگاه اینترنتی و جستجوی محصول مورد نظر، به هر کجای سایت که نگاه میکنید، تنها محصولات مرتبط با جستجوی خود را ببینید؟! امروزه سایتهای بسیاری با کمک علم داده کاوی به طلای درون دادههای شما دست پیدا میکنند تا بتوانند به بهترین نحو به شما خدمت رسانی کنند. هوش مصنوعی نیز به کمک انسانها آمده است که زندگی سخت مدرن را برای ما آسان کند. از کاربردهای هوش مصنوعی میتوان به رباتهای دستیار که به خریداران یک فروشگاه در انتخاب بهتر کمک میکنند، اشاره کرد. البته کاربرد هوش مصنوعی و داده کاوی بسیار فراتر از این مثال است و شما میتوانید با خلاقیت خود از این علوم به بهترین نحو در زمینههای مختلف استفاده کنید. برای ورود به حوزههای هوش مصنوعی و داده کاوی، یادگیری زبانهای پایتون و R را به شما پیشنهاد میکنیم. پس از یادگیری اگر بتوانید نمونهکارهای قوی و ایدههای جدیدی را پیادهسازی کنید، پیشنهادهای کاری خوبی چه در ایران و چه از کشورهای دیگر برای همکاری با شرکتهای بزرگ دریافت خواهید کرد. بلافاصله پس از شروع به کار نیز متوجه میشوید که کارفرمایان حاضر هستند هزینه بیشتری به متخصصان این حوزه بپردازند، چراکه آینده و قدرت در دستان شرکتها و کشورهایی است که از دادهها و هوش مصنوعی حداکثر استفاده را میبرند.
پس از این که زبان برنامه نویسی مورد نظر خود را انتخاب کردید، وقت آن است که یادگیری را شروع کنید. شما برای شروع یادگیری برنامه نویسی دو روش پیش روی خود دارید و این کاملا بستگی به شما دارد که کدام روش را انتخاب کنید.
این روش کاملا رایگان است و شما میتوانید با کمک وب سایتهای تعاملی مثل
برنامه نویسی را یاد بگیرید. شیوه کار این وب سایتها به این صورت است که شما زبانهای مورد نظر خود را انتخاب میکنید و به صفحهای هدایت میشوید که در آنجا میتوانید به صورت مرحله به مرحله مفاهیم را بیاموزید. در نهایت نیز باید به پرسشهای سایت پاسخ دهید تا به مرحله بعد راه پیدا کنید. البته برای درک این آموزشها باید درک متوسطی از زبان انگلیسی داشته باشید. برخی از سایتهای آموزشی تعاملی در پایان آموزش به شما مدرک معتبر ارائه میدهند. همچنین ممکن است برای مشاهده مثالهای بیشتر به آموزشهای موجود در سایر سایتها و فیلمهای یوتیوب نیاز پیدا کنید. مزیت این روش رایگان بودن آن است اما برای شما هزینه زمانی دارد. شما باید خودتان دست به کار شوید، جستجو کنید، اشتباه کنید و از اشتباهاتتان درس بگیرید. این روش ممکن است بین 2 تا 3 سال طول بکشد.
در این روش شما چندین سال تجربه یک برنامه نویس حرفهای را به دست میآورید و به نحوی میتوان گفت که شما زمان را برای خود میخرید. افرادی که به صورت خودآموز و با جستجو در سایتهای آموزش رایگان برنامه نویسی را یاد میگیرند، ممکن است در میانه راه خود درگیر مسائل دشوار حاشیهای شده و از ادامه مسیر منصرف شوند؛ اما افرادی از یک دوره آموزشی برنامه نویسی استاندارد استفاده میکنند، تنها مباحث مهم و کاربردی را یاد میگیرند و مستقیم سمت به هدف پیش میروند. مدت زمان یادگیری از طریق دورههای آموزش برنامه نویسی بین 6 تا 9 ماه است که در مقایسه با روش قبلی مدت زمان بسیار کمتری است. اکنون میتوانید تصمیم بگیرید که کدام روش برای شما بهتر است و این کاملا به شما بستگی دارد که ارزش زمان برایتان بیشتر باشد یا هزینه. بالاخره هر چیزی هزینه خودش را دارد حتی آموزش رایگان!
همانطور که در ابتدا گفتیم، یادگیری برنامه نویسی همانند یادگیری کوهنوردی است. شما یک بار کوهنوردی را میآموزید و پس از آن فتح اولین قله میتوانید قلههای دیگری را نیز فتح کنید؛ حتی اگر قلههای بعدی از قله اول مرتفعتر باشند. اگر اصول برنامه نویسی را به درستی یاد بگیرید، ادامه راه رسیدن به موفقیت و یادگیری سایر زبانها برایتان به راحتی آب خوردن خواهد بود. تفاوتی نمیکند که اصول برنامه نویسی را با چه زبانی یاد بگیرید؛ مهم این است که در قدم اول چکش را به جای محکمی گیر کنید و خودتان را بالا بکشید. علاوه بر این، دغدغه منسوخ شدن زبانی که آموختهاید را نخواهید داشت و به راحتی خودتان را به روز میکنید چرا که سختی رسیدن به قله را قبلا تجربه کردهاید و میدانید که چگونه از پس چالشها برآیید.
تا اینجا هدف خود را مشخص کردید و پس از انتخاب بهترین منبع، اصول برنامه نویسی را نیز آموختید. اکنون قصد دارید گامهای بلندتری بردارید و مسیرهای پر پیچ و خم برنامه نویسی را طی کنید. برای خودتان یک پروژه تعریف کنید. اگر ایدهای به ذهنتان نمیرسد، به یکی از سایتهای انجام پروژه مثل Upwork یا Freelancer مراجعه کنید.البته نمونه های داخلی چنین وب سایت هایی همانند پونیشا و پارس کدرز نیز به شما کمک خواهد کرد.
