
اینفوگرافیک نقشه راه یادگیری زبان PHP برای توسعه وب، مسیر صحیح یادگیری این زبان قدرتمند را به شما نشان میدهد. اما چرا باید PHP را یاد بگیریم و در مسیر یادگیری خود از یک نقشه راه استفاده کنیم؟
استفاده از PHP به سرعت در حال رشد است و توسعه دهندگان بسیاری PHP را بهترین زبان برنامه نویسی برای توسعه وب میدانند. طبق برخی از آمارها، 81/3 درصد از کل وب سایتهای موجود در شبکهی اینترنت، از PHP به عنوان زبان برنامه نویسی سمت سرور استفاده میکنند. این موضوع نشان میدهد که زبان PHP تا چه حد محبوب و فراگیر شده است.
استفادهی روز افزون از PHP فرصتهای شغلی بسیاری را برای توسعه دهندگان PHP ایجاد کرده است. در مقالهی روشهای کسب درآمد از PHP روشهایی متنوع و خلاقانه برای کسب درآمد از این زبان برنامه نویسی پولساز را به شما معرفی کردهایم.
بسیاری از افرادی که تصمیم به یادگیری زبان PHP میگیرند، به دلیل استفاده از منابع غیر استاندارد و صرف انرژی زیاد برای یادگیری مطالبی که یادگیری آنها ضرورت چندانی ندارد، از یادگیری PHP منصرف شده و این فرصت طلایی را از دست میدهند.
اما اگر میخواهید شما جزء این دسته از افراد نباشید و آموزش PHP را از روی یک نقشه راه اصولی و استاندارد پیش ببرید، در ادامه با وب سایت آموزش برنامه نویسی سون لرن همراه باشید.
فهرست محتوای این مقاله
- قدم اول: آشنایی با مبانی و پروتکلهای مهم دنیای وب
- قدم دوم: یادگیری HTML و CSS
- قدم سوم: راهاندازی محیط برنامهنویسی PHP
- قدم چهارم: آشنایی با سیستم کنترل نسخه مانند Git
- قدم پنجم: یادگیری قواعد و مبانی زبان PHP
- قدم ششم: یادگیری مفاهیم پایگاه داده و SQL
- قدم هفتم: آشنایی با Composer و مدیریت پکیج در PHP
- قدم هشتم: یادگیری شی گرایی و مباحث پیشرفته
- قدم نهم: آشنایی با مباحث بهبود امنیت و عملکرد در PHP
- قدم دهم: آشنایی با توسعه وب سرویس و API در PHP
- قدم یازدهم: آشنایی با اصول کدنویسی تمیز و الگوهای طراحی
- قدم دوازدهم: تست نویسی برای نرم افزار در PHP
- قدم سیزدهم: آشنایی با معماری MVC و فریمورکهای PHP
- چرا باید از نقشه راه یادگیری زبان PHP استفاده کنیم؟
قدم اول: آشنایی با مبانی و پروتکلهای مهم دنیای وب
اولین گام در نقشه راه یادگیری زبان PHP، این است که پروتکلهای مهم دنیای وب را بشناسید. اینترنت، شبکهای متشکل از تعداد زیادی شبکه و کامپیوترهای مختلف است که در فواصل مختلفی از هم قرار دارند و دادهها را با یکدیگر رد و بدل میکنند.
پروتکلها مجموعه قوانینی نرم افزاری هستند که برای برقراری ارتباط بین تمام اجزای متصل به شبکه و بهرهمندی و استفاده از امکانات سخت افزاری تمامی کامپیوترها استفاده میشوند. در واقع، پروتکلها با تعریف قوانین مشترک برای همه، امکان برقراری ارتباط و جابهجایی دادهها را فراهم میسازند.
پروتکلها انواع مختلفی دارند؛ برای مثال، پروتکلهای TCP ،IP ،UDP ،FTP ،HTTP ،HTTPS و... . برای آشنایی بیشتر توصیه میکنیم مقالهی پروتکل چیست؟ آشنایی با پروتکل و انواع آن را مطالعه کنید.
