بیت کوین برای اولین بار در سال 2008 توسط ساتوشی ناکاموتو (نام مستعار گروه، سازمان یا فردی ناشناس) به دنیا معرفی شد و به سرعت نظر بسیاری از متخصصان علم رمزنگاری، برنامهنویسی و اقتصاد را به خود جلب کرد. با وجود این که 12 سال از معرفی این رمز ارز میگذرد، هنوز هم بحث درباره آن داغ است و روز به روز به علاقهمندان این ارز یا پول دیجیتال افزوده میشود. در ادامهی این مقاله با بیت کوین و ویژگیهای آن بیشتر آشنا میشویم.
بیت کوین (به انگلیسی Bitcoin، با نماد BTC) نام یک ارز دیجیتالی غیر متمرکز است که میتوانید با استفاده از آن همانند پول رایج ملی، خرید و فروش کرده یا حتی برای حفظ ارزش داراییهای خود روی آن سرمایهگذاری کنید. بر خلاف ارزهایی که توسط دولتها تولید میشوند، برای بیت کوین هیچ گونه معادل فیزیکی وجود ندارد و این ارز در کنترل هیچ سازمان یا دولت خاصی نیست.
فرض کنید که قصد دارید مبلغی را از هندوستان به آمریکا انتقال دهید. برای این کار باید از سرویس انتقال ارز بانکی یا سرویسهایی مانند PayPal یا Payoneer استفاده کنید. برای چنین نقل و انتقالات پولی (حوالهها) ، در نهایت ملزم به پرداخت هزینههایی هستید از جمله: هزینه تبدیل ارز، ثبت تراکنش و ضمانت امنیت انتقال پول. در واقع شما برای انتقال پول که به صورت دیجیتالی از یک حساب به حساب دیگر انجام شده و سوابق آن ثبت میشود، به بانک هزینهای (2% الی 10%) را پرداخت میکنید.
برای مثال اگر بخواهید مبلغ 100 دلار را از کشوری به کشور دیگر انتقال دهید، چیزی بین 2 تا 10 دلار را باید به عنوان کارمزد انتقال آن پرداخت کنید (البته در صورتی که مجبور نباشید هزینه دیگری را برای دور زدن تحریمها بانکی پرداخت کنید). اینجا جاییست که بیت کوین کارآیی خود را نشان میدهد و به شما در حفظ سرمایههایتان کمک می کند. هزینه انتقال بیت کوین از هر نقطه جهان به هر نقطه دیگری با هزینهای بسیار ناچیز امکانپذیر است و معاملات به صورت ناشناس انجام میشود. بیت کوین از هر نهاد رسمی و کشوری مستقل است و هر کسی که به اینترنت دسترسی داشته باشد میتواند از آن استفاده کند.
قیمت بیت کوین از سال 2008 تا کنون رشد زیادی داشته است و به همین دلیل بسیاری از افراد ترجیح میدهند دارایی خود را بر روی بیت کوین سرمایهگذاری کنند. آنها مقداری ارز دیجیتال خریداری میکنند و با استراتژیهای معاملاتی مختلف از خرید و فروش آن درآمد قابل توجهی کسب میکنند. اگر شما نیز قصد سرمایهگذاری روی بیت کوین را دارید، توصیه میکنیم پیش از آن آموزشهای لازم را کسب کنید زیرا بسیاری از افراد مبتدی که ناآگاهانه وارد این بازار میشوند، پس از مدتی با ضرر و زیان آن را ترک میکنند.
مقاله “بلاکچین چیست؟ همه چیز درمورد زنجیره بلوکی(Block Chain) به زبان ساده” نحوه انجام تراکنشهای بیت کوین در بستر بلاکچین را به خوبی توضیح داده است.
در گذشته پشتوانهی ارز ملی کشورها، فلزات ارزشمند مانند طلا و نقره بود. اما به دلیل محدود بودن این فلزات، امروزه در بسیاری از کشورها پول بدون پشتوانه چاپ میشود و دولتها ارزش آن را تعیین میکنند که البته با این کار ارزش پول ملی خود را کم میکنند و این موضوع باعث افزایش تورم و مشکلات بسیار دیگری میشود. بیت کوین نمونهای از یک ارز بدون پشتوانه است که ارزش آن بر اساس عرضه و تقاضا تغییر میکند برای مثال در صورتی که میزان تقاضا بیشتر از میزان عرضه باشد، قیمتها در جهت افزایش یافتن حرکت خواهند کرد. از نگاهی دیگر میتوان گفت ارزش بنیادی بیت کوین، وابسته به شبکه و هزینهای است که استخراج کنندگان آن برای تولید آن صرف میکنند.