مشتریان در این سایتها پروژه و مبلغ پیشنهادی خود را اعلام میکنند و برنامه نویسان برای انجام پروژه با آنها ارتباط میگیرند. یکی از این پروژهها را برای خود انتخاب کنید و آن را به بخشهای سادهتری تقسیم کنید. از سادهترین بخش شروع به کدنویسی کنید. به تدریج بخشهای دیگر را نیز اضافه کنید.
با پیشرفت برنامه، خطهای کد مانند یک ظرف پر از اسپاگتی به نظر میرسند که سر و ته هیچ کدام مشخص نیست و به سختی میتوان از آن سردرآورد یا تغییری ایجاد کرد.
اما چاره چیست؟ خوشبختانه دوستان برنامه نویس فکر همه چیز را کردهاند و فریمورکها و کتابخانهها را برای ما ساختهاند. فریمورکها یک اسکلت یا چارچوب پیش ساخته و در واقع لقمههای آماده برای برنامه نویسان هستند و مجموعهای از کدها و توابع قابل اعتماد را ارائه میدهند که در 99.99% مواقع بدون خطا کار میکنند (هیچ چیز 100% نیست!). کتابخانهها نیز همانند فریمورکها مجموعهای از کدهای آماده هستند و شما میتوانید متناسب با نیاز برنامه، بخشهای مورد نیازتان را فراخوانی کنید. دقیقا همانند زمانی که شما به یک کتابخانه عمومی مراجعه کرده و کتاب مورد نظر خود را انتخاب میکنید.
یک فریمورک میتواند از مجموعهای از کتابخانهها استفاده کند. به طور کلی تفاوت اصلی فریمورک و کتابخانه در این است که فریمورک کدهای شما را فراخوانی میکند اما این شما هستید که کتابخانه را فراخوانی میکنید. ما از این ابزارها استفاده میکنیم تا در وقت خود صرفه جویی کنیم و به قول معروف چرخ را دوباره اختراع نکنیم چرا که بسیاری از پروژهها شباهت بسیاری به هم دارند. گفتیم اول پروژه را انتخاب کنید و سپس به سراغ یادگیری فریمورکها و کتابخانههای آن زبان بروید.
اما دلیل چیست؟ هر پروژه نیازمند فریمورکها و کتابخانههای خاص خود است و این نوع پروژه است که تعیین میکند شما کدام یک را یاد بگیرید؛ اما یکبار که از این ابزارها استفاده کنید، در کار با فریمورکها و کتابخانههای مناسب پروژههای بعدی خود راحت هستید. در ضمن نیازی نیست کدها را حفظ کنید. هر چیزی که برای استفاده از این ابزارها به آن نیاز داشته باشید در مستندات سایت اصلی آنها وجود دارد.
برنامه نویسی یک شغل معمولی نیست که هر روز موظف به انجام کارهای ثابت و از پیش تعیین شده باشید. باید همیشه تمرین داشته باشید و با گوگل دوست صمیمی باشید. تکنولوژی با سرعت بسیار زیاد در حال پیشرفت است و شما نیز اگر میخواهید در دنیای مدرن حرفی برای گفتن داشته باشید باید با همین سرعت پیشرفت کنید. اگر در طی هر یک از گامهایی که تا اینجا ذکر کردیم به مشکل خوردید، هرگز تسلیم نشوید. وقتی به زندگی برنامه نویسان (در هر کشوری) توجه کنید، میبینید که این افراد نسبت به سایر افراد جامعه شرایط و رفاه بهتری دارند؛ زیرا آنها افرادی هستند که هرگز تسلیم نشدهاند و قطعا موفقیت شایسته این افراد است! اگر از امروز قصد دارید برنامه نویسی را شروع کنید، به این فکر کنید که آیا تحمل دارید پس از هر بار زمین خوردن بایستید و به مسیر ادامه دهید؟ اگر چنین است تبریک میگوییم! شما فردی هستید که میتوانید زندگی خود و حتی مردم جهان را تغییر دهید. اگر برنامه نویسان دیگر میتوانند برنامههای مفیدی برای خدمت به بشریت توسعه دهند پس شما هم میتوانید و اگر دیگران نتوانستند، پس شما باید انجامش دهید.
پر درآمدترین زبان برنامه نویسی در ایران بدون شک زبانی است که برنامه نویس در آن زبان و مفاهیم مربوط به آن حرفی برای گفتن دارد. سوالاتی مانند من کدام زبان برنامه نویسی را یاد بگیرم تا بتوانم به راحتی درآمد میلیونی داشته باشم یک سوال اشتباه است که اکثر علاقه مندان به برنامه نویسی که به تازگی با کد نویسی آشنا میشوند، به دنبال پاسخ آن هستند.
اما از نظر ما پولسازترین زبان برنامه نویسی زبانی است که بر اصول و قوائد آن مسلط باشید. یعنی بتوانید با استفاده از آن اپلیکیشنهای و کدهایی عالی خلق کنید. پس صرفا زمان خود را بر روی یادگیری یک زبان خاص سرمایه گذاری نکنید، بلکه سعی کنید مفاهیم و کانسپتهای مربوط به دنیای کد نویسی را یاد بگیرید. با این دیدگاه میتوانید در کمترین زمان ممکن به هر زبان برنامه نویسی مسلط شوید.
میتونید سوالتون رو از بخش فروش بپرسید یا از بالای سایت دوره موردنظرتون رو انتخاب کنید و هزینه رو اونجا ببینید.