قدم دوم: یادگیری HTML و CSS
HTML چیست؟ HTML (مخفف: Hyper Text Markup Language) یک زبان نشانه گذاری وب است. HTML عناصر مختلف یک صفحه وب، از جمله پاراگراف، لیست، عکس، صوت و... را در کنار هم قرار میدهد تا چارچوب یا اسکلت اصلی صفحه را ایجاد کند.
CSS چیست؟ CSS (مخفف: Cascading Style Sheets) یک زبان نشانه گذاری و مکمل زبان HTML است. CSS با هدف استایل دادن به صفحات HTML به وجود آمده است. با استفاده از CSS میتوان چیدمان عناصر صفحه، رنگبندی، فونتها و تمامی مواردی که به ظاهر یک سایت مربوط میشوند را شکل داد.
یادگیری دو زبان HTML و CSS بسیار آسان است و در مدت زمان کمی بر آنها تسلط خواهید یافت.
قدم سوم: راهاندازی محیط برنامهنویسی PHP
ما برای نوشتن و اجرای کدهای PHP خود به یک محیط برنامه نویسی قدرتمند همچون phpstorm نیاز داریم. امکانات هوشمندی همچون هدایت پیشرفته، تکمیل کد خودکار، پشتیبانی از استانداردهای کدنویسی، رفع خطاهای کد و… در phpstorm وجود دارد که لذت برنامه نویسی وب را برای توسعه دهندگان چند برابر میکند.
این IDE از افزونهها و تکنولوژیهای برتر وب پشتیبانی میکند و برای برنامه نویسانی که علاقهمند به توسعه و کدنویسی وب سایت هستند بسیار پرکاربرد است.
برای آموزش PhpStorm - نصب، شخصی سازی، ترفندها و کلیدهای میانبر کلیک کنید.
قدم چهارم: آشنایی با سیستم کنترل نسخه مانند Git
سیستم کنترل نسخه یا VCS (مخفف: Version Control System)، به توسعه دهندگان و برنامه نویسان امکان میدهد تا پروژههای خود در نسخههای مختلفی، ذخیره و یا حتی ارائه کنند.
مزایای استفاده از سیستم کنترل نسخه عبارتند از:
- امکان توسعهی گروهی و همزمان پروژهها
- قابل اصلاح بودن اشتباهات برنامه نویسی
- امکان بازگشت به نسخهی دلخواه بر پایه ثبت تاریخچهی کدها
- ساخت شاخههایی مختلف از پروژه
- پیگیری میزان پیشرفت پروژه
- مشخص بودن تغییرات انجام شده توسط هر برنامه نویس
سیستمهای کنترل ورژن بر اساس روش ذخیرهسازی دادهها، به دو دسته توزیع شده (Distributed) و متمرکز (Centeralized) تقسیم میشوند.
سیستمهای کنترل نسخه متمرکز
در این نوع سیستمها، دادهها بر روی سرور مرکزی ذخیره میشوند. به همین دلیل، توسعه دهندگان در صورت نیاز به انجام تغییر باید به سرور مرکزی متصل شوند.
یکی از مشکلات اصلی سیستمهای کنترل نسخه متمرکز این است که کاربران به صورت همزمان نمیتوانند به یک فایل دسترسی داشته باشند. در صورتی که فردی در حال استفاده از یک فایل باشد، سایر توسعه دهندگان باید در انتظار بمانند.
سیستمهای کنترل نسخه توزیعشده
سیستمهای کنترل نسخه توزیعشده تاریخچه تغییرات را ذخیره نمیکنند. در این نوع سیستمها، فایلها و تاریخچه تغییرات آنها در مخزن یا ریپازیتوری نگهداری میشود. کلاینتها یا توسعهدهندگان نیز به یک کپی از آن دسترسی دارند.
توسعه دهندگان پس از انجام تغییرات موردنظر خود، میتوانند آن را با سرور مرکزی همگامسازی کنند. در صورت بروز هر گونه مشکل برای سرور، آنها میتوانند با استفاده از نسخهای که در دست دارند، سرور را به حالت پیش بازگردانند.
fork کردن، مهمترین مزیت سیستمهای کنترل نسخه توزیعشده
ویژگی منحصر به فرد سیستمهای کنترل ورژن توزیعشده، fork کردن است. این قابلیت به افرادی که اجازهی انجام تغییر روی نسخهی اصلی را ندارند امکان میدهد که یک نسخه از آن را داشته باشند و تغییرات مورد نظر خود را بر روی آن اجرا کنند. سپس با pull request کردن میتوانند درخواست تغییرات را به اطلاع توسعه دهندهی اصلی برسانند. او نیز در مورد اعمال کردن یا نکردن این تغییرات تصمیم خواهد گرفت.