برخلاف پول ملی کشورها که دولتها میتوانند به صورت نامحدود آن را چاپ کنند، تعداد کل بیت کوین هایی که میتواند ساخته شود 21 میلیون واحد است. دلیل واقعی انتخاب عدد 21 توسط ساتوشی ناکاموتو مشخص نیست و گمانهزنیهای زیادی درباره آن وجود دارد. بیت کوینها در فرآیندی به نام Mining یا استخراج تولید میشوند و به مرور زمان این فرآیند سختتر شده و تولید بیت کوین کاهش مییابد. این موضوع یکی دیگر از دلایل افزایش ارزش بیت کوین و علاقهمندی سرمایهگذاران بر روی بیت کوین است. اما این سوال پیش میآید که پس از تمام شدن 21 میلیون بیت کوین چه اتفاقی خواهد افتاد؟ حقیقت این است که پس از تمام شدن این مقدار هیچ بیت کوین جدیدی تولید نخواهد شد، ارزش بیت کوین بالا رفته و به همین دلیل کارمزد تراکنشها افزایش مییابد و ماینرها یا استخراجکنندگان از کارمزد تراکنشها درآمد خواهند داشت.
پس از ایجاد هر 210000 بلاک جدید، پاداش استخراج نصف میشود. در واقع میتوان یکی از دلایل افزایش قیمت بیت کوین را نصف شدن پاداش استخراج دانست (کاهش عرضه و افزایش تقاضا). در روزهای اولیه معرفی بیت کوین به ازای استخراج هر بلاک، پاداشی حدود 50 بیت کوین به ماینرها داده میشد که در سال 2020 این مقدار به 6.25 رسید و پیش بینی میشود که در سال 2140 پاداش استخراج بیت کوین تنها یک ساتوشی (برابر با 0.00000001 بیت کوین) خواهد بود.
هر 100.000.000 ساتوشی = 1 بیت کوین = 9831.11 دلار آمریکا ( قیمت بیت کوین در زمان نگارش این مقاله)، برای مشاهده قیمت زنده بیت کوین کلیک کنید.
شما برای نگهداری بیت کوینهای خود نیاز به یک کیف پول سختافزاری یا نرمافزاری دارید. کیف پولهای نرمافزاری را میتوانید روی کامپیوتر یا تلفن همراه هوشمند خود نصب کنید اما کیف پولهای سختافزاری که امنیت بالاتری دارند را باید به صورت فیزیکی خریداری کنید. کیف پول بلاکچین نمونهای از کیفهای نرمافزاری رایگان و محبوب است.
روشهای رایجی که برای کسب بیتکوین استفاده میشوند عبارتند از:
هر فردی میتواند به صورت داوطلبانه قدرت سختافزاری خود را در اختیار شبکه قرار داده و در ازای آن بیت کوین دریافت کند. در واقع پاداشی که ماینرها دریافت میکنند برای تایید تراکنشها، حفظ امنیت شبکه و تولید واحدهای جدید بیت کوین به صورت غیرمتمرکز است. البته شما برای این کار به کامپیوترهای بسیار قدرتمند نیاز دارید و به هیچ عنوان توصیه نمیکنیم که از کامپیوترهای شخصی خود برای استخراج استفاده کنید.
خرید بیت کوین از طریق صرافیها نیز امکانپذیر است. با توجه به کلاهبرداریهای گستردهای که در این زمینه انجام میشود، توصیه میکنیم پیش از انجام معامله در مورد صراف مورد نظر تحقیق کنید.
همچنین با سایتهای بختآزمایی میتوانید شانس خود را با کلیک بر روی دکمه Roll امتحان کنید. راه دیگر این است که با فعالسازی امکان پرداخت از طریق بیت کوین در وبسایت خود، بیت کوین به دست آورید.
برگشت ناپذیری: پس از تایید تراکنش، معامله به هیچ عنوان توسط هیچ فردی قابل برگشت نیست. بنابراین اگر آدرس کیف پول مقصد را اشتباهی وارد کردید، پولتان را از دست دادهاید و امکان برگشتی وجود ندارد.
انجام تراکنشهای ناشناس: هویت هیچ کدام از طرفین فرستنده و گیرنده قابل پیگیری و ردیابی نیست.
معاملات جهانی: از آنجا که معاملات در بستر یک شبکه جهانی انجام میشوند، موقعیت فیزیکی شما اهمیتی ندارد.