قدم پنجم: یادگیری قواعد و مبانی زبان PHP
به قواعد نوشتاری در هر زبان برنامه نویسی، نحو یا سینتکس (Syntax) گفته میشود. هر زبان برنامه نویسی سینتکس مخصوص خود را دارد. مثال زیر تفاوت سینتکس تعریف یک عدد صحیح را در دو زبان ++C و PHP نشان میدهد.
سینتکس تعریف عدد صحیح در زبان ++C:
int test= 25;
سینتکس تعریف عدد صحیح در زبان PHP:
$test= 25;
خوشبختانه شما نیازی ندارید تمامی سینتکسها را حفظ کنید و به مرور زمان به استفاده از آنها عادت خواهید کرد. اکثر IDEهای پیشرفتهی امروزی نیز در صورت بروز اشتباه در سینتکس، آن را به شما یادآوری میکنند.
قدم ششم: یادگیری مفاهیم پایگاه داده و SQL
پایگاه داده یا Database مجموعهای از اطلاعات سازمان یافته است که بر اساس ترتیب و قوائدی مشخص در کنار یکدیگر نگهداری میشوند.
در علم کامپیوتر، منظور از پایگاه داده محلی است که اطلاعات مربوط به یک نرم افزار، وب سایت و... ذخیره میشوند. Database بر اساس شیوههای مشخصی که در ساماندهی اطلاعات به کار میگیرد، مدیریت اطلاعات ذخیره شده و دسترسی سریع به آنها را بسیار سادهتر میکند.
استفاده از Database مزایای دیگری از جمله استقلال اطلاعات، حذف فرآیندهای تکراری، افزایش امنیت، امکان پشتیبان گیری از دادهها و... در اختیار ما قرار میدهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر، مقالهی سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) چیست؟ را مطالعه کنید.
قدم هفتم: آشنایی با Composer و مدیریت پکیج در PHP
ابزار کامپوزر یا Composer، برای جلوگیری از انجام کارهای تکراری در فرآیند برنامه نویسی زبان PHP، توسعه داده شده است. با استفاده از کامپوزر، توسعه دهندگان میتوانند به کتابخانهها و پکیجهای نوشته شده توسط سایر برنامه نویسان دسترسی داشته باشند و از آنها استفاده کنند.
یکی دیگر از وظایف کامپوزر، مدیریت بارگزاری کلاسها است. یعنی تنها در صورتی یک کلاس در پروژه بارگزاری میشود که از آن کلاس در کد استفاده شده باشد. این امر، منجر به افزایش سرعت بارگزاری پروژه میشود.
منبعی که کامپوزر برای دانلود پکیجهای موردنیاز استفاده میکند، وب سایت packagist میباشد. این وب سایت، مخزن پیشفرض پروژههای PHP است. توسعه دهندگان از سراسر دنیا، فریمورکها و کتابخانههای پروژههای مختلف خود را در packagist بارگذاری میکنند. آنها میتوانند با استفاده از کامپوزر به تمامی پکیجهای خود و سایر برنامه نویسان دسترسی داشته باشند.
اگر علاقه مند به آموزش نصب کامپوزر و نحوهی استفاده از این ابزار کاربردی هستید، مقالهی آموزش نصب کامپوزر (Composer) را از دست ندهید.
قدم هشتم: یادگیری شی گرایی و مباحث پیشرفته
برنامه نویسی شی گرا یا OOP (مخفف: Object-Oriented Programming) شیوهای از برنامهنویسی بر پایهی آبجکت یا شی است. به فضای پیرامون خود نگاه کنید؛ هر چیزی که میبینید، یک شی است که صفات و ویژگیهای خاص خود را دارد. در واقع توسعه دهندگان تلاش کردهاند تا برنامه نویسی را هر چه بیشتر به دنیای واقعی نزدیک کنند.
مزایای برنامهنویسی شی گرا چیست؟
امروزه برای توسعهی برنامههای کوچک و بزرگ از زبانهای برنامه نویسی شی گرا استفاده میشود. زبانهای برنامه نویسی شی گرا مزایای بسیاری دارند که تا این حد برنامه نویسان را مجذوب خود کردهاند. این مزایا عبارتند از:
- سادهسازی طراحی و پیادهسازی سیستمهای پیچیده و بزرگ
- قابلیت استفادهی مجدد از کد و جلوگیری از نوشتن کدهای تکراری
- صرفهجویی در منابع
- تقسیم کد به بخشهای مجزا و کوچک
- سادهسازی کار تیمی
- افزایش امنیت برنامه
- پایین آمدن هزینههای نگهداری
- کاهش زمان مورد نیاز برای تست و اصلاح کد
- تحلیل و طراحی سادهتر برنامه ها
برای آشنایی با شی گرایی در PHP کلیک کنید. در این مقاله، مبانی شی گرایی در PHP به همراه مثال توضیح داده شده است.
قدم نهم: آشنایی با مباحث بهبود امنیت و عملکرد در PHP
در دنیای برنامه نویسی تحت وب، امنیت موضوع بسیار مهمی است. شما پس از یادگیری زبان PHP و تسلط کامل بر آن باید با متدهای بهبود امنیت و عملکرد در PHP آشنا شوید.
زبان PHP یک زبان متن باز و امن است؛ چرا که توسعه دهندگان بسیاری از سراسر جهان به آن دسترسی دارند و به توسعهی آن کمک میکنند. به همین دلیل در صورت بروز هر گونه باگ یا نقص امنیتی، به سرعت رفع خواهد شد.
اگرچه PHP یک زبان امن است، اما ممکن است امنیت یک برنامه به دلیل اشتباهات برنامه نویسی به خطر بیفتد. روشها و نکات بسیار زیادی برای برقراری امنیت برنامههای PHP وجود دارد از جمله:
- استفاده از رمزهای عبور قوی
- پیکربندی صحیح TLS/SSL
- استفاده از الگوریتمهای کدگذاری یا هش
- استفاده از فریم ورکها به جای PHP Pure
- امنیت در پایگاه داده
- جلوگیری از حملات XSRF و SQL Injection
- استفاده از HTTPS
برای آشنایی بیشتر با برقراری امنیت در برنامههای PHP به صورت عملی و همراه با مثال، مقالهی آموزش کامل برقراری امنیت در برنامه نویسی PHP را مطالعه کنید.
قدم دهم: آشنایی با توسعه وب سرویس و API در PHP
وب سرویس چیست؟ وب سرویس، نوعی رابط برنامه نویسی است که در بستر وب پیاده سازی میشود. این رابطها با استفاده از پروتکلهای استاندارد مانند http، توابع و عملکردهای مختلفی در اختیار ما قرار میدهند تا بتوانیم دادهها را در بین سیستمهای مختلف جا به جا کنیم.
به عبارتی دیگر وب سرویسها ارتباط میان نرم افزارها با یکدیگر و کلاینت با نرم افزار را امکان پذیر میسازند. بدین صورت که هنگام استفاده از وب سرویس، یک API در سایت مبدا ایجاد میشود که سایر سایتها میتوانند با ارسال درخواست به آن API، به دادههای مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.
API چیست؟
رابط برنامه نویسی اپلیکیشن یا API (مخفف: Application Programming Interface) است، تمامی کارها و درخواستهای مورد نظر ما را در پشت صحنه به سیستم ارسال کرده و پاسخ را دریافت میکند.
اما کاربرد API چیست؟ فرض کنید که قصد دارید سهام یک شرکت را خریداری کنید. شما برای این کار نمیتوانید به هستهی بورس دسترسی مستقیم داشته باشید و باید این کار را از طریق کارگزارهای مختلفی که وجود دارند، انجام دهید. اینجاست که متوجه میشویم سایتهای کارگزاری از طریق API با هستهی بورس در حال صحبت و رد و بدل کردن دادهها هستند.