امنیت: سرمایههای بیت کوینی شما در یک سیستم رمزنگاری با کلید عمومی قفل شدهاند و فقط مالک کلید خصوصی میتواند تراکنش انجام دهد.
عدم نیاز به مجوز: برای داشتن کیف پول و خرید بیت کوین نیازی به ثبت نام و احراز هویت نیست و هیچ فردی نمیتواند مانع شما از دریافت یا ارسال بیت کوین شود.
در سالهای گذشته که استخراج بیت کوین راحتتر انجام میشد، بسیاری از افراد با ارتقاء CPU و کارت گرافیک کامپیوترهای شخصی خود فرآیند ماینینگ را انجام میدادند. اما با دشوارتر شدن این فرآیند، ماینرها ترجیح میدهند تا از سختافزار ASIC برای استخراج استفاده کنند. برای محاسبه سود استخراج میتوانید از محاسبهگر آنلاین استخراج بیت کوین استفاده کنید.
عواملی که سودآور بودن استخراج بیت کوین را تعیین میکنند عبارتند از:
نرخ هش: نرخ هش معیاری برای اندازهگیری قدرت پردازش دستگاه ماینر در حل مسائل ریاضی است. برای مثال یک ماینر با نرخ هش 40TH/s میتواند در هر ثانیه، 40 تریلیون مسئله ریاضی را حل کند. نرخ هش با افزایش تعداد ماینرها بالا میرود. در این شبکه هر 10 دقیقه مقدار ثابتی بیتکوین ایجاد میشود و به همین دلیل برای ایجاد تعادل میبایست سختی محاسبات افزایش یابد؛ در نتیجه با افزایش تعداد ماینرها، استخراج بیتکوین دشوارتر میشود.
کارمزد استخر استخراج: گروهی از ماینرها جهت استخراج موثرتر از طریق پلتفرمی به نام Mining Pool دور هم جمع میشوند و هر کدام از آنها مبلغی را به عنوان کارمزد پرداخت میکنند. سود حاصل از استخراج نیز بر اساس میزان مشارکت و نرخ هش ماینرها بین آنها تقسیم میشود. استخرهای Poolin، Antpool، Slush pool، BTC و F2pool برخی از محبوبترین استخرهای جهان با عضویت هزاران ماینر هستند. قدرت هش استخرها میتواند معیار خوبی برای انتخاب یک استخر باشد. شما میتوانید استخر خود را تعویض کنید، به همین دلیل قدرت هش استخرها همواره در حال تغییر است.
قیمت برق: دستگاههای ماینر برق زیادی مصرف میکنند به همین دلیل استخراج بیتکوین در کشورهایی مثل ایران، روسیه و چین که نسبت به سایر کشورهای برق ارزانتری دارند، به صرفهتر است.
توان مصرفی: توان و انرژی مصرفی ماینرها با یکدیگر تفاوت دارد و شما میتوانید پیش از اقدام به استخراج، توان مصرفی منابع دستگاه خود را بر حسب وات (W) محاسبه کنید.
از بهترین مزایای بیت کوین میتوان به غیرمتمرکز بودن و امنیت بالای آن اشاره کرد. شما میتوانید معاملات بینالمللی را بدون نیاز به تبدیل ارز و هزینههای اضافی انجام دهید. بیت کوین عاری از مداخله و دستکاری دولتها است، بنابراین هیچ سیستم ثبت فدرالی وجود ندارد که بتواند نرخ بهره را افزایش دهد. همانطور که گفته شد، فاکتورهای زیادی در سودآوری از طریق استخراج بیت کوین دخیل هستند و پیش از اقدام به این کار باید تمامی این عوامل را در نظر بگیرید و درمورد سودآور بودن یا نبودن استخراج تصمیم بگیرید اما بهطورکلی اینطور بهنظر میرسد که استخراج بیت کوین با دستگاههای شخصی سودی ندارد و حتی ممکن است هزینه زیادی را به ما تحمیل کند.
از طرفی دیگر میتوان با مطالعه و کشف استراتژیهای خرید و فروش از دید سرمایهگذاری به بیت کوین نگاه کرد. در هر صورت شما باید مطالعات خود را در این زمینه گسترش دهید و بدون دانش و آگاهی کافی در این زمینه اقدام نکنید. شما نیز اگر تجربهای در ارتباط با کسب درآمد از طریق خرید ارز دیجیتال و یا فروش، سرمایهگذاری یا استخراج آنها دارید، با ما در میان بگذارید.