برای آشنایی عملی با API در PHP و نحوهی استفاده از آن، میتوانید از آموزش Rest API در PHP به همراه ویدئوی آموزشی استفاده کنید.
قدم یازدهم: آشنایی با اصول کدنویسی تمیز و الگوهای طراحی
کدنویسی تمیز به درک بهتر و تغییر راحتتر کدها در آینده کمک میکند. اگر اصول کدنویسی تمیز را در پروژههای خود رعایت کنید، کدهای شما جلوهای حرفهایتر خواهند داشت. تفاوت کدنویسی تمیز (Clean Code) و کدنویسی کثیف (Dirty Code) در پروژههایی با تعداد خطوط کد بالا بسیار واضح است.
تیمهای بزرگ و حرفهای که از متدلوژیهای توسعه نرم افزار همچون اجایل استفاده میکنند، تمایل به استخدام برنامه نویسانی دارند که اصول کدنویسی تمیز را رعایت میکنند. چرا که در صورت عدم رعایت این اصول، برنامه نویس مجبور به استفاده از عملکردهای تکراری میشود؛ این کار زمان انجام پروژه را تا دو برابر افزایش میدهد و در صورت نیاز به تغییر و اصلاح، برنامه نویس سردرگم خواهد شد.
برخی از اصول کدنویسی تمیز عبارتند از:
- انجام تنها یک وظیفه توسط هر تابع و کلاس
- خودداری از نوشتن کامنتهای غیر ضروری
- استفادهی مناسب از تورفتگیها و فضای سفید
- نامگذاری مناسب
- کاهش وابستگیها
- تست پذیری
الگوهای طراحی یا دیزاین پترنها، راهکارهای ثابت و قابل اطمینانی را برای حل مسائل رایج در برنامه نویسی ارائه میدهند. استفاده از الگوهای طراحی، بسیاری از خطاهای متداول را در برنامه نویسی کاهش داده و سطح فنی کدها را ارتقا میدهند.
مقالهی clean code چیست؟ شما را در برای شروع فرایند کدنویسی تمیز و الگوهای طراحی راهنمایی میکند.
قدم دوازدهم: تست نویسی برای نرم افزار در PHP
گاهی اوقات، توسعه دهندگان، حتی آشکارترین خطاها را از دست میدهند. گاهی پیش میآید که خطاها را میبینیم اما رفع کردن آنها را به زمان دیگری موکول میکنیم و بدین صورت آنها را فراموش میکنیم. در نهایت، زمانی که نوبت به استقرار وب سایت یا نمایش یک نسخهی دمو به مشتری میرسد؛ بلافاصله با یک پیام خطا یا عملکردی که انتظارش را نداریم، مواجه میشویم. اینجا جاییست که اهمیت تست نویسی آشکار میشود.
تست نویسی، بهترین دوست شماست که باعث میشود در مقابل افرادی که به شما پول میدهند، نالایق و ناکارآمد به نظر نرسید. تستها در مراحل مختلف از شروع برنامه نویسی تا انتها کار انجام میشوند و انواع مختلفی دارند.
مزایای تست نویسی برای نرم افزار عبارتند از:
- صرفه جویی در زمان
- کدنویسی کارآمد
- ایجاد مستندات قوی
- افزایش سرعت توسعه
برای تست نرم افزار در PHP، روشها، ابزارها و فریمورکهای زیادی وجود دارند. PHPUnit، یک ابزار تست منبع باز است که برای تست کد PHP استفاده میشود.
فریمورک PHPUnit به طور گسترده برای تست واحد برنامههایی که با PHP توسعه داده شدهاند، استفاده میشود. PHPUnit برای به دست آوردن خطاها و نقص در کد، واحد به واحد کد را تست میکند. این روند کمی کند است و مدت زمان زیادی طول میکشد اما به دلیل تست تمامی واحدها، احتمال بروز اشکال در برنامهی نهایی کمتر است.
توصیه میکنیم در مورد سایر روشهای تست نرم افزار و ابزارهای متداول آن تحقیق کنید.
قدم سیزدهم: آشنایی با معماری MVC و فریمورکهای PHP
فریم ورک برنامه نویسی، مجموعهای است از کتابخانهها، استانداردها، الگوهای طراحی و قوانین کدنویسی که در بستر یک چارچوب نرم افزاری در اختیار توسعه دهندگان قرار میگیرد.
زمانی که در مورد فریم ورکهای توسعه وب اپلیکیشن با PHP صحبت میشود، همیشه نام لاراول به میان میآید. از Laravel میتوان به عنوان یکی از محبوبترین فریم ورکهای PHP یاد کرد. این فریم ورک توانسته است در زمانی کوتاه، به اولین گزینهی توسعه دهندگان برای توسعه برنامههای پیچیده تحت وب تبدیل شود.
برخی از مزایای فریمورک Laravel عبارتند از:
- متن باز بودن
- امنیت بالا
- افزایش سرعت کدنویسی
- آسان برای یادگیری
- قابلیت ایجاد پکیجهای مختلف
- سادهسازی احراز هویت، مسیریابی و کشکردن
- قابلیت انجام تستهای یونیت با چند دستور ساده
- جامعه کاربری بزرگ
- کاهش حجم کد
- استفاده از معماری MVC
MVC چیست؟ MVC یک الگوی طراحی معماری نرم افزار است. MVC نرم افزار را به سه بخش Model برای ارتباط با پایگاه داده، View برای ایجاد یک رابط کاربری برای نمایش و تغییر در دادههای پایگاه داده و Controller برای پردازش درخواستهای کاربر، تقسیم میکند.
برخی از مزایای استفاده از معماری MVC عبارتند از:
- سهولت انجام تغییرات بر روی کدها
- تست آسان در لایههای مختلف
- امنیت بالا
- افزایش سرعت برنامه نویسی
- سازگار با اصول سئو
چرا باید از نقشه راه یادگیری زبان PHP استفاده کنیم؟
ما در این مقاله، نقشه راه پیشنهادی یادگیری زبان PHP برای توسعه وب را به شما معرفی کردیم. همانطور که مشاهده میکنید، برای یادگیری زبان PHP باید یک مسیر حرفهای و تخصصی را طی کنید. تحقیقات نشان میدهد افرادی که برای آموزش زبان PHP از مسیر صحیح استفاده نمیکنند، خیلی زود ناامید و از ادامهی راه منصرف میشوند. امیدوار هستیم که شما بتوانید به خوبی از پس چالشهای این مسیر برآیید.
شما میتوانید اینفوگرافیک نقشه راه یادگیری زبان PHP برای توسعه وب را از لینک زیر دانلود کنید و آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
شما چه مسیری را برای یادگیری PHP طی نمودهاید؟ در صورتی که معتقد هستید در این مسیر باید گامهای دیگری نیز برداشته شود، در بخش نظرات آن را با ما و سایر کاربران سون لرن به اشتراک بگذارید.
اگر به یادگیری برنامه نویسی PHP با PhpStorm علاقه داری، با شرکت در دورهی آموزشی متخصص PHP در کمتر از یک سال به یک متخصص PHP تبدیل میشوی که آمادهی استخدام، دریافت پروژه، کسب درآمد و یادگیری مباحثی مثل لاراول هستی.
سلام ببخشید اگه همه دوره رو بخریم ، هزینش با تخفیف چقدر میشه؟
سلام
کل سرفصلها با تخفیف نوروزی مون حدود دومیلیون و چهارصد هزارتومن میشه. برای سوالات بیشتر میتونید با پشتیبانی سایت یا تلگرام در تماس باشید.
خیلی خوشحالم از اینکه با مجموعه شما اشنا شدم . از این مقاله خیلی خیلی استفاده کردم . واقعا یک نفر مثل من که سردرگم است در مسیر این مقاله خیلی مفید است . چیزی ندارم تقدیمتان کنم جز دعای عاقبت بخیری برای مجموعه شما و به خصوص شخصی که این مقاله را آماده کرده . درود به پدر و مادرانی که فرزندانی چون شما دارند .
خوشحال هستیم که مقاله برای شما مفید بوده. ممنون از همراهی شما.
این اینفوگرافیک نقشه راه PHP خیلی جای بحث داره، ممنون بابت